Vazduh najzagađeniji u Podgorici i Pljevljima

Podaci sa automatskih stanica za praćenje kvaliteta vazduha u okviru Državne mreže, pokazuju da je u južnom regionu, primorska oblast – stanice se nalaze u Baru i Kotoru, kvalitet vazduha bio veoma dobar i da nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti ni jednog polutanta. U centralnom i sjevernom regionu koncentracije PM10 čestica su varirale tokom dana, saopštili su iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

-Prema poslednjim podacima sa mjernih stanica, od 17 časova, koncentracija PM10 čestica iznosi u Pljevljima 106,3 µg/m3 u Podgorici 97,4 µg/m3 u Bijelom Polju 136,9 µg/m3 i u Nikšiću 57 µg/m3, navode oni.

Iz Agencije dodaju da su najveće, maksimalne koncentracije izmjerene tokom jučerašnjeg dana su u jedan sat u Pljevljima 418,9 µg/m3 u jedan čas u Podgorici 433,2 µg/m3, u devet sati u Bijelom Polju 233,4 µg/m3 i u ponoć u Nikšiću 242,8 µg/m3.

Minimalne, najmanje izmjerene koncentracije tokom jučerašnjeg dana su: u 17 časova u Pljevljima 22,9 µg/m3
u 11 časova u Podgorici 18,5 µg/m3 u 14 časova u Bijelom Polju 33,9 µg/m3 i u sedam časova u Nikšiću 7,7 µg/m.

Preporuke Instituta za javno zdravlje:

Visoko zagađenje vazduha (satna koncentracija PM10 čestica između 90 i 180 µg/m3): preporučuje se svima, a naročito osjetljivim grupama stanovništva (djeca, trudnice, stari, hronični bolesnici) da smanje boravak na otvorenom, naročito u blizini prometnih saobraćajnica kao i za vrijeme prisutnog dima i magle u vazduhu. Treba ograničiti izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pr kojima se diše brze ili dublje (trčanje, vježbanje) na otvorenom.

Veoma visoko zagađenje vazduha (satna koncentracija PM10 čestica veća od 180 µg/m3): preporučuje se svima da izbjegavaju boravak, a naročito izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brze ili dublje (trčanje vježbanjei sl.) na otvorenom do poboljšanja kvaliteta vazduha.

“Sjutra, u subotu, i dalje bićemo pod uticajem visokog vazdušnog pritiska koji će nepovoljno uticati na stanje koncentracija u urbanim sredinama ali će se intenzitet temperaturnih inverzija osjetno smanjiti, a u centralnim predjelima biće uslova za kišu. Drugog dana vikenda kiša i snijeg u planinama na sjeveru i povoljniji meteo uslovi sa aspetka koncentrcija PM cestica u urbanim sredinama”, zaključuju iz Agencije.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close