Podgorica dobija pametna parkirališta - Volim Podgoricu

Podgorica dobija pametna parkirališta

Direktor Parking servisa Podgorica Nusret Canović kazao je u razgovoru za Dnevne novine da je 2019. bila najuspješnija godina od osnivanja ovog društva, kako u tehničkom, tako i u finansijskom dijelu poslovanja.

On je istakao da su podigli ljestvicu sa prihodima, koji su veći od 1,7 miliona eura, odnosno sa profitom od blizu 300.000 eura.

“Zadovoljni smo što smo dosta toga uradili i u tehničkom djelu, jer je puno urađeno i započeto. U ovoj godini investiraćemo više od 300.000 eura u sistem parkinga u glavnom gradu, što će biti najveći investicioni ciklus u Parking servisu. Otvorili smo dva nova posebna parkirališta i uložili dosta novca u revitalizaciju postojećih parkirališta. Počeli smo proces koji će trajati duže vrijeme, a koji će za rezultat imati znatno veći tehnički i tehnološki nivo parking servisa”, kazao je Canović.

Osim fizičkog proširenja kapaciteta parkinga, intenzivno se radi i na otvaranju novih parkirališta. Canović navodi da će se uporedo raditi i na unapređenju postojećih parkirališta i njihovog boljeg iskorišćenja. Ističe da se Podgorica izuzetno brzo razvila i samim tim su se pojavili određeni problemi u saobraćaju, jer je došlo do naglog porasta broja vozila. Fizički je, kako kaže, bilo nemoguće sve to ispratiti u tako kratkom roku, pa je zbog svega toga došlo i do potrebe za savremenom tehnologijom, koja omogućava da sve te stvari prate na neki drugi način.

“Sva posebna parkirališta imaće LED table, a nakon toga radiće se i na ugradnji LED tabli na bulevarima kako bi i na taj način olakšali građanima potragu za parkingom. Često čujemo kod građana da nema parking mjesta, ali nije baš tako. Naši podaci pokazuju da na većini parkirališta uvijek ima slobodnog parking mjesta. Parking iza ‘Beka’ je konstatno pun i čekaju se redovi, ali samo na 200 metara od nj ega nalazi se parking ‘Kasarna Morača’, gdje u svakom trenutku ima makar 50 slobodnih mjesta i to po cijeni od 30 centi po satu, što je najniža cijena parkiranja u državi i regionu. Na parkingu kod SC ‘Morača’ uvijek ima mjesta, baš kao i iza hrama, kod hotela Podgorica, a i u garaži u Ulici arh. Milana Popovića uvijek ima 100 slobodnih parking mjesta. U narednom periodu će nam biti bitno da i te lokacije bolje iskoristimo i da ljudima pružimo informacije gdje ima slobodnog mjesta i da im omogućimo da planiraju putovanje”, istakao je Canović.

Ono što će biti novina je i to da će građani uskoro moći da putem aplikacije Parking servisa u svakom trenutku i to u realnom vremenu imaju uvid u sva parkirališta. Jednim klikom znaće gdje ima slobodnog parking mjesta.

“Naš cilj je da podignemo nivo tehničke-tehnološke opremljenosti usluga Parking servisa i neke od početnih faza su već završene. Na pojedinim našim parking prostorima već se mogu vidjeti LED displeji, koji pokazuju koliko na parkingu ima slobodnog mjesta. Naredna faza projekta, koja će biti završena u martu, je da te iste podatke imamo i na našoj aplikaciji i na veb stranici. Preko naše aplikacije već sada je moguće da vas navigacija vodi od lokacije na kojoj se nalazite do željenog parkinga. Uskoro će postojati i opcija da građani imaju jednostavan uvid gdje ima slobodnog mjesta, što će olakšati traženje parkinga i smanjiti gužve”, naveo je Canović.

Kada je u pitanju ulično parkiranje, građani u 99 odsto slučajeva parking plaćaju SMS-om, dok mali dio to radi na parkomatima, a zanemarljiv je broj onih koji to rade kupovinom parking karte. Veliki broj ljudi, kako kaže, nije ni upoznat da može da se kupi parking karta, iako je njena kupovina moguća na preko 80 prodajnih mjesta. Takođe, u gradu trenutno ima osam parkomata, a u narednom periodu biće postavljeno još deset novih parkomata na raznim lokacijama, dok će biti i još 20 lokacija za prodaju parking karata.

Plaćanje parkinga moguće je i putem aplikacije, koju je preuzelo više hiljada ljudi za sada, a koja osim toga pruža brojne mogućnosti korisnicima.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com