SAVJET I MUP: Policija na Zlatici postupala u skladu sa zakonskim normama - Volim Podgoricu

SAVJET I MUP: Policija na Zlatici postupala u skladu sa zakonskim normama

Dosadašnje postupanje policijskih službenika u sinoćnjem incidentu na Zlatici u skladu je sa zakonskim normama i standardima, ističe se u zajedničkom saopštenju Savjeta za građansku kontrolu rada policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, dodajući da je primjetna evidentna tolerancija i suzdržanost prilikom primjene policijskih ovlašćenja u izvršavanju policijskih poslova.

“Ukazano je da su građani dužni da postupe po naredbi policijskog službenika u svakom konkretnom događaju i da se suzdrže od izazivanja incidenata pri čemu imaju mogućnost da zakonitost svakog izdatog naređenja i postupanja policijskih službenika provjere kroz obraćanje Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, Savjetu za građansku kpntrolu rada policije, Odjeljenu za unutrašnju kontrolu policije MUP-a, Etičkom odboru, kao i da u najbližoj stanici policiji podnosu prigovor”, ističe se u zajedničkom saopštenju.

Konstatuje se da je neupitna identifikacija svih policijskih službenika u vršenju policijskih poslova u svakoj situaciji i na bilo kojoj lokaciji, što potvrđuje službena dokumentacija, patrolni listovi i prepoznata odgovornost neposrednih starješina koji rukovode izvršavanjem konkretnih zadataka.

“Osuđuju se napadi na policijske službenike, kao i oštećenje službenih vozila koje koristi policija”, ističe se u saopštenju.

Ukazano je na značaj policijskog posla u demokratskom društvu i, naročito, osuđeno objavljivanje fotografija policijskih službenika čiji je cilj njihova diskreditacija, omalovažavanje i ugrožavanje njihove sigurnosti.

“Od Uprave policije i policijskih službenika se očekuje da nastave sa zakonitim i profesionalnim postupanjem, uz poštovanje ljudskih prava i sloboda prilikom primjene policijskih ovlašćenja”, navodi se u saopštenju.

Zajednički je upućen apel svim građanima da se pravo na mirno javno okupljanje koristi u skladu sa građanskim i demokratskim vrijednostima i bez učešća u nasilju.

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com