SDT: Nije bilo sklapanja sporazuma u slučaju protiv Asada i grupe - Volim Podgoricu

SDT: Nije bilo sklapanja sporazuma u slučaju protiv Asada i grupe

Sporazum o priznanju krivice nije zaključen ni sa jednom osobom iz predmeta protiv Džozefa Asada i grupe, saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva.

“Imajući u vidu informacije objavljene u elektronskim i drugim medijima u vezi  postupanja Specijalnog državnog tužilaštva u predmetu protiv J.A. i drugih lica, zbog više krivičnih djela, radi  objektivnog informisanja javnosti Specijalno državno tužilaštvo obavještava javnost da je u skladu sa propisima preduzimalo i preduzima radnje u cilju rasvjetljenja  krivično pravnih događaja, koji su vezani za krivično djelo pokušaj terorizma iz oktobra 2016. godine”, saopšteno je iz SDT-a.

“U skladu sa svojim ovlašćenjima Specijalno državno tužilaštvo je putem međunarodne pravne pomoći, uz asistenciju Ministarstva pravde Crne Gore, obezbijedilo sprovođenje procesnih radnji u odnosu na lice Y.F., te u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku prikupilo dokaze od značaja za krivični postupak”, dodaju iz Specijalnog tužilaštva.

Nisu, kako ističu, tačni navodi da je u konkretnom slučaju zaključen bilo kakav sporazum o priznanju krivice sa bilo kojim licem u predmetu protiv Asada i drugih lica.

“Takođe, ističemo da su Specijalno državno tužilaštvo i Crna Gora kao država u obavezi da poštuju sve međunarodne propise koji regulišu materiju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, te su u skladu sa tim obavezama i u skladu sa odlukama  nadležnog suda Kipra preduzimane sve radnje u vezi dolaska Y.F. u Crnu Goru”, zaključili su iz SDT-a.

Podgorički Viši sud juče je ukinuo međunarodnu potjernicu raspisanu za državljaninom Izraela, Joramom Frigom, osumnjičenim za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

SDT je 15. januara prošle godine proširilo istragu protiv Asada i još osam osoba zbog osnovane sumnje da su bili dio logističke mreže koja je u više navrata u Crnoj Gori pružila bezbjednosne usluge organizatorima akcije planirane za 16. oktobar 2016.

Osim Asada i Friga, okrivljeni su i Ladislao Karbaljos, Džon Džozef di Paolo, Skot Rivas, Horhe Mijar – bivši službenici FBI, Mateos Konstantinu – stručnjak za protivelektronsko djelovanje i dvojica Iračana koji je trebalo da obave poslove obezbjeđenja – Runi Košaba Jukana Al Belatija i Reni Košaba Jukan Al Belatija.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com