AMFILOHIJE: Kakav je to grijeh slikanje trobojke kralja Nikole - Volim Podgoricu

AMFILOHIJE: Kakav je to grijeh slikanje trobojke kralja Nikole

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, osvrćući se na sinoćnji incident, kazao je da se na bratoubistvu i bratomržnji ne može graditi budućnost.

“Kakav je to grijeh protiv Crne Gore slikanje trobojke kralja Nikole, trobojka koja je državna zastava Francuske, Njemačke, Rusije i ne znam kojih sve država, nije samo Srbije?! To je pokazatelj da se iza takvog ponašanja prema svojoj djeci skriva upravo mržnja, duh bratoubistva, i nije to dobro za budućnost naroda, ni države. Ne može se na bratoubistvu i bratomržnji graditi budućnost”, kazao je Amfilohije.

On je danas poslije službe u Crkvi Svetog Đorđa pod Goricom istakao da krivica za to nije na policiji jer, kako je istakao, oni to moraju da rade da bi prehranili porodicu, nego na one koji su to zapovjedili.

“Toliko je straha ovdje koji je plod straha od nasilje koje je ovdje izvršeno 1941/1945. godine, i na tom nasilju se ne može graditi budućnost ni jednog čovjeka, a kamoli jedne države. Blagodareći tom nasilju već od 1945. godine je, ovo što je sada, neki sukob između Srba i Crnogoraca, između dva brata”, naveo je Amfilohije.

Podsjetio je da su se kralj Nikola, kao i svi drugi u Crnoj Gori, i Krsto Zrnov Popović, veliki ratnik i časni čovjek, pisali Srbima.

U prilog tome je naveo Zemljopis iz 1912. godine, po kom su djeca učila, gdje piše da su stanovnici Crne Gore Srbi, većina pravoslavne vjere, drugi muhamedanske i katoličke vjere.

“Tako je bilo za vrijeme Kraljevine Crne Gore, a sad to pretvaraju u mržnju među Srbima i Crnogorcima, među braćom. Jedna majka rodi jednoga koji se kaže da je Srbin, a drugi Crnogorac. Ima pravo svako da se deklariše kako hoće, ali nema pravo da mrzi svoga brata. Ne može država da podržava takvu mržnju i na tome gradi budućnost naroda“, istakao je Amfilohije.

Osvrnuo se  na litije koje organizuju pethodnih sedmica.

“Zato su naše litije, litije ljubavi, bratske sloge i zajedništva, a ne mržnje. S toga molim ove koji upravljaju našom policijom, da se ne ponašaju tako prema svojoj djeci. Takvo ponašanje je sramota pred svijetom. Šta sve djeca naslikaju po zidovima, pa nikome ništa, a ovi su naslikali trobojku kralja Nikole. Ja se nadam u Boga da će urazumiti ove koji su sada na vlasti da se tako ne ponašaju, i da ne obnavljaju u narodu duh bogoubistva i bratoubistva, na kome je stvoreno mnogo što od 1945. godine, i sve što je stvoreno, propalo je i opljačkano“, naveo je Amfilohije.

Kaže da je u prethodnom periodu obnovljeno su stotine hramova, sagrađena dva najveća hrama u istoriji Crne Gore, Hram Vaskrsenja i Jovana Vladimira.

“Sad to poništavati i svojatati sebi, šta to znači?! Manastir Morača, Đurđevi Stupovi, ova crkva Svetoga Đorđa, kažu pripada vlasti, kojoj vlasti?! Ko sve nije ovdje vladao! Narod je sve gradio za Boga, svoju dušu. To su hramovi Božiji, Naravno, pripadaju i ovoj državi Crnoj Gori, to se podrazumjeva. Niko iz Crne Gore nije ih micao, niti će ih ponijeti odavde. Ne može se budućnost stavarati na bogomržnji i bratomržnji, a to se upravo radi sa tim što se radi sa ovom čestitom djecom koja nijesu napravila nikakvo zlo što su uzela da prefarbaju neki ćošak, zid, po svom načinu, zastavom kralja Nikole“, istakao je Amfilohije.

(Cdm)

1 komentar

  1. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossips and web and this is actually irritating. A good web site with interesting content, that’s what I need. Thank you for keeping this web site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com