VELIKO INTERESOVANJE INVESTITORA: Crnogorski pasoš samo za projekat, ne za nekretninu - Volim Podgoricu

VELIKO INTERESOVANJE INVESTITORA: Crnogorski pasoš samo za projekat, ne za nekretninu

Saglasnost Vlade po osnovu ekonomskog državljanstva dobila su do sada četiri projekta iz oblasti turizma, a u tekućoj godini očekuju da ih bude više jer, kako kažu, postoji veliko interesovanje investitora. Program na osnovu kojeg se kroz ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore može dobiti crnogorski pasoš oročen je na tri godine do kraja 2021. i na do dvije hiljade investitora, piše Pobjeda.

Ekonomsko državljanstvo, kako upozoravaju iz institucija Vlade, može se dobiti samo kroz ulaganje u razvojne projekte i ispunjavanje strogih kriterijuma, a nikako kupovinom nekretnina stanova, kuća, apartmana, placeva u Crnoj Gori.

“Na listi razvojnih projekata iz oblasti turizma koje je odobrila Vlada trenutno se nalaze četiri projekta izgradnja kondo hotela “Kolašin Resort & Spa” u Kolašinu, izgradnja hotela “Breza”, Kolašin, po kondo modelu, izgradnja hotela “Kraljičina plaža”, Miločer Budva, po mješovitom modelu poslovanja i hotela “Durmitor hotel and Villas”, Žabljak, po istom modelu”, saopštili su Pobjedi iz Sekretarijata za razvojne projekte.

Na pitanje koji su investitori aplicirali za crnogorski pasoš po osnovu ovih projekata, iz Sekretarijata su odgovorili da to sada ne mogu da saopšte.

“Kada su u pitanju imena aplikanata, nijesmo u mogućnosti dostaviti ih, zato što su zaštićeni u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti”, precizirali su iz Sekretarijata za razvojne projekte.

U dokumentu Vlade “Jesenja analiza makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi” se za prvi projekat gradnje kondo hotela u Kolašinu navodi da je u pitanju firma “Kolašin Resort & Spa“. Po podacima iz Centralnog registra, njen osnivač je firma “Oriental Management INC” iz Malezije, a predstavnici vlasnika u menadžmentu su Salim Chowdhury Nirjhor, Mohammed Abdul Alim Chowdhury i Rowshan Ara Chowdhury. Projekte Kraljičina plaža i hotel na Durmitoru, kako je javnosti poznato, gradi grčki investitor Petros Stathis. A iza ruskog investitora koji gradi hotel “Brezna” u Centralnom registru se pominje Katarina Despotović, osnivač i ovlašćeni zastupnik.

Kada bude završena kompletna, veoma zahtjevna procedura, očekuje se da budu poznata imena novih crnogorskih državljana jer, kako su i ranije iz Vlade kazali, nema razloga da tako ne bude.

Iz Sekretarijata ističu da će kroz program biti prihvatljive aplikacije samo onih osoba sa dokazanim kredibilitetom u ličnom i profesionalnom smislu i priliv investicionih sredstava sa dokazanim legalnim porijeklom i da je obezbijeđena najveća moguća transparentnost.

“Vlada je odlučna da transparentno i zakonito realizuje razvojni program ekonomskog državljanstva s namjerom ubrzanja ekonomskog razvoja naše zemlje, privlačenja stranih investicija, otvaranja novih turističkih, poljoprivrednih i prerađivačkih kapaciteta sa novim radnim mjestima. Krajnji cilj je viši kvalitet života i standard građana”, objašnjavaju iz Sekretarijata.

Iz te institucije podsjećaju da se trenutna Lista razvojnih projekata za ulaganja kroz Program sticanja crnogorskog državljanstva nalazi na internet stranici institucije na adresi www.srp.gov.me.

Iz Ministarstva turizma Pobjedi je rečeno da postoji još interesovanja investitora za ulaganje u razvojne projekte, ali nijesu precizirali detalje.

“Postoji interesovanje potencijalnih podnosilaca zahtjeva za kandidovanje projekata na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma, po osnovu javnog poziva za iskazivanje interesovanja za kvalifikovanje projekata na ovu listu. Nakon što budu dostavljeni zahtjevi sa dokumentacijom, slijedi njihova analiza u odnosu na definisane kriterijume. Ministarstvo održivog razvoja i turizma definisaće konačne prijedloge u vezi sa podnijetim zahtjevima, u skladu sa odlukom o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore”, naveli su iz Ministarstva turizma.

Kada je u pitanju turizam, u obzir dolazi ulaganje u hotele na primorju i glavnom gradu čija je vrijednost najmanje 15 miliona, pet zvjezdica i imaju najmanje 60 smještajnih jedinica i 80 novozaposlenih. U sjevernom i centralnom regionu, osim Podgorice, može se ulagati u hotele sa četiri zvjezdice, sa ne manje od 35 smještajnih jedinica i ne manje od 25 novozaposlenih. Investicija ne smije biti manja od pet miliona. Podsjetimo da je programom predviđeno da potencijalni aplilcant može steći crnogorsko državljanstvo ulaganjem isključivo u jedan od projekata sa Liste razvojnih projekata, koju utvrđuje Vlada.

Za aplikante za ekonomsko državljanstvo postoje dva programa. Potrebno je da aplikant položi 450 hiljada eura za projekte koji se razvijaju na jugu ili glavnom gradu, a za one na sjeveru i centralnom regionu, osim Podgorice, 250 hiljada. Izuzetno značajan segment programa je doprinos razvoju manje razvijenih opština. Programom su (pored iznosa namijenjenih za direktna ulaganja u projekte) predviđene i uplate po 100.000 eura za svaki predati zahtjev/aplikaciju za sticanje državljanstva koji će se usmjeravati u fond za ovu namjenu, unapređenje infrastrukture, privrede i socijalnih usluga u tim opštinama. To je prvenstveno slučaj sa opštinama na sjeveru, a sve u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju objašnjavaju iz institucija Vlade nadležnih za ovaj program.

Podsjetimo da je nakon uspostavljanja programa iz opozicije, ali i nekih ekonomskih krugova ocijenjeno da je trebalo definisati strože kriterijume, odnosno podići novčani prag za ulaganja. Takođe je upozoreno da se za svakog kandidata mora napraviti dubinska analiza kako pasoš ne bi došao u ruke kriminalaca, terorista. Neophodno je provjeriti sve podatke o osobi koja aplicira, sarađivati sa Interpolom i Europolom, vladama drugih država kako bi bili sigurni da pasoš odlazi u prave ruke.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com