MITROPOLIJA ODGOVORILA JAVNOM SERVISU: Nemate odgovornosti prema državi, njenim građanima, Ustavu… - Volim Podgoricu

MITROPOLIJA ODGOVORILA JAVNOM SERVISU: Nemate odgovornosti prema državi, njenim građanima, Ustavu…

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske odgovorili su  Uredništvu RTCG-a povodom njihovog reagovanja na otvoreno pismo koje je Mitropolija uputila Savjetu RTCG-a.

RTCG POZIVA AMFILOHIJA U ŽIVU ISTINU: Nije tačno da je Mitropolija diskriminisana

MITROPOLIJA: Za RTCG litije NE POSTOJE, a u Dnevniku koji plaćamo nas SATANIZIJU bez prava na odgovor

Saopštenje Mitropolije prenosimo integralno.

“Poštovano uredništvo RTCG,

Neka javnost bude svjedok da se u vašem odgovoru nama nijeste osvrnuli ni na jednu zakonsku obavezu koju imate kao Javni servis koji finansiraju svi građani, već ste skinuli i to malo privida profesionalizma, pa zakon i profesiju zamijenili političkom retorikom. Ogolili ste ulogu upravljačkog tima koji je medij kojim rukovodi, nezakonito i protivno pravilima profesije, upregao u obračun sa vjernim narodom, Mitropolijom i sveštenstvom. Radite li to prema sopstvenoj odluci ili služite nekom centru moći, saznaće se ‒ jer istina uvijek nađe put. Vi ste ogoljeno dokazali da nemate odgovornosti prema državi, njenim građanima, Ustavu i propisima kojima se građanima garantuje pravo na slobodu govora i mišljenja, slobodu okupljanja i iskazivanja neslaganja. Vi ste, sopstvenim djelima a sada i riječima, dokazali da ste „medijski zulumćari“ kojima je nedovoljno što kreiraju uređivačku politiku medija koji, po zakonu, mora da pripada svima u Crnoj Gori, nego se bavite kvalifikovanjem govora Visokopreosvećenog Mitropolita Amfilohija kao, kako kažete, političke lekcije predsjedniku sekularne države.

Suprotno pravilima profesije, vi ne odvajate besjedu vjerskog poglavara od odgovaranja na pitanja novinara na temu teza predsjednika Đukanovića. Na taj način, kršite vjerska prava pravoslavnih građana da čuju besjedu njihovog Mitropolita. Pravo javnosti da zna ‒ brutalno ste pogazili kada ste se odlučili na zabran emitovanja reakcija Mitropolita iskazanih kroz odgovore na novinarska pitanja. Zabran se odnosi na osnovno pravilo novinarskog kodeksa, prava javnosti da čuje drugu stranu, jer vi tu drugu stranu nijeste emitovali. Umjesto da o odgovorima Mitropolita sudi javnost, vi ste odlučili da sudite sami da on daje nekakve političke lekcije i da sami sudite je li ih on davao predsjedniku Đukanoviću. U nastavku vi čak tumačite Ustav i značenje odredbe o sekularnoj državi – što vam je nekako promaklo kad je sam predsjednik više puta narušio tu sekularnost, a vi sve to njegovo anti-sekularno doslovce prenosili.

Vi ste, gospodo, istom ocjenom urušili ugled institucije Predsjednika Crne Gore, dovodeći njega u ravan političkog govornika a ne državnika i predsjednika svih građana. A sam bogojavljenski događaj bolje da ne spominjete ‒ kako ste prenijeli i šta ste sve sakrili, a šta tendenciozno emitovali.

Vaše je manipulacije lako razobličavati. Očigledno manipulativna je i ponuda Mitropolitu da bude gost u emisiji nazvanoj „Živa istina“. Manipulacija je u tome što nudite intervju u emisiji koja nije autentična emisija TVCG, nego je emisija privatne produkcije koju vodi i uređuje osnivač i urednik privatnog medija i koji nije novinar Televizije Crne Gore! Znači li to da njen autor nije autonoman nego mu vi kontrolišete goste i teme? Znači li to da smo na pijaci pa hoćete da trgujemo vremenom na Javnom servisu koje ste dužni da obezbijedite i bez našeg reagovanja? Znači li to da nemate prostora za Crkvu u svom programu, mimo te „gostujuće“ emisije? Ova ponuda pokazuje da vas ne zanima uloga i misija Javnog servisa i da vas na odgovornost ne obavezuju nikakvi pravni akti koje smo naveli u Otvorenom pismu Savjetu RTCG i ukupnoj domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Protivno svemu tome, vi ne afirmišete veliki broj časnih i odgovornih novinara koji su u stalnom radnom odnosu u RTCG. Nudite nam intervju u emisiji koja je do sada zavrijedila status sinonima za neobjektivnost i anti-crkvenu propagandu. U emisiji koju javnost prepoznaje kao takvu i u koju doći ne predstavlja izraz odgovornosti.

Na malicioznost kojom se bavite porukom protojereja‒stavrofora Gojka Perovića mjereći joj iskrenost vašim metrom, nećemo se osvrtati. I vas i rektora ostavićemo na sud javnosti.

Ne koristite MCP da se obračunavate sa medijima poput Vijesti kojima smo se zahvalili što su odgovorno izvještavali o buđenju naroda. Oni to jesu učinili, mi im se jesmo zahvalili a to što je vas to zaboljelo riješite sa njima, bez MCP. Nemojte da demantujete ono što se prostim gledanjem Dnevnika na portalu RTCG jasno vidi. Okupili ste kroz niz priča, iz noći u noć, sve koje ste mogli okupiti da vrijeđaju i omalovažavaju kako Crkvu, tako i njene vjernike. Na jednu takvu priču od nekoliko minuta emitovali ste po nekoliko sekundi i riječi slika sa litija širom zemlje.

Drskost kojom kažete da nas nije bilo u Dnevniku i programu ‒ jer vam se nijesmo zvanično obraćali ‒ jeste vaša najbolja profesionalna legitimacija za koju javnost zaista treba da čuje.

Na kraju odgovora tražimo:

objavite sve zvanične pozive Mitropoliji za učešće u programu u poslednjih deset godina;
objavite koliko ste emisija i koje emisije organizovali na temu Zakona o slobodi vjeroispovjesti i objavite sve zvanične pozive Mitropoliji za učešće u tim emisijama;
objavite sve zvanične pozive Mitropoliji za učešće u prilozima za Dnevnik u okviru tema koje obrađujete;
objavite zvaničnu minutažu od početka litija koju ste dali tim događajima i Mitropoliji i minutažu koju ste dali svima onima koji su se bavili i Crkvom i litijama i vjernim narodom.”

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com