“KOMEŠANJE” U KOALICIJI: Bojić branio Marovića, sad će i Budvu - Volim Podgoricu

“KOMEŠANJE” U KOALICIJI: Bojić branio Marovića, sad će i Budvu

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević ovlastio je advokata Vladana S. Bojića da zastupa Opštinu u dva ključna spora teška 14,5 miliona eura, koje pred Privrednim sudom vodi njemačko-austrijski koncern WTE/EVN.

Angažovanje Bojića izazvalo je “komešanje” u budvanskoj koaliciji, jer je taj advokat svojevremeno zastupao i šefa budvanske organizovane kriminalne grupe (OKG) Svetozara Marovića, njegovu suprugu Đorđinu, kao i kćerku Milenu Marović Bogdanović, tadašnju menadžerku Budve. Marović i Rađenović priznali su krivicu u aferi “otpadne vode”, gdje je Opština oštećena za tri miliona eura koji su otišli na vraćenja dugova šefa OKG-a.

Austrijsko-njemački koncern upravlja postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice…

Bojić je bio i pravni zastupnik nekadašnjeg gradonačelnika Lazara Rađenovića u aferi “Košljun”, a zastupao je i direktorku Prve banke Jelicu Petričević u istom slučaju…

Bojić je “Vijestima” kazao da je otkazao punomoćje i Rađenoviću i Maroviću prije nego što je otvorena pomenuta afera, odnosno u septembru 2015.

Afera je zvanično procesuirana u januru 2016. kada je uslijedilo hapšenje nekoliko osoba…

“Zastupao sam Rađenovića u slučaju ‘Košljun’, ali ne i pomenutom predmetu otpadne vode. U septembru te 2015. sam otkazao i punomoćje Maroviću. Znači, otkazao punomoćje još kada nije bilo ni riječi o procesuiranju afere ‘otpadne vode’. Nisam nikada ušao u spise toga predmeta niti sam imao kontakte sa njima. Očekujem sada od Opštine da mi dostavi predmet WTE“, kazao je Bojić “Vijestima”.

Carević je angažovao Bojića nakon što je krajem novembra 2019. otkazao punomoćje Goranu Rodiću, uz obrazloženje da je to učinio kako bi mu omogućio da se skoncentriše na optužnicu koju je protiv njega podnijelo Specijalno tužilaštvo…

“Ovlašćuje se Advokatsko ortačko društvo ‘Lustitia’ – advokat Vladan S. Bojić i drugi da u ime i za račun Opštine Budva preduzima sve na zakonu zasnovane i potrebne radnje i mjere, aktivnosi i sva procesuiranja, zastupajući naša povjerena prava i najbolje interese u svim segmentima i u postupcima koji se vode pred privrednim sudom“, navodi se u punomoćju koje je prije nekoliko dana potpisao Carević.

Bojić će zastupati Opštinu i u sporu koji se pred Privrednim sudom vodi protiv “Lovćen filma” oko biskopa “Cadmus cineplex”…

Od njega se očekuje da pokrene i spor pred međunarodnim sudom protiv inostranog partnera koji gazduje postrojenjem za tretman otpadnih voda, nakon što je WTE uoči Nove godine aktivirao državnu garanciju od 29,3 miliona eura i Opštini dostavio na naplatu sumnjivu garanciju od 66 miliona eura koju je neko potpisao za vrijeme gradonačelnika Rajka Kuljače.

Carević je tada pozvao Specijalno državno tužilaštvo da odmah reguje i zaštiti interese Opštine, jer je riječ o garanciji koja nema saglanost Skupštine opštine, a koja je zavedena u arhivi…

Iz kabineta Carevića “Vijestima“ je rečeno da su pokušaji da se angažovanje Bojića politizuje i “traže neki drugi razlozi za to” predstavljaju “sitno politikanstvo i pokušaj pravljenje afere bez osnova“.

“Advokatsko ortačko društvo… je angažovano kako bi preduzelo sve na zakonu zasnovane i potrebne radnje, mjere, aktivnosti i sva procesuiranja u postupcima koji se vode pred Privrednim sudom u predmetima između Opštine Budva i WTE kompanije. Imajući u vidu profesionalni integritet, stručnost i kompetencije advokatske kancelarije kojom rukovodi advokat Bojić, ista je izabrana da zastupa Opštinu Budva u ovim sporovima jer se radi o sporovima velike vrijednosti i od krucijalnog značaja za naš grad. Isključiva nadležnost za angažovanje profesionalne pravne pomoći odnosno izbor advokata koji će zastupati interese Opštine pripada predsjedniku Opštine i radi se o redovnoj proceduri“.

Navode i da će izbor novog pravnog zastupnika rezultirati kvalitetnijem i boljem zastupanju interesa.

“Ujedno, želimo da istaknemo da je dosadašnji pravni zastupnik na kvalitetan način obavljao svoj posao, ali zbog specifičnosti svih procesa koji se vodi protiv kompanije WTE i najavljenog arbitražnog postupka, cilj nam je da se svi procesi objedine na način da će opština zastupanje povjeriti jednoj advokatskoj kancelariji radi cjelovitog sagledavanja i postupanja u predmetima“.

Nezakonito prisluškivan

Specijalno državno tužilaštvo podnijelo je 2015. krivičnu prijavu protiv Bojića zbog povrede tajnosti postupka. Tužilaštvo je sumnjičilo Bojića da je odao službenu tajnu Jeleni Rađenović, supruzi bivšeg gradonačelnika Budve Lazara Rađenovića, u predmetima “TQ Plaze” i izgradnje koncertnog platoa na Jazu.

U tom postupku status zaštićenog svjedoka dobio je nekadašnji gradonačelnik Budve Rajko Kuljača.

Bojić je tada bio pravni zastupnik osumnjičenih Lazara Rađenovića i menadžerke grada Budve Milene Marović-Bogdanović.

Bojić je potom tužio specijalnog tužioca Milivoja Katnića da mu je povrijedio pravo na privatnost i nezakonito ga prisluškivao, a sud u Nikšiću presudio je u korist advokata.

Vijesti

1 komentar

  1. Nice post. I discover some thing very complicated on distinct blogs everyday. Most commonly it is stimulating to learn content using their company writers and rehearse a specific thing from their website. I’d opt to use some with the content in my small weblog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your own internet blog. Thank you sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com