Poziv za nastavnike koji predaju na engleskom - Volim Podgoricu

Poziv za nastavnike koji predaju na engleskom

Ministarstvo prosvjete će i školske 2020/21. proširiti broj dvojezičnih odjeljenja u crnogorskim osnovnim školama koja će nastavu pratiti na dva jezika, najavila je za Dnevne novine savjetnica za odnose sa javnošću tog resora Milica Lekić.

Naime, od uvođenja ovog projekta prije tri godine u crnogorske osnovne škole on je već dva puta proširivan, jer se, kako je rekla, pokazao veoma uspješnim i trenutno postoji 12 dvojezičnih odjeljenja.

Narednih dana, ističe Lekić, biće raspisan javni poziv za nastavnike za izvođenje nastave na engleskom jeziku.

“Za narednu školsku godinu planirano je proširenje. Kao i do sada, biće raspisan poziv za nastavnike za izvođenje nastave na engleskom jeziku, pa će se, u skladu sa brojem prijavljenih i njihovim nivoov znanja engleskog jezika, dalje planirati proširenje”, kazala je Lekić.

Poziv će biti raspisan narednih dana, a odnosiće se, kao i do sada, kako je rekla, na nastavnike/nastavnice razredne i predmetne nastave koji posjeduju znanje engleskog jezika (najmanje B2 nivo).

“Svi prijavljeni kandidati će proći kroz testiranje na osnovu koga će oni čiji je utvrđeni nivo jezika B2 ili više biti pozvani na obuku”, objasnila je Lekić.

Ona je pojasnila da se ovaj projekat sprovodi na način što svi nastavnici koji drže nastavu u dvojezičnim odjeljenjima prolaze obuke, odnosno kurs.

“CLIL Essentials kurs predstavlja osnovni kurs za izvođenje nastave na engleskom jeziku. Autor kursa je Odjeljenje Britanskog sajveta za obuku i razvoj nastavnika u Londonu. Pohađaju ga nastavnici širom svijeta koji rade u bilingvalnim školama ili u međunarodnim školama u kojima se nastava izvodi na engleskom jeziku, npr. Španija, Slovenija, Malta, Kolumbija itd”, kazala je Lekić.

Sadržaj kursa je, kaže, osmišljen tako da ga vodi trener/ moderator koji je licenciran od strane Britanskog savjeta po međunarodnim standardima.

“Materijali koji se koriste su sa Univerziteta u Kembridžu, koji su specijalno kreirani za CLIL program. Kurs se sastoji od 20 modula koji obezbjeđuju praktične strategije za nastavu drugih predmeta na engleskom jeziku. Svaki modul traje oko dva i po sata intenzivnog rada”, precizirala je Lekić.

Ona je podsjetila da trenutno u Crnoj Gori postoji 12 dvojezičnih odjeljenja u osnovnim školama.

“Koliko se i ovaj pilot-projekat pokazao uspješnim dovoljno govori i podatak da je prvo bio uveden dvojezični vid nastave u četiri odjeljenja prvaka, a zatim se proširio na još četiri, a od prošle godine, odnosno od septembra, na još četiri”, istakla je Lekić.

Ukoliko krenemo od predškolskog obrazovanja, kako je objasnila, prvo je svakako uvođenje engleskog jezika u vrtiće.

“Izučava se dva puta nedjeljno i to sa nastavnicima engleskog jezika. Djeca su, iako je prirodno u početku bilo sumnji, reagovala odlično, što je i za očekivati kada se uzme u obzir da je upravo to period koji je dokazano najpogodniji za početak učenja jezika”, kazala je Lekić.

Strateški pristup ovoj temi resora na čijem je čelu Damir Šehović, dodaje, doveo je do sličnih rješenja i u osnovnoj školi, kako bi djeca kroz čitavo školovanje usvajajala znanja jezika.

“Tako ne samo da se engleski izučava kao predmet od prvog razreda, već imamo dvanaest dvojezičnih odjeljenja u osnovnim školama. Rade sa obučenim nastavnicima koji su prošli obuke Britanskog savjeta. Glavni ciljevi ovog pristupa su razvijanje pozitivnog stava prema učenju jezika i jačanje samopouzdanja pri izražavanju na stranom jeziku”, pojasnila je Lekić.

Svrha je, takođe, kako je rekla, i da se kroz korišćenje engleskog jezika u nastavi nejezičkih predmeta razvije svijest kod djece o tome da je to sredstvo za komunikaciju, a ne samo predmet iz koga je potrebno dobiti ocjenu.

“Projekat dvojezičnih odjeljenja prije tri godine počeo je u školama ‘Mirko Srzentić’ u Petrovcu, ‘Olga Golović’ i ‘Luka Simonović’ u Nikšiću i ‘Maksim Gorki’ u Podgorici. Zavod za školstvo je posjetio ove škole, kada su analizirana po dva časa, i to tako što je nastava svakog predmeta, izuzev fizičkog vaspitanja, opservirana po dva puta. Takođe su obavljeni razgovori sa upravom škole i nastavnicima. Kako je navedeno u izvještaju ovim povodom, projekat je bio pozitivno iskustvo kako za školu, nastavnika razredne nastave i nastavnika engleskog jezika, tako i za učenike i njihove roditelje”, naglasila je Lekić.

Posebno je istaknuto da, kako je rekla, djeca rado koriste engleski jezik na časovima nejezičkih predmeta i sa lakoćom prihvataju učenje pojmova, kao i da su “puni samopouzdanja u korišćenju engleskog jezika”

“Nakon toga, počela je primjena ovog programa školske 2018/19. godine u još četiri škole: ’21. maj’ i ‘Radojica Perović’ u Podgorici, ‘Radomir Mitrović’ u Beranama i ‘Nedakusi’ u Bijelom Polju, gdje se takođe pokazao izuzetno pozitivnim. Po završenom projektu, nastavljeno je sa ovim programom, pa je od septembra 2019/20. projekat proširen na sljedeće četiri škole ‘Sutjeska’ u Podgorici, ‘Rifat Burdžović-Tršo’ u Bijelom Polju, ’29. novembar’ Dinoša u Tuzima i ‘Mileva Lajović Lalatović’ u Nikšiću”, zaključila je Lekić.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com