Od karcinoma godišnje oboli oko 2.400 građana, broj će porasti za 70% - Volim Podgoricu

Od karcinoma godišnje oboli oko 2.400 građana, broj će porasti za 70%

Od karcinoma godišnje oboli oko 2.400 građana, a prognoze su da će u naredne dvije decenije taj broj borasti 70 odsto.

To je, na obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv raka, kazala ljekarka Klinike za onkologiju i radioterapiju Sanja Lekić.

Ona je istakla da su kod žena najzastupljeniji karcinom dojke, grlića materice i pluća, a kod muškaraca karcinom pluća, debelog crijeva i prostate.

“Kod mlađih muškaraca može se govoriti o većoj usčestalosti karcinoma testisa, kod mađih žena o učestalosti karcinoma dojke i karcinoma grlića materice”, kazala je Lekić.

Ona je ocijenila i da građani ne vode dovoljno računa o svom zdravlju kada se osjećaju dobro, te da je potrebna redovna kontrola, vađenje nalaza, posjeta izabranom doktoru koji je “prvi na udaru što se tiče prevencije”.

Populaciji je preporučila da jednom godišnje idu kod ljekara na opšti pregled..

Lekić je istakla da se u narednih dvadeset godina i kod nas i u svijetu očekuje rast oboljelih od 70 odsto.

Kazala je da primarna prevencija podrazumijeva zdrave stilove života, zdravu ishranu, fizičku aktivnost, odvikavanje od pušenja, smanjenje gojaznosti, dok sekundarna obavezuje pacijente koji su u riziku zbog dobi ili genetske predispozicije da se pregledaju kako bi bolest bila otkrivena na vrijeme.

Psiholog na Klinici za onkologiju Milena Raspopović kazala je da je savjet, kad osoba otkrije bolest, da to ne doživljava kao katastrofu već da tome pristupi kao životnom problemu i razmišlja o rješenjima..

“Danas ima načina da se izliječi rak i bitno je da znaju da imaju psihološku podršku, ali je takođe bitno da imaju podršku okoline, da porodica i prijatelji razumiju njihovo neraspoloženje i da su sa njima tokom cijelog procesa liječenja”, rekla je Raspopović.

Ona je saopštila da se nada da su kao psihološka pomoć pomogli pacijentima.

“Porodica treba da bude nenametljiva podrška, da razumije stanje i podnese i negativni dio..”, kazala je.

Raspopović je ocijenila da kao društvo nijesmo otvoreni za psihološke sadržaje ali se i to polako mijenja, pa shvatamo da je i priča ljekovita

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com