Tražio od nastavnika da litije predstave kao manipulaciju: Poslanik DPS-a uvodi politiku u đačke klupe

Poslanik DPS i predsjednik Odbora za prosvetu, nauku, kulturu i sport izazvao buru.

Poslanik DPS-a i predsjednik Odbora za prosvetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore, Radule Novović, svojom “besjedom” pred početak drugog polugodišta izazvao je buru i žestoko negodovanje svojih kolega. On je, “burno reagovanje dela građana na donošenje Zakona o slobodi vjeroispovesti” ocijenio kao manipulaciju i pozvao profesore i nastavnike da učenicima “razdvoje istorijske činjenice od istorijskih prevara”, aludirajući očigledno da je stav koji prema pomenutom zakonu ima DPS – jedini ispravan.

MARKOVIĆ PISAO AMFILOHIJU: Poziva ga na dijalog ali bez ustupaka

VLADO GEORGIEV: Narod sam mora da riješi situaciju, nema pomoći od profesionalnih Srba iz DF-a i Vučića

ĐUKANOVIĆ: Neće vam partija određivati u koju ćete crkvu, ali ne dozvolite da budete dio tog ludačkog pokreta

– Jedan broj građana Crne Gore vrlo burno je reagovao na donošenje Zakona o slobodi vjeroispovesti, koji želi uvesti red u ovu važnu oblast ljudskog postojanja. Vjerujem da će mudre riječi prosvetnih radnika biti jače od zabune u dječijim glavama koje je ovih dana politika mogla stvoriti. Zapravo, politika vješto sakrivena pod plaštom vjere i priče o vjeri. Vjerujem da su profesori i nastavnici dovoljno dalekovidi da za one koje uče životu mogu, onako kako im savijest i profesija nalažu, razobličiti manipulacije kojima su izloženi. Mogu razdvojiti istorijske činjenice od istorijskih prevara – dio je Novovićeve tirade.

Ovim povodom oglasila se Prosvetna zajednica, koja je poručila da je Novović izjavom u formi apela i upozorenja upućenog prosvjetnim radnicima grubo prekršio nekoliko zakona.

– Povrijedio je čast, dostojanstvo i autonomiju prosvjetne profesije, beskrupulozno udario na porodične vrijednosti i ulogu roditelja u procesu socijalizacije, hominizacije i humanizacije njihove djece – rekli su iz Prosvetne zajednice. – Ključna motivacija i veliki dio sadržaja Novovićeve izjave jeste Zakon o slobodi vjeroispovesti, što samo po sebi predstavlja flagrantno kršenje više zakona, a posebno Opšteg zakona o obrazovanju, kojim se eksplicitno štiti autonomija obrazovnih ustanova i nastavnika.

Iz Prosvjetne zajednice konstatuju i da Novović uvrjedljivo licitira sposobnostima, savješću i profesionalnom etikom nastavnika, daje političku ocjenu da je društvena reakcija povodom spornog zakona zapravo manipulacija i brutalno traži od nastavnika da taj politički stav prenose djeci. Tražeći da “manipulaciju” razobličavaju učenicima jer su joj “izloženi” daje i dijagnozu dečje svesti uz dodatnu tvrdnju i da su “zbunjeni”.

UVREDA ZA RODITELjE

– NOVOVIĆEVO obraćanje naročito osuđujemo i gnušamo ga se i zbog ovih riječi: “Ovo što danas imamo, moramo sa velikom pažnjom čuvati. Neki bi da nama, da njima (djeci) to uzmu”. I tražimo javni odgovor, koji su to “neki” – rekli su iz Prosvjetne zajednice, i dodali da “takve stvari nikada ne bi pričali ni međusobno u školi, a kamoli djeci koju roditelji šalju sa povjerenjem, a koje je Novović, po njihovim riječima uvrijedio jer je izbrisao njihovu zaštitnu, vaspitnu ulogu, njihovu ljubav i brigu.

Novosti

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close