“Divno je biti LUDAK u Crnoj Gori ovih dana! Puno nam je srce, i oči, i duša” - Volim Podgoricu

“Divno je biti LUDAK u Crnoj Gori ovih dana! Puno nam je srce, i oči, i duša”

Borba za svetinje u Crnoj Gori svaki dan iznjedri po nekog novog junaka. Prvo je policajac Miloje Šćepanović bacio pendrek i napustio službu, a onda je krenulo „farbanje slobode“ u bojama crnogorske trobojke po zidovima i njihova odbrana. Ta bitka je u prvi plan izbacila Milivoja Brdža Brkovića.

Mladi momak iz Podgorice, bio je jedan od prisutnih kada se obarao rekord u veličini zastave, na Zlatici. Snimao je video uživo dok je mural nastajao, branio prava građana od policije koja je došla da ih rastjera i onemogući da oslikaju “najljepše crnogrske boje”, kako su govorili.

Dva dana neprekidno su momci stajali kod murala i branili ga od krečenja. Na to mjesto su poslate velike policijske snage koje su na kraju bacile suzavac na okupljeni narod. Iako je Brković poslije upozerenja policije da će reagovati, pozivao građane da se raziđu, za to nije bilo vremena. Policija je ispalila suzavac posle svega nekoliko minuta. Neki, među kojima i Brković, nisu se ni posle toga povukli, već su ostali dok zid nije prekrečila komunalna služba. Ipak, za svoj nenasiln otpor Milivoje je platio pritvorom od 72 sata. Odveli su ga iz kuće oko 3 sata ujutru.Kako na sve to gleda posle svih poslednjih dešavanja u Crnoj Gori, pitali smo ovog tihog heroja „rata za trobojku“ .

Kako biste sebe predstavili ljudima koji vas ne poznaju?
– Trudim se da budem pristojan, vaspitan i normalan čovjek. Željan slobode i pravde. Nezaposlen u vlastitoj zemlji ali ponosan na svoju porodicu. Kažu da sam tvrdoglav, a ja mislim samo da sam svoj.

Gledamo maletene biblijske scene ovih dana u Crnoj Gori. Kakav je osećaj biti dio toga? Šta to budi u vama?

– Upravo takav osjećaj – biblijski. Puno nam je srce, a svima širom pravoslavlja i oči i duša! Privilegija je biti dio istorije, a ovo je istorija. I to najljepša.

Od kada učestvujete na protestima?

Foto Facebook

– Ja, oduvijek,naravno! Protesti su način življenja. To je moja mjera otpora.

Vaši videi su „zapalili“ društvene mreže, podijeljeni su hiljadama puta. Koliko ima pregleda najgledaniji video?

– Ne znam. Nemam kada da gledam sebe, a i nije pristojno. Ljudi znaju, a policija uredno evidentira. Sve je pod kontrolom.

Šta se sve dešavalo u noći kada ste privedeni? Da li ste očekivali da će policija upotrebiti suzavac? 

– Naravno da sam očekivao. Nikada do sada nisu posluživali ništa drugo. Trovali su suzavcem naše očeve, zašto ne bi i nas? Oprošteno im je. Oni rade svoj, a mi svoj posao. Ja sam, inače, imun na suzavac. (smijeh)

Da li ste očekivali da će vas uhapsiti? Kako se policija ponašala prema vama u pritvoru?

– Nema iznenađenja. Svemu smo naredni. Policajci su korektni. Znaju oni da smo mi u pravu. Vide da smo podgorička gospoda.

Zašto ste zadržani puna 72 sata koliko i može da traje policijski pritvor?

– Oni znaju zašto, a meni je svejedno. U pitanju su sati, a ja se borim za pristojan život.

Šta vam se stavlja na teret?

– Šta god, lako to nosim. Valjda to što pozivam na nenasilan otpor. Ostaće tako.

Kako komentarišete poslednja dešavanja i prebijanje mladića od strane navijača Crne Gore?

– Nisu to navijači Crne Gore, to su partijski mučenici. Mi smo navijači ove države. Ko može da se identifikuje sa onima koji grupno premlaćuju jedva punoljetnog mladića? Ko je god, obrukao se, a mladiću treba da služi na čast. Policija zna ko su te osobe i oni treba da daju odgovor.

Šta su dalji Vaši planovi? Plašite li se eventualnih novih hapšenja ?

– Plan je da istrajemo, a moja želja da svane sloboda i narodu i našoj Srpskoj Crkvi. Hapšenja će biti ali o tome ne razmišljam. Ne mogu uhapsiti cijeli narod, to je jedino važno.

Kako gledate na pojavu fašističkih parola među crnogorcima, usklike „za dom spremni“, Miraševo dodvoravanje proustaškim novinarima i pljuvanje pevanja o Kosovu?

– Nisu to Crnogorci. Crnogorci su naša braća. To su pojedinci i grupice nesrećnika. O Mirašu ne mogu ništa reći u ovom tekstu, jer mu ovdje nije mjesto. Svako bira svoje društvo.

Šta kažete na riječi predsjednika Mila Đukanovića “da je narod na ulicama ludački pokret”. Šta imaš da poručiš  narodu na litijama?

– Naš veliki  pjesnik Vito Nikolić je napisao: „Drumovi će poželjet ludaka, a ludaka više biti neće“. Divno je biti ludak ovih dana, mnogo ljepše nego predsjednik.

PROČITAJTE I OVO:

DRAGANA DOBILA OTKAZ ZBOG KOMENTARA NA FB: Odgovorila policajcu koji bi da protjeruje Srbe, a onda je gazdarica poslala kući

POLICAJAC PORUČIO: Srbujte u Srbiji, ili ćete proći kao onaj mladić (FOTO)

POLICAJAC KOJI JE PRIJETIO SRBIMA UGASIO FB NALOG: Korisnici ga “zasuli” trobojkama

OSLOBOĐEN VESKO PEJAK

ĐUKANOVIĆ: Ako namećete srpstvo, kako da se OSJEĆAJU Crnogorci

JOANIKIJE: Žalosti nas što je danas protivnik crkve naša odnarođena vlast

 

(Sputnjik) 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com