Vođe škaljarskog klana likvidirane zbog 20 tona kokaina? - Volim Podgoricu

Vođe škaljarskog klana likvidirane zbog 20 tona kokaina?

Jedan od vođa škaljarskog kriminalnog klana Igor Dedović navodno je bio uključen u šverc 20 tona kokaina zaplijenjenog prošlog juna u Filadelfiji, pa istražitelji provjeravaju da li je taj slučaj povezan sa likvidacijom Kotoranina u Atini 19. januara.

To su objavili grčki mediji, objašnjavajući da su agenti američkog Homeland Security Investigations (HSI) izuzetno zainteresovani za istragu ubistva Kotoranina i Podgoričanina Stevana Stamatovića, prenose Vijesti.

“Jedna od najvećih zaplijena kokaina prošlog juna u SAD-u, čini se da je povezana sa ubistvom dvojice crnogorskih državljana prošle nedjelje u Variju. Bezbjednosni zvaničnici otkrivaju da je jedan od žrtava – četrdesettrogodišnji Igor Dedović, smatran odgovornim za ‘gubitak’ 20 tona kokaina koji su službenici HSI zaplijenili prošlog juna na brodu MSC Gayane, na Packer terminalu u filadelfijskoj luci”, prenosi grčki portal Kathimerini.

Navodno, jedan krak istrage ubistva dvojice škaljaraca treba da utvrdi da li je krivicom Dedovića mafija ostala bez kokaina vrijednog više od milijardu eura.

Dedović i Stamatović likvidirani su u nedjelju 19. januara u Atini.

Ključni čovjek škaljarskog klana i jedan od šefova podgoričkog ogranka te krimi grupe likvidirani su pred suprugama i djecom, nakon što su četvorica naoružanih muškaraca ušla u restoran u kojem su sjedjeli.

“Njihovo brutalno ubistvo u početku je smatrano osvetom članova suparničkog (kavačkog) klana. Međutim, informacije iz domaćih i stranih bezbjednosnih službi bacaju novo svjetlo na ovaj slučaj. S obzirom na nove informacije, zvaničnici službi bezbjednosti smatraju da su nalog za ubistvo Dedovića i njegovog bliskog saradnika, dali pripadnici crnogorske mafije – kako bi se ova dvojica kaznila… Navodno, Dedović je bio uključen u šverc 20 tona kokaina teretnim brodom MSC Gayane. Nakon što su američki agenti 17. juna 2019. pronašli drogu, 43-godišnji Crnogorac smatran je odgovornim za gubitak ilegalnog tereta”, prenosi taj grčki medij.

Prema dokumentima američkih istražitelja, četvorica od šest optuženih za šverc kokaina su iz Crne Gore. Oni su, prema tim spisima, bili zaduženi za prevoz dvadeset tona bijelog praha iz Latinske Amerike u Evropu, a to su činili za nagradu od 50.000 dolara.

Brod MSC Gayane započeo je putovanje iz Latinske Amerike, a krajnja destinacija bila mu je holandski Roterdam.

Dokumenti američkih službi, u koje su “Vijesti” imale uvid, pokazuju da je, dok su plovili obalom Čilea i Perua, na taj teretnjak sa 15 manjih plovila prenijet kokain težak 20 tona.

U pretovaru je, navodi se, učestvovalo šest članova posade, od čega četiri iz Crne Gore – Nenad Ilić (40), Ivan Đurašević (30), Boško Marković (28), Aleksandar Kavaja (26). Pomagali su im Fonofave Tiasaga (29) i Lauli Pulu (32).

Prema američkim policijskim dokumentima, ključnu ulogu imali su Đurašević i Ilić. Navodno, Đurašević je priznao da je znao da je droga u vrećama, ali ne i koja. Ispričao je i da mu je obećano 50.000 dolara.

Američki istražitelji su saslušanjem drugog mornara saznali da je i ranije, na Đuraševićev prijedlog, u brod ubacio velike količine droge i da je za to dobio honorar od 50.000 dolara.

Američki specijalni agent u spisima o tom slučaju napisao je da su osim Đuraševića još tri Crnogorca pristala da im pomognu u utovaru kokaina za istu naknadu.

Tamošnji istražitelji, koji su zainteresovani za istragu ubistva Dedovića i Stamatovića, pribavili su 4.000 sati snimaka sa šest mikrofona sakrivenih u brodu, uzeli su podatke sa 50 mobilnih telefona koji su koristili članovi posade, 500.000 megabajta podataka iz “crne kutije” MS Gayana…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com