PODGORICA: Smjenu Ivana Vukovića traži 25 odbornika - Volim Podgoricu

PODGORICA: Smjenu Ivana Vukovića traži 25 odbornika

Predlog za razrješenje gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića, zbog nedonošenja strateškog plana razvoja grada, potpisalo je 25 odbornika opozicije i danas će inicijativa biti predata Đorđu Suhihu, predsjedniku Skupštine Glavnog grada. U inicijitavi navode da Vuković nije saglasno Zakonu o regionalnom razvoju, Zakonu o lokalnoj samoupravi, Statutu Glavnog grada Podgorice i programu rada Skupštine Glavnog grada za 2019. godinu podnio predlog strateškog plana.
Predlog je potpisalo 13 odbornika Demokrata i to Vladimir Čađenović, Štjefan Camaj, Tanja Džankić, Aleksandar Božović, Janko Krstović, Ivana Bojović, Nikola Kažić, Sonja Čađenović, Branko Vuković, Milica Burić, Mitar Vuković, Marija Pavićević i Boško Kovačević. Zatim odbornici DF-a Miodrag Bešović, Marija Marović, Milica Ćirović, Vladimir Bulatović, Čel Ismailisufi i Zoran Lakušić, URE Luka Rakčević, Milena Vuković, Zoran Mikić i Marija Radulović, kao i odbornici SNP-a Bogdan Božović i Radmila Čagorović. Inicijativa je potekla od kluba odbornika Demokrata.
U predlogu za razrješenje gradonačelnika ukazuju da je Zakonom o regionalnom razvoju, Zakonu o lokalnoj samoupravi, Statutom Glavnog grada, utvrđeno da je jedinica lokalne samouprave na predlog odgovornog lica u njoj u obavezi da donese strateški plan razvoja na period do sedam godina.
– Skupština Glavnog grada je na sjednici 26. decembra 2012. godine donijela strateški plan razvoja Glavnog grada za period 2012-2017. godine. Nakon toga strateški plan razvoja i pored proteka vremena duže od dvije godine Skupština Glavnog grada nije donijela, niti je predlog tog dokumenta od strane gradonačelnika dostavljen na razmatranje i donošenje. Ivan Vuković za gradonačelnika Glavnog grada izabran je 31. jula 2018. godine, a programom rada Skupštine Glavnog grada za 2018. godinu, za drugi kvartal, bilo je predviđeno usvajanje strateškog plana razvoja za period 2018. – 2022. godina. To nije realizovano ni u kom vidu – piše u dokumentu.
Oni ukazuju da je programom rada gradskog parlamenta za 2019. godinu predviđena obaveza usvajanja strateškog plana za period od 2019. do 2024. godine. Navode da je nacrt urađen u oktobru 2019. godine, da je sprovedena javna rasprava, ali da nije došao do Skupštine Glavnog grada. Potpisnici inicajitive ocjenjuju da je strateški plan krovni razvojni dokument Glavnog grada.
– U postupku izrade strateškog plana razvoja Glavnog grada za navedeni vremenski period, gradonačelnik Ivan Vuković, u izuzetno dugom vremenskom periodu ispoljio krajnje neodgovoran odnos, na štetu planskog razvoja grada. Onemogućio je odbornike Skupštine da donošenjem strateškog plana razvoja Glavnog grada odrede ciljeve i prioritete razvoja. Na taj način strateške razvojne priorite Glavnog grada, umjesto Skupštine, neovlašćeni, suprotno zakonu određivao je gradonačelnik. Iz ovoga nesumnjivo proizilazi da gradonačelnik, iz svih ovih razloga nije obezbijedio sprovođenje strateškog plana razvoja Glavnog grada za period 2019-2024 godina, a što je saglasno odredbama Zakona o regionalnom razvoju, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Glavnog grada i Programa rada Skupštine Glavnog grada za 2019. godinu bio dužan učiniti– piše u dokumentu. N.S.-A.D.

Strateški plan na doradi
Odgovarajući na pitanja „Dana” zašto nema strateškog plana Ivan Vuković je prošle sedmice saopštio da je dokument vratio na doradu menadžeru Glavnog grada. On je naveo da se na taj korak odlučio zbog velikog broja primjedbi koje su stigle tokom javne rasprave.

Dokument na doradi
Odgovarajući na pitanja „Dana” zašto nema strateškog plana Ivan Vuković je prošle sedmice saopštio da je dokument vratio na doradu menadžeru Glavnog grada. On je naveo da se na taj korak odlučio zbog velikog broja primjedbi koje su stigle od građana tokom javne rasprave.

dan.co.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com