INTERNET PREVARA: Marko kupio patike na Instagramu, kad je stigla kutija, imao šta i da vidi! A kad je pozvao prodavca-ŠOK - Volim Podgoricu

INTERNET PREVARA: Marko kupio patike na Instagramu, kad je stigla kutija, imao šta i da vidi! A kad je pozvao prodavca-ŠOK

Marko poručio patike preko Instagrama, a kada mu je stigao paket nije mogao da vjeruje šta je dobio. Poslao sam mu i poruku preko Instagrama, da bi me nevjerovatnom brzinom blokirao, rekao je on.

Marko M. poručio je crne patike jednog skupog brenda, a u paketu dobio nekoliko puta jeftiniju crvenu kopiju drugog velikog proizvođača. Prodavac nestao bez traga, blokirao ga, odbija pozive, a onda promijenio i naziv stranice.

Kada naručujete robu preko Fejsbuk ili Instagram stranica, budite spremni na to da će vam stići proizvod koji nije ni nalik onom koji ste vidjeli na fotografijama!

FOTO: CARINA SRBIJE/ILUSTRACIJA

Naručivanje preko sumnjivih stranica na društvenim mrežama znači da vam tu niko ne garantuje kvalitet i bezbjednost, a samim tim ni šta ćete zateći u paketu kada ga platite, piše Zaštitnik potrošača.

Samo jedan u nizu prevarenih potrošača koji su “izvisili” za narudžbinu preko interneta bio je i Marko M. iz Beograda, koji je preko Instagram stranice “sell_s…….” poručio patike.

Prema njegovim riječima, sve je djelovalo veoma profesionalno i momak po imenu D. C. zaista je bio ljubazan preko poruka, ali agonija je nastala kada je otvorio paket i vidio šta je zapravo dobio za 4.400 dinara.

– Danima već tražim patike preko internet stranica i zaista mi nije prvi put da kupujem onlajn. Zapratio sam ovu stranicu i stupio u kontakt sa prodavcem. Sve je izgledalo profesionalno i ni slutio nisam da iza ovog profila stoji prevara. Poručio sam crne patike marke “aleksandar mekvin”, a dečko koji ih prodaje je bio toliko ljubazan da mi je ponudio i zamjenu u slučaju da nešto ne dogovara. Poručio sam model koji sam želio, i rečeno mi je da stiže za dva dana. Tako je i bilo. Bio sam oduševljen, platio sam kuriru paket, a onda je nastala agonija jer sam shvatio da sam prevaren – otkriva Marko i dodaje:

– U kutiji uopšte nisu bile patike koje sam poručio, već neke crvene, koje ni približno ne vrijede para koje sam dao! Bio sam bijesan, i odmah sam pozvao broj telefona izvjesnog Dejana, koji se vodi kao pošiljalac. Nije mi se javio, probali smo sa nekoliko drugih brojeva, odgovora nije bilo.

FOTO: PROFIMEDIA

Poslao sam mu i poruku preko Instagrama, da bi me nevjerovatnom brzinom blokirao. Da je riječ o običnoj prevari, potvrđuje i činjenica da je za 24 sata promijenio i naziv stranice.

Čak i adresa koju je ostavio u brzoj pošti, Mihajla Pupina 116, u Vršcu, na bijelim stranama ne postoji. Prijaviću slučaj nadležnima i smatram da potrošači moraju biti zaštićeni kada kupuju onlajn.

Potpisao a nije zavirio u kutiju

Predsjednik Udruženja “Zaštita potrošača” Nenad Bumbić predlaže da kupci odustanu od svake kupovine ukoliko prodavac ne želi da lično uzmete robu ili ne možete da je provjerite prije plaćanja.

– Ovo je tipičan primjer prevare i obmane potrošača! I to i jeste zamka kada se naručuje onlajn, naročito preko neprovjerenih internet stranica na društvenim mrežama. Najbolje je da kupci zakažu susret sa prodavcem kako bi mogli da provjere ispravnost robe.

FOTO: CARINA SRBIJE

Najveću opasnost od prevare nosi to što je kupac dužan da potpiše da je primio neoštećenu pošiljku prije nego što je otpakuje. Veliki problem je i što većina ne zna da potpisuje upravo to, jer poštari i kuriri samo kažu: “Potpišite da ste primili” – napominje Bumbić i smatra da nadležni organi moraju da urede ovu potrošačku sferu i reše ovakve probleme.

Trgovac koji prodaje robu preko interneta je dužan da u trenutku zaključenja ugovora, a najkasnije prilikom isporuke robe, preda potrošaču u pisanoj formi:

* obrazac za odustanak od ugovora

* uputstvo za odustanak od ugovora

* primjerak potpisanog ugovora o prodaji robe na daljinu

Potrošač ima 14 dana da odustane od kupovine. Ukoliko je riječ o legalnim, odnosno registrovanim trgovcima, na Fejsbuku i Instagramu moraju da ostave poslovne podatke, odnosno podatke o svojoj delatnosti, poslovno ime, adresu, telefon, PIB, formulare.

(Kurir.rs/Informer)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com