SKUPŠTINA CG: Nije bilo hakerskog napada, pa neće biti ni posljedica - Volim Podgoricu

SKUPŠTINA CG: Nije bilo hakerskog napada, pa neće biti ni posljedica

U Skupštini Crne Gore niko neće odgovarati zbog zvanične informacije iz te institucije da je “negativno mišljenje” Zakonodavnog odbora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti posljedica hakerskog napada.

“Odsjek za informacione tehnologije Skupštine utvrdio je da nije bilo hakerskog napada, pa shodno tome neće biti ni posljedica”, navodi se u odgovoru iz parlamenta.

Neposredno prije nego je u Skupštini usvojen zakon, u javnosti je procurjelo nepotpisano mišljenje o Vladinom predlogu propisa, u kome se navodilo da je on neustavan i neusklađen sa pravnim sistemom države.

U njemu je pisalo da je to utvrdila stručna služba Zakonodavnog odbora koji ocjenjuje zakonitost i ustavnost svih akata o kojima se zatim izjašnjava parlament na plenarnoj sjednici.

Na dnu dokumenta, koji je tehnički bio gotovo identičan onima koji se svakodnevno objavljuju na sajtu parlamenta, bila su imena sekretara odbora Vlatka Šćepanovića i saradnika Darka Janičića, ali bez njihovog svojeručnog potpisa.

Predsjednica odbora Jovanka Laličić (DPS) rekla je tada “Vijestima” da to nije njihov stav i da je to istup dva zaposlena u Stručnoj službi Zakonodavnog odbora.

Nakon toga oglasila se Skupština zvaničnim saopštenjem u kome je pisalo da je informacija o stavu stručne službe Zakonodavnog odbora “zloupotreba koja ne doprinosi istinitom informisanju javnosti”.

“U konkretnom slučaju se radi o očiglednoj zloupotrebi, kako informatičkih sistema tako i službe Zakonodavnog odbora, kroz plasiranje nepostojećeg mišljenja Službe, kako bi se na pogrešan način predstavio njen rad. Kako je u pitanju očigledna hakerska zloupotreba u daljem postupku će se utvrditi ko stoji iza svega”, saopšteno je iz parlamenta.

Navodilo se da je to saopštenje sekretara Vlatka Šćepanovića. Ono je poslato sa zvaničnog maila parlamenta, a uz njega je bio i stav generalnog sekretara parlamenta Aleksandra Jovićevića na istu temu.

Na pitanje da li je ili će pokrenuti proceduru utvrđivanja ko je plasirao lažnu informaciju o hakerskom napadu, da li se eventualno u međuvremenu ispostavilo da je hakerskog napada bilo jer je ranije iz Skupštine objašnjeno da IT služba takve podatke nema i da li će neko snositi posljedice, iz Skupštine je “Vijestima” rečeno: “Odsjek za informacione tehnologije Skupštine Crne Gore utvrdio je da nije bilo hakerskog napada u pomenutom periodu. Mišljenje koje je objavljeno u pojedinim medijima nije potpisano, pa samim tim ne predstavlja zvaničan stav Službe Zakonodavnog odbora. Netačnu informaciju o stavu stručne službe objavili su pojedini mediji”.

Na dodatno pitanje da li je utvrđeno ko je objavio netačnu informaciju da je bio hakerski napad, ako to što je naveo Šćepanović, i da li će snositi neke posljedice, ponovljeno je da je Odsjek za informacione tehnologije utvrdio da nije bilo hakerskog napada, pa neće biti ni posljedica. Takođe ponavljaju da su “netačnu informaciju objavili pojedini mediji”.

Policija je početkom godine uhapsila troje novinara jer su objavili netačne informacije, navodeći da su time širili paniku.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com