MITROVIĆ PRED VEČERAŠNJU LITIJU U PODGORICI: Nema mjesta političkim i nacionalnim koreografijama

Protojerej – stavrofor Dragan Mitrović, starješina hrama Hristovog Vaskrenja poručio je pred večerašnju litiju u Podgorici da na ovim skupovima nema mjesta političkim i nacionalnim koreografijama jer bi one bile upotrebljene kao oružje protiv  Crkve. Mitrović je pozvao na mir, oprez i jedinstvo.

Mitrovićevo obraćanje prenosimo u cjelosti:

“Pripremajući se za večerašnji moleban i Litiju imamo potrebu i odgovornost pred Bogom i svetinjom Božijom kao i pred desetinama hiljada ljudi i djece da se oglasimo i podsjetimo sve na cilj i smisao naših sabranja.

Molitva, vjera i ljubav prema Crkvi, kao nikad do sada, objedinila nas je i Crnu Goru učunila da liči na Svetu Goru. Kao takve, naše Litije su prepoznate u cijelom svijetu i doprinijele da dobijemo molitvenu podršku svih Pravoslavnih pomjesnih Crkvama.

Na tome smo blagodarni Bogu i ogromnom broju vjernika i onih koji to nijesu a koji su na pravi način shvatili blagoslov i poruku Crkve i sa nama zajedno hode u dostojanstvene molitvene litije. Sa žaljenjem moramo konstatovati da se poslednjih dana dešava ono što nije dobro i blagosloveno, a čega smo se pribojavali, što može ugroziti ova blagoslovena sabranja.

Podsjećamo da su Litije molitvena sabranja u kojima ne bi trebalo da ima mjesta nikakvim političkim, nacionalnim koreografijama, kao što ih nije bilo ni na Trojčindanskom i Svetovasilijevskom Saboru u Podgorici i Nikšiću na čijim blagoslovima su ove Litije i nastale.

foto mcp

Nažalost, u prethodnoj Litiji, na momente, smo imali situaciju da od skandiranja i navijanja nije se mogla čuti molitva i Sveto Jevanđelje.

Shvatajući brojna nezadovoljstva koja su izazvana donošenjem Zakona kojim se otimaju svetinje i skrnavi vjera pravoslavna i urušava ljudsko vječno dostojanstvo, ne možemo a da ne uočimo da je takav vid protesta veoma podložan zloubotrebi i da se iskrena i dobronamjerna energija, naročito kod mladih, lako može izmanipulisati kako bi veličanstvene Crkvene Litije dobile političke dimenzije.

Kao takve one bi bile pretvorene u snažno oružje protiv Crkve, što sigurni smo niko dobrtonamjeran ne želi. Izjave najviših državnika i saznanja koja imamo nagovještavaju da će takvih zloupotreba biti sve više.

To nas obavezuje da budemo mudri, oprezni i jedinstveni. Jer naša sabranja su u ime Boga ljubavi i kao takva prizivaju na bratsku ljubav i slogu a ne protiv bilo koga.

Očekujući da ćemo se i večeras sabrati u velikom broju još jednom apelujemo, slušajmo glas Crkve i naših Episkopa koji nas sa puno mudrosti i blagoslova Božijeg vode u ovoj pravednoj borbi protiv bezakonja”, naveo je Mitrović.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close