SKANDAL TRESE SJEVERNU MAKEDONIJU: Zoran Zaev plaćao glasove po 10 evra, u ponudi i građevinski materijal - Volim Podgoricu

SKANDAL TRESE SJEVERNU MAKEDONIJU: Zoran Zaev plaćao glasove po 10 evra, u ponudi i građevinski materijal

U dokumentaciji Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala u Skoplju navodno postoje djelovi snimljenih razgovora premijera sa njegovim bratom, u kojima se jasno čuje da dogovaraju kupovinu glasova pred tadašnje izbore. Glasove je SDSM plaćao 10 do 25 evra i to najčešće Romima koji žive u Strumici, tvrdi italijanski list “La Verita”

Zoran Zaev, premijer Severne Makedonije, kupovao je glasove da bi ušao u parlament, tvrdi novinar italijanskog lista “La Verita” Laris Gajser koji je objavio i dokaze o ovom krivičnom delu!

Glasačima je, kako se navodi na sajtu tog italijanskog portala, nuđeno 10 do 25 evra, a neki su pride dobijali i građevinski materijal. U tekstu koji je objavljen danas, navodi se i da su Zaev i njegovi saradnici najčašće plaćali Rome iz Strumice da glasaju za SDSM.

List piše, a prenose makedonski mediji, da u postojećoj dokumentaciji Tužilaštva za borbu protiv organzovanog kriminala u Skoplju, ima i djelova iz snimljenih razgovora iz kojih se može zaključiti da je Zaev, zajedno sa svojim bratom Vice Zaevom, otvoreno razgovarajući telefonom, upravljao razvijenom mrežom za kupovinu glasova, posebno od Roma koji žive u Strumici.

– Analizirani dokumenti opisuju scenario u kojem su tadašnji lider SDSM-a i gradonačelnik Strumice, osumnjičeni za izbornu prevaru, koristili neregularna sredstva da bi bili izabrani u parlament, a Zaev potom postao i premijer. Biračima koji su odlučili da sarađuju plaćeno je, za svako glasanje, 10 do 25 evra, u dvije mjenjačnice koje vodi jedan potpredsjednik i jedan njegov kolega. Jedna od dvije mjenjačnice, “Daskal”, u vlasništvu je Marjana Daskalovskog, koji je takođe izabran u parlament zajedno sa Zaevom i bio je predsjednik lokalnog ogranka SDSM-a – prenosi makedonski portal “Republika online” pisanje italinskog lista.

– U slučaju da suma nije bila dovoljna da ubijedi građane, nastavili su da nude građevinski materijal za izgradnju kuća ili povezivanje domova sa komunalnom infrastrukturom. Čovjek koji je bio zadužen za vezu na tržištu ili isključenje iz komunalne infrastrukture, onaj koji je kontrolisao opštinsko osoblje, bio je direktor JP Komunalec (Strumica) Zoran Georgiev. Koristeći službene resurse koji su mu bili na raspolaganju, prijetio je ili kaznio one koji su oklijevali da sarađuju u glasanju i, naravno, nagrađivao druge. U Makedoniji je Georgiev poznat po tome što je bio šef svih predizbornih kampanja Zorana Zaeva i po tome što je suprug sudije u Strumici Loreta Georgieve, koja je za vrijeme dolaska na vlast Zaeva postala postala članica Sudskog savjeta, institucije koja je imala zadatak da ga procesuira.

Pored toga, Sudski savjet ima zadatak i da kontroliše rad i efikasnost makedonskih sudija. Glavna tužiteljka za organizovani kriminal i korupciju Vilma Ruskovska, na pitanja makedonskih medija o ovom slučaju, rekla je da nije procesuirala slučaj zbog nedostatka krivičnih dokaza. Komentarišući dešavanja u Makedoniji, nastala objavljanjivanjem njegove priče, novinar Laris Gajser rekao da glavna tužiteljka, iako je rekla da je postupala po predmetu, nije objasnila zašto slučaj odmah nije zatvoren (ako već nije bilo dokaza).

– U raznim djelovima razgovora postoje dijalozi Vice Zaeva, što pokazuje da je bio u stanju da strogo kontroliše ponašanje čitavih porodica. U razgovorima brat Zorana Zaeva zahtijeva objašnjenja od sagovornika zbog ponašanja njihovih supruga i djece koja su se ponašala protivno interesima SDSM-a, odnosno ljuti se što su oni prisustvovali skupovima suparničkih partija. Shodno tome, postoje audio snimci u kojima je Zaev, obaviješten o glasanju SDSM-a, zatražio momentalno otpuštanje cijele porodice, djecu, vozača, kao i isključenje pojedinih porodica iz lokalne elektroenergetske kompanije u vlasništvu austrijskog EVN-a – prenosi makedonski portal, kao i da ista dokumenta pokazuju da je cio sistem glasanja bio zasnovan na stalnoj ucjeni, posebno Romima kao dijelu stanovnika Strumice.

– Osumnjičeno zločinačko udruženje pod istragom je olakšalo svoje krajnje ciljeve izdavanjem prečica za identifikaciju, imajući u vidu makedonsku birokratiju, kako bi glasači mogli biti pravovremeno poslati na biračka mjesta. Pored ovog iskustva iz prošlosti, uskoro će uslijediti i prijevremeni izbori. Vidjećemo da li će makedonsko tužilaštvo nastaviti sa istragama i kako će se ponašati državne institucije – navode mediji.

La Verita/agencije/kurir.rs/E.K./Foto:Screenshot

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com