“U grobu nema novčanika. Što sam u svojoj duši sabrao, s tim ću počivati!” 30 citata Petra Mamonova - Volim Podgoricu

“U grobu nema novčanika. Što sam u svojoj duši sabrao, s tim ću počivati!” 30 citata Petra Mamonova

“Ako činite dobro i hvalite se s tim, tada dobro postaje neispunjeno. Učinite nešto dobro za nekoga, bez računice, ali svaki dan. Budite cijelo vrijeme u plusu, pozitivni. Vidjet ćete kako će vam srce zacijeliti. Možete živjeti potpuno drugačije!”

1. Ne odobravam i ne osuđujem ništa, imam posla do grla sa svojom prljavštinom. Ako očistim svijet od svojih mrlja, to će svijetu biti dovoljno. Spasite sebe, i to je dovoljno od vas.

2. Ljubav – to nije osjećaj, to je vrlina. To je količina dobra koje činimo, bez obzira na povrat. Dovoljno je učiniti samo to. Vidite li baku u podzemnoj željeznici, dajte joj mjesto. Nije potrebno sjajiti osjećajem za to, što možeš učiniti, učini.

3. Ljubav, djelo ljubavi zbog ljubavi – to je od Boga. A za Boga – to je sve.

4. Učinite nešto dobro za nekoga, bez računice, ali svaki dan. Budite cijelo vrijeme u plusu, pozitivni. Vidjet ćete kako će vam srce zacijeliti! Možete živjeti potpuno drugačije. Znate, kao u podzemnoj željeznici na pokretnim stepenicama. One idu dolje, a vi trebate ići gore, svi se spuštaju, a vi idete gore. Nema drugog načina, moramo krenuti prema Svjetlu.

5. Sadašnjost ne možete promijeniti vještim riječima.

6. Kad se zaklinjete u, na primjer, ružnu kuću ili opscenost – to je tako užasno mjesto za život.

7. Čovjek se mora upoznati, uvijek ga dižite iznad njegovih zasluga i dostojanstva, a to neće biti čovjeku ugodno. Tada će se osoba potruditi da se podigne na nivo koji ste mu postavili.

8. Ako ste na dnu, onda ste u zaista dobrom položaju: nemate gdje osim gore.

9. Postavite sebi jedno pitanje: “Zašto živim?”. Samo tako, stvarno pitajte. Ako se niko nije osjećao dobro zbog činjenice da sam danas proživio dan – bilo je uzalud.

10. Svi bismo trebali, prije svega, naučiti sebi reći „ne“.

11. Lako je reći – teško učiniti. Teško. Ali ako se jako potrudite, shvatit ćete da jednostavno nema drugog načina za život.

12. Oprostite nasilniku – svejedno je koliko ste se naljutili na neku stvar koja vas je pogodila. Uvijek ste krivi; ali boli toliko kao da nešto udarite ili bacite na pod. Pa što? Samo se ruka ozlijedila ili se stvar odbila od poda i pogodila vas u čelo! Ogorčenje je pakleno stanje: u njemu nema mira.

13. Važno je kako umiremo! Jedno je umrijeti za istinu, a sasvim drugo umrijeti od votke.

14. Život ponekad boli, ali ti su udarci lijek.

15. Naučite se gubiti i ne žalite.

16. Moramo znati da sve loše misli nisu naše nego od vraga. Naše je dobro. Dakle, trebate voljeti sebe. Ali samo – izvorno zamišljene. A sve bludno, pohlepno – nije vaše. I – postaje lakše. Počinjete upravljati svim ostalim.

17. Po mom mišljenju, svetac se od grešnika razlikuje po tome što je naučio voljeti.

18. Ako smo napravili 9 100 koraka od Boga i jedan korak prema Bogu, onda krećemo prema naprijed.

19. Duh stvara forme za sebe. Ne možeš biti loša osoba i dobar pisac.

20. Bez ljubavi čovjek umire živ – on je živi leš. Hoda, radi svoje, obavlja svoju dužnost, ali se guši.

21. Zanima nas kako stoje stvari u Bangladešu, ili u Japanu nakon potresa. Kakav potres?! Svako od nas ima potres u sebi. Čovjek se utapa u rijeci. Viče: “U pomoć!”, a govore mu: “Znate, u Japanu …”

22. Ako vidimo odvratnost, onda je to u nama. Slično se spaja sa sličnim. Ako kažem: lopov je otišao, znači da sam ukrao, ako ne hiljadu dolara, onda ekser. Nemojte suditi ljudima, pogledajte sami sebe.

23. Ako činite dobro i hvalite se s tim, tada dobro postaje neispunjeno.

24. Jednom kada sam ušao u kuću, pomislio sam – sad ću upaliti računar, ali nije bilo struje. I završio sam u potpunom mraku. Lezite u mraku, isključite sve i postavite sebi sljedeće pitanje: ko ste i kako živite? Jesam li normalan čovjek ili tako – tako?

25. Lopovi ispravno kažu: U grobu nema novčanika. Što sam u svojoj duši sabrao, s tim ću i počivati! Ljudski život je poput zraka. Čovjek ima početak i nema kraj! Vidite, kako je to zanimljivo!

26. Živjeti je vrlo teško. Vrlo je malo ljubavi i puno samoće. Dugi su i teški sati kada nikoga nema ili, uopšte, kad nam niko nije potreban. Još je gore u društvu: ili govorite neprestano, ili šutite i mrzite sve.

27. Novac je dobar, sve je u motivu. Ovdje su dvije žene koje peru pod. Jedna kako bi dobila platu 15.-og, a druga da bi bilo čisto. Kao rezultat toga, obje će primiti platu 15.-og. Ali jedna pere “gdje treba”, a druga pokraj. Nožem možete ubiti osobu ili možete rezati hljeb. Tako je i s novcem.

28. Morate raditi i to nije razlog da izgubite srce, život nije odmaralište i uopšte ćemo svi uskoro umrijeti. I biće svega za sve koji su činili dobro i zato požurite činiti dobro. Istina je …

29. Zlo nema suštinu, to je kao da bojite crnu kutiju, zatvorite je i iznesete na svjetlo, otvorite je – i biće svjetla. Tama ne uništava svjetlost. Tama je odsustvo svjetla. U početku je sve stvoreno iz ljubavi i ljubaznosti. Samo što smo zlo unijeli u svijet svojom uzrujanošću, nerazumijevanjem, osudom. Samo mi utjelovljujemo zlo.

30. Sjedi, napiši dobru pjesmu, ako si pjesnik. Sjedi, napiši dobar članak, ako si novinar. Pronađite dobro, pošteno, čisto, tako da se u ovom užasu može napraviti mali prorez svjetla. Uvijek je moguće. Na poslu svi vuku na svoju stranu? Ne vuci, barem danas. Pušite li sedam cigareta dnevno? Pušite danas pet. Pokret, podvig. Dakle svugdje, uvijek, svugdje, stalno. Uvijek mali plus.

econet.ru

Prevela: Ilijana Marin

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com