Poništen tender Skupštine od 250 hiljada eura - Volim Podgoricu

Poništen tender Skupštine od 250 hiljada eura

Državna Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila je, po službenoj dužnosti, tender Skupštine Crne Gore vezano za nabavku usluga digitalizacije zakonodavnog procesa – eParlament druga faza, koja je uključivala razvoj i spovođenje veb softverskog rješenja i pratećih mobilnih aplikacija, kao i isporuku pratećih licenci.

Skupština je 9. decembra prošle godine na ovom tenderu, procijenjene vrijednosti 250 hiljada eura, kao najpovoljniju izabrala zajedničku ponudu firmi “Logate”, “Saga CG” Podgorica i “Saga” Beograd, dok je punudu firme “Amplitudo”, koja se žalila, ocijenila kao ispravnu i rangirala na treće mjesto.

Državna komisija je utvrdila neusaglašenost tenderske dokumentacije sa Zakonom o javnim nabavkama (ZJN), koja je dovela ili mogla da dovede do diskriminacije ponuđača i ograničavanja konkurencije.

Pošto se radilo o nabavci vrijednosti preko 30.000 eura, naručilac (Skupština) je bio dužan u skladu sa odredbom ZJN da javnim pozivom utvrdi obavezu za izabranog ponuđača da dostavi garanciju za avansno plaćanje radi zaštite od kršenja ugovora, ali on to nije uradio.
Bilo je sporno i to što je Skupština članom 6. Nacrta ugovora predvidjela da je izvršilac usluge obavezan da joj nadoknadi svu štetu prouzrokovanu nesavjesnim ili nekvalitetnim izvršenjem usluga ili krivicom lica koje vrši obezbjeđenje, ali odgovornost za štetu zbog usluga obezbjeđenja koje prouzrokuje treće lice nije ni bila predmet ove nabavke.
Komisija je po službenoj dužnosti poništila i tender Aerodroma Crne Gore (ACG), procijenjene vrijednosti 180.000 eura, a u vezi sa nabavkom službene odjeće.
ACG je krajem novembra kao najpovoljniju na ovom nadmetanju izabrao ponudu firme “Centroslavija”, dok je ponudu beogradske firme “ABG Ventures”, a koja se žalila na tender, odbio kao neispravnu.

Komisija je utvrdila neusaglašenost tenderske dokumentacije sa ZJN, koja je mogla da dovede do ograničavanja konkurenije i diskriminacije zainteresovanih ponuđača.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com