KINESKI RADNICI POD NADZOROM: 800 radnika na auto-putu ostaje u Kini - Volim Podgoricu

KINESKI RADNICI POD NADZOROM: 800 radnika na auto-putu ostaje u Kini

Skoro 800 radnika na izgradnji auto-puta je u Kini i oni se do daljeg neće vraćati u Crnu Goru.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da je osam radnika doputovalo iz Kine, te da su pod nadzorom i na svakih 12 sati dobijaju informacije o njihovom zdravstvenom stanju. Ti radnici za sada nemaju simptome koji se mogu povezati sa koronavirusom. Mugoša, koji je razgovarao sa pomoćnikom direktora kineske kompanije CRBC, istakao je da je u Crnoj Gori trenutno 393 radnika iz Kine. Rekao je da je većina kineskih državljana angažovanih na izgradnji autoputa porijeklom iz oblasti u kojoj se nalazi grad Vuhan.

Mugoša je istakao da Crna Gora kao turistička zemlja može očekivati veliki broj putnika, te da je u saradnji sa zdravstveno- sanitarnom isnpekcijom uspostavljena kontrola na granicama. Kazao je da se kontrola sastaoji u tome da putnici ispunjavaju ankete, te da inspekcija u slučaju povišene tjelesne temperature poziva epidemiološku službu, pacijent se transportuje u Klinički centar, u izolaciju. Za slučaj da se utvrdi da nemaju simptome koronavirusa, putnici se stavljaju pod nadzor.

Iz Instituta je ranije danas saopšteno da su zajedno sa zdravstveno sanitarnom inspekcijom i lokalnom epidemiološkom službom izvršili epidemiološko istraživanje sumnje na infekciju novim koronavirusom kod troje turista iz Kine, koji borave u Budvi.

“Epidemiološkim istraživanjem utvrđeno je da pacijenti ne ispunjavaju epidemiološke kriterijume definicije slučaja”, saopšteno je iz Instituta.

Mugoša je kazao da su u ovoj situaciji organizovali sve što propisuje domaće i međunarodno zakonodavstvo, obavještene su sve institucije i brzo stavljeni pod nadzor oni koji su potencijalno inficirani. Kazao je da je zdravstveni sistem uspostavio sveobuhvatan odgovor na ovu situaciju.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović rekao je da se trenutna vjerovatnoća uvezenih slučajeva novog virusa smatra izrazito niskom, ali da se ne može isključiti.

“Kako bi se preventivno djelovalo u sprječavanju bilo kog oblika epidemije ili bilo koje vrste zaraznih bolesti, u konkretnom slučaju koronavirusa, zdravstvenim ustanovama u zemlji, sa akcentom na Klinički centar naloženo je unapređenje spremnosti na moguću respiratornu epidemiju što podrazumijeva sprovođenje potrebnih pripremnih i preventivnih aktivnosti, uključujući nabavku dovoljnih količina lične zaštitne opreme , razvijanje procedura za postupanje sa pacijentima, pooštravanje režima posjeta i kretanja kroz bolnice…”, kazao je Hrapović.

On je istakao da Svjetska zdravstvena organizacija trenutno ne preporučuje posebne mjere za putnike u međunarodnom saobraćaju.

“Susjedne zemlje i regioni uvele su skrining na ulasku u zemlju za sve putnike koji dolaze iz pogođenih oblasti. Ostale zemlje sprovode druge javno – zdravstvene mjere u skladu sa procijenjenim javno-zdravstvenim rizikom koje se zasnivaju na pravovremenoj detekciji putnika iz Kine. Slične mjere preduzima i Crna Gora”.

Mugoša je odgovorio da Institut ima određeni broj testova za koronaviruse, ali ne i za novi virus, za koje se reagensi tek proizvode. Kazao je da bi u slučaju potrebe uzorke mogli da pošalju na dva instituta u Italiji.

Direktor Instituta za javno zdravlje kazao je da se novi koronavirus prenosi kao i grip – kapljičnim putem, diranjem predmeta ali da se građani ne mogu zaraziti preko pošiljki iz Kine…Objasnio je da su kliničke manifestacije ovog virusa visoka tjelesna temperatura, jako izraženi problemi sa disanjem i teško opšte stanje organizma.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com