HITNA ODBILA DA IZAĐE NA TEREN: Pacijentkinja im bila premlada za intervenciju iako je u bolovima ležala na podu - Volim Podgoricu

HITNA ODBILA DA IZAĐE NA TEREN: Pacijentkinja im bila premlada za intervenciju iako je u bolovima ležala na podu

Kolašinka Ivanka Gara Bijelić tvrdi da su iz Hitne pomoći u nedjelju odbili da dođu na njen poziv iako je, kako tvrdi, bila u izuzetno lošem zdravstvenom stanju, a da su kao razlog naveli da “na teren idu samo za starije osobe”.

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, međutim, tvrde da starost pacijenta nije kriterijum za izlazak na teren i da ona nije bila vitalno ugrožena.

Bijelić je “Vijestima” rekla da, zbog jakih bolova u kičmi i ukočenosti, nije mogla ni da se pomjeri. Kako je ispričala, prethodnog dana u Hitnoj primila je injekcije, ali joj se tokom noći stanje pogoršalo.

Nije potražila pomoć ljekara, tvrdi, kako ih ne bi uznemiravala.

“Sačekala sam jutro, nije mi bilo ništa bolje, nijesam mogla ni do toaleta – ni sama ni uz tuđu pomoć. Svaki pokret izazivao mi je užasan bol. Kad sam pozvala u Hitnu, rekla im koliko mi je loše i da ležim na podu, oni su mi preporučili da me neko dovede do ljekara. Rekla sam da je to nemoguće zbog stanja u kojem sam. Onda su me pitali koliko imam godina, kad sam im rekla da imam 44, dobila sam zapanjujući odgovor da na teren idu samo za starije osobe“, tvrdi Bijelić.

Objašnjava da, s obzirom na to da je bila nedjelja, nije mogla da pozove svog izabranog ljekara. Kaže da je jako razočarana i zapanjena odnosom zaposlenih u Hitnoj pomoći, naročito s obzirom da su bili upućeni u njene zdravstvene probleme.

“Kad sam im opisala svoje stanje i da ležim na podu, to jest da ne mogu čak ni do kreveta da odem, onda im je bilo jasno u kakvom sam stanju. Kakve veze imaju moje godine i kako to može biti kriterijum za neodlazak na teren. Čemu služi hitna, ako ne da u ovakvim situacijama olakša pacijentu? Šta da radimo tokom dana vikenda kad ne radi izabrani ljekar”, pita Kolašinka.

Bijelić kaže da, ukoliko postoji snimak njenog poziva kolašinskoj Hitnoj, jasno će biti kako su se zaposleni u toj službi odnijeli prema njoj.

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (HMP) “Vijestima” su kazali da starost pacijenta nikad nije kriterijum za izlazak na teren. Kako su objasnili “ono što je isključivo kriterijum su medicinske indikacije kojima se ljekar tokom telefonskog razgovora vodi i donosi procjenu”.

“Pacijentkinja Biijelić pomenutog dana nije bila vitalno ugrožena. Domen terapije bola kod bola u leđima, pod pretpostavkom da je riječ u lumboišijalgiji treba biti tretiran od strane izabranog ljekara, bilo ambulantno pregledom kod samog ljekara ili dolaskom kod pacijenta. Izabrani ljekari vrše kućne posjete i ukoliko je potrebno propisuju terapiju koja se ordinira preko Patronažne službe“, kazali su u Zavodu za HMP.

Prema njihovim riječima, “ukoliko lumboišijalgija prouzrokuje gubitak kontrole sfinktera i gubitak senzibiliteta, tada je urgentno stanje i zahtijeva hitan medicinski tretman”.

Tvrde da Bijelić te simptome nije navela kada je tražila kućnu posjetu:

“Kad tokom poziva pacijent dežurnom ljekaru saopštiti svoje tegobe, a onda ljekar obavlja procjenu hitnih stanja koja zahtijevaju neodložnu medicinsku intervenciju i šalje ekipu. Ljekari u Zavodu za HMP Crne Gore su visoko obrazovani kadar sa položenim državnim ispitom, koji je edukovan za samostalni rad, i svi posjeduju validne licence izdate od Ljekarske komore Crne Gore“, podsjećaju iz Zavoda za HMP.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com