PODGORICA: Autobusi ne saobraćaju do svih škola, bolnice, pijace, tržnih centara… - Volim Podgoricu

PODGORICA: Autobusi ne saobraćaju do svih škola, bolnice, pijace, tržnih centara…

Mnogi djelovi Podgorice nijesu dobro umreženi autobuskim prevozom. Autobusi ne saobraćaju do svih škola, bolnice, pijace, tržnih centara, već su putnici primorani da presijedaju u drugi da bi došli na odredište. Ni to ne bi bio problem da se drugi prevoz čeka na stajalištu na kojem se izađe. Putnici su primorani pješačiti da bi došli do stanice odakle idu dalje. Tako se recimo iz Maslina ne može stići do Starog aerodroma ili Konika, a iz Doljana teško se može na Pobrežje ili Željezničku stanicu, piše Dan.

Takvim neorganizovanim autobuskim prevozom možda su najviše pogođeni stanovnici Zete, koji se do grada voze samo do Sat kule. Odatle idu pješke da bi čekali drugi prevoz i došli recimo do preko Morače.

Iz Sekretarijata za saobraćaj stiže najava da će u naredna četiri mjeseca pripremiti javni oglas za dodjelu linijskog gradskog i prigradskog prevoza putnika. Međutim, prevoznici koji će konkurisati ne planiraju da predlažu nove autobuske linije.

“Grad se opredijelio za scenario koji podrazumijeva ujednačeno ulaganje u sve strateške stubove sektora saobraćaja, a posebna pažnja će se usmjeriti u oblast modernizacije i popularizacije javnog prevoza putnika. Planiramo da u narednom periodu pripremimo javni oglas/poziv za povjeravanje obavljanja poslova linijskog gradskog i prigradskog prevoza putnika”, navela je sekretarka za saobraćaj Lazarela Kalezić.

Ona dodaje da rade na obezbjeđenju uslova za uvođenje elektronske karte odnosno stvaranja mogućnosti povezivanja usluga tako da sa jednom kupljenom kartom može se koristiti više autobusa bez obzira na to da li se radi o različitim prevoznicima.

Prevoznici Gradski saobraćaj PG i BLT prijaviće se na javni poziv. Haris Alivodić, vlasnik Gradskog saobraćaja PG smatra da nije potrebno uvođenje novih linija, jer su one nerentabilne.

“Otvarali smo nove linije, spajali po dvije, ali to je nerentabilno. Treba poraditi na tome da se uvede jedinstvena karta i dozvoli putniku da je u određenom roku može iskoristi na nekoj drugoj liniji. Za sada Podgorica ima dovoljno linija, ali malo putnika zbog velikog broja legalnih i nelegalnih taksista. Recimo ako krenete iz Zete i dođete do Sat kule, a odatle hoćete do Ekonomskog fakulteta, pomjerite se nekih 200 metara na drugo stajalište i imate autobus do tamo. Ne možemo da vodimo računa da se prevozimo od kuće do fakulteta. Normalno je da neko prepješači do 300 metara do drugog prevoza”, kaže Alivodić.

Božo Bulatović, vlasnik BLT-a kaže da će za četiri mjeseca vidjeti šta će moći da ponude građanima. On smatra da je grad dobro pokriven linijama.

“Imamo manjih kašnjenja autobusa, jer u gradu ima zastoja. Spremni smo da povežemo sve djelove grada autobuskim linijama i omogućimo građanima sve što im je neophodno”, rekao je Bulatović.

Predsjednik Odbora povjerenika Glavnog grada za Mjesnu zajednicu Doljani Radomir Durković smatra da to naselje nije dobro umreženo sa ostalim, te da je prevoz neredovan.

“Treba da uvedu kružnu liniju preko Doljana. Autobus bi se na Burum okretao i išao preko Mosora do Zlatice. Nekada je ona postojala, prije 20 godina. Recimo nemamo vezu ni sa pijacom. Krenemo iz Doljana i moramo da izađemo kod Stadiona pa odatle pješke do pijace na Pobrežju”, navodi Durković.

Predsjednik Mjesnog udruženja penzionera Jedinstvo Milija Bulatović navodi da se moraju uvesti povlašćene karte za ovu populaciju.

“To u svim državama penzioneri imaju samo nemamo mi. Na sjednici skupštine koju smo imali potpredsjednik udruženja mi je rekao da se prevoznici nisu mogli usaglasiti. Sad imamo problem. Ako iz Maslina idem na snimanje u Dom zdravlja na Starom aerodromu nemam direktnu liniju, već dva autobusa moram promijeniti, a ne čekaju se na istoj stanici. Isto je tako i ako krenemo na Željezničku stanicu”, kazao je Bulatović.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com