LITIJE UZDRMALE DPS: Milo pokušava da sanira štetu - Volim Podgoricu

LITIJE UZDRMALE DPS: Milo pokušava da sanira štetu

Litije na kojima se okupljaju desetine hiljada građana, koji se protive Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, nanose popriličnu štetu Demokratskoj partiji socijalista (DPS), koja u izbornoj godini ima problem osipanja biračkog tijela.

 

PODGORICA: Pogledajte NAJMASOVNIJI SKUP naroda koji je Crna Gora IKAD VIDJELA (VIDEO)

SPEKTAKULARNA PROSIDBA: Suzana rekla DA pred 70.000 Podgoričana! (VIDEO)

OGLASIO SE MILAN BABOVIĆ (DPS): Moja crkva je Srpska pravoslavna, u litijama sam od prvog dana!

Ekspertkinja analizira Đukanovićev govor tijela: Ljut je i pod stresom, ali neće odustati

 

Sagovornici “Vijesti” rekli su da je DPS izglasavanjem Zakona sebi nanio nesagledivu političku štetu, čega su svjesni i u samom vrhu te partije, zbog čega neće “skrštenih ruku” posmatrati razvoj situacije.

To je jasno i iz poruka koje se od 18. januara šalju nakon sjednica opštinskih odbora, koje obilaze visoki partijski zvaničnici i svakodnevnog insistiranja da su litije politički skupovi upereni protiv države.

DPS od prije nekoliko dana i otvoreno sugeriše svojim aktiivstima da im nije mjesto na litijama, i da u suprotnom nemaju šta da traže u partiji.

ILI VJERA ILI PARTIJA: Članovi DPS koji učestvuju u litijama biće izbačeni iz članstva

Politički analitičar Dragiša Janjušević kazao je za “Vijesti” da je očigledno da sve masovnije litije nanose popriličnu štetu DPS-u, čim pokušava da je sanira i predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović obilazeći opštinske odbore.

“Nastala šteta, po njihovim procjenama, sigurno nije mala, dok se to radi sa tog nivoa i kad su im opštinski odbori u permanentnim zasjedanjima…”, ocijenio je Janjušević.
Predsjednik DPS-a u Tivtu je poručio pristalicama da ne dozvole da se njihova vjerska sloboda zloupotrebljava na način na koji se to činilo da bi se srušila Crna Gora, a predsjednica tivatskog odbora Jovanka Laličić rekla je da su članovi DPS-a koji učestvuju u litijama zalutali u partiju.

Ocijenivši da u partijskom smislu, DPS već ne “sjedi skrštenih ruku”, Janjušević pojašnjava da se, u kontekstu izvršne vlasti, Vlada nalazi u jednoj pat poziciji – niti može da povuče zakon, što bi značilo znak slabosti i predaje u tom sukobu, a s druge strane,u partijskom smislu, gube značajno biračko tijelo.

“Vlada je u pat poziciji, koja joj ne odgovara, jer u partijskom smislu gube značajno biračko tijelo i izborna je godina, vrijeme curi. Nije se radilo na izbornom zakonodavstvu, nije se radilo na mnogim stvarima koje je tražila opozicija da bi izašla na izbore, tako da se i u pogledu izvršne vlasti, takođe, trpi velika šteta”, ocijenio je Janjušević.

On je kazao da se problemi DPS-a usložnjavaju, navodeći da u izbornoj godini imaju najbitniji problem – osipanje biračkog tijela.

Istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava za decembar, pokazalo je da je rejting DPS-a od jula porastao sa 34 na 37 procenata, ali da se partija nije vratila na poziciju koju je imala u decembru 2018. kada je imala 41,5 odsto podrške.
Istraživanja koja su radile pojedine partije ukazuju na povećanje broja apstinenata, ali ona nijesu dostupna javnosti.

Iz DPS-a juče nijesu odgovorili na pitanja – da li smatraju da su litije smanjile povjerenje birača i šta će tim povodom preduzeti.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak ocijenila je da su iz DPS-a, time što su “dirnuli u pitanje vjere”, osudili sebe na propast.

Konstatovala je da Đukanović otvoreno pokazuje nervozu i da je sigurna da će učiniti sve da isprovocira ekscese: “Zato ne treba nasijedati i treba biti mudar i ne dozvoliti da nas isprovocira. Zvjersko hapšenje majke Milana Kneževića i pretresanje kuća pristalica DF-a je ništa drugo no provokacija, koja je imala za cilj uvođenje vanrednog stanja i izazivanje nemira. Nije im uspjelo. A koji će sljedeći atak biti ostaje da se vidi”.

Policija je 31. januara uhapsila 16 osoba, među kojima i Kneževićevu majku Ratku zbog navodnog ometanja i omalovažavanja policijskih službenika.
Iz policije je tada saopšteno da imaju informacije da su privedene osobe učestovale u organizovanju i napadanju na policijske službenike u Golubovcima 29. decembra 2019. godine.

Potpredsjednik Demokrata Albin Ćeman, kazao je da DPS svoje članove odgovara od prisustva na litijama, a sjutra ih podstiče da istim prisustvuju. “Sve to predstavlja izraze napora da se nekako iskobeljaju iz, po njih, nikad nezavidnije, političke situacije. Najviše ih ‘žulja’ zajedništvo koje je obnovljeno u svetinjama svih konfesija, na ulicama i trgovima gradova u Crnoj Gori. Boli ih što nisu uspjeli da posvađaju Crnu Goru, kao što su namjeravali i od čega ne odustaju”, kazao je Ćeman.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP), “Vijestima” je rečeno da su litije vjerovatno oslabile snagu vladajuće partije: “I ovo ne čudi, jer neki njihovi čelnici, inače ateisti, nisu osjetili snagu vjere koja se akumulira u narodu i previdjeli su činjenicu da se narod konačno oslobodio stege i straha i da je ovaj cilj zbog kojeg protestuju mnogo veći i svetiji nego što su to partijski interesi”.

Ocjenjuju da DPS-u ništa ne preostaje nego da na miran i razuman način posmatraju litije, jer bi se svaki drugi potez ili radnja okrenuli protiv njih samih.

Član Glavnog odbora Demosa Vuko Vlahović ocijenio je da je izvjesno da jedan dio građana koji učestvuje na litijama, pripada kako biračkom korpusu, tako i članstvu DPS-a.
“O tome vjerovatno najbolje svjedoče upozorenja pojednih visokih funkcionera DPS-a često kontradiktorna, da njihovi članovi ne bi trebalo da uzimaju učešće na pomenutim skupovima. Uočljiva je i intenzivna, na momente i panična, kampanja koju članovi predsjedništva DPS-a sprovode po opštinama, sa ciljem unutrašnje homogenizacije”.

Veljović: Masovni protesti neće nas spriječiti da svim sredstvima očuvamo mir

Direktor Uprave policije Veselin Veljović rekao je juče da je “bezbjednosni sistem i pored pritisaka sa različitih adresa, odlučno i efikasno odgovara prijetnjama usmjerenim ka destrukciji države”. “Konstruisane manipulacije uperene protiv policije, neće nas spriječiti da svoj posao obavljamo savjesno, profesionalno i zakonito. Masovnost okupljanja i pritisci različite vrste neće nas spriječiti u namjeri očuvanja mira i bezbjednosti svih građana, uz upotrebu svih raspoloživih sredstava i kapaciteta”, rekao je Veljović, koji je juče bio u posjeti Centru bezbjednosti Berane. Sastanku su prisustvovale starješine iz Rožaja, Plava i Andrijevica, Gusinje i Petnjica. Pripadnici specijalne policije razmješteni su u Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima, a javnosti još nije objašnjen razlog toga.

Radovanić: Građani našli dodatni motiv za proteste

Generalni sekretar GP URA Mileta Radovanić ocijenio je da nespremnost da se u zemlji vodi dijalog oko najvažnijih pitanja i problema i nedostatak bilo kakve odgovornosti pred građanima sada i te kako košta DPS. “Plan je bio da polarizacijom društva ojača svoje biračko tijelo.Sada pokušava da problematiku sa religijskog pitanja preusmjeri na nacionalno pitanje, zaboravljajući činjenicu da na litijama šetaju i brojni glasači DPS-a”, ocijenio je Radovanić.

On je istakao da je inicijalna zamisao Đukanovića vjerovatno bila da se čitava ova priča drži na kontrolisanom sukobu, gdje će on uspijevati da poentira i sebe predstavi kao jedinog zaštitnika države. “No, stvar mu je po svemu sudeći izmakla iz kontrole, jer su građani očigledno našli dodatni motiv da pokažu nezadovoljstvo ovim zakonom”, kazao je on.

Vijesti

Đukanović pokušava da nas uvuče u igru, SVI IZAĐITE NA LITIJE

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV ĐUKANOVIĆA

ĐUKANOVIĆ PORUČIO ČLANSTVU: Nemojte da budete protiv države, prepoznajte to

ĐUKANOVIĆ: Ovo će otrijezniti one koji su mislili da je pitanje nezavisnosti riješeno 21. maja

MILO NIJE PREDSJEDNIK SVIH GRAĐANA

AMFILOHIJE: Đukanovićeva politika je po tiraniji i jednoumlju gora od Miloševićeve

1 komentar

  1. hi!,I love your writing very so much! percentage we communicate extra approximately your article on AOL? I need an expert in this house to solve my problem. Maybe that is you! Looking forward to look you.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com