ZABRANJENO KORIŠTENJE AUTOMOBILA: Funkcioneri u kampanji neće moći da koriste službena vozila - Volim Podgoricu

ZABRANJENO KORIŠTENJE AUTOMOBILA: Funkcioneri u kampanji neće moći da koriste službena vozila

Novi Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, usvojen krajem decembra prošle godine, sadrži novine koje predviđaju u izbornoj kampanji skraćenje rokova za izvještavanje o budžetskoj potrošnji i socijalnim pomoćima sa 15 na sedam dana, ograničavanje isplata jednokratnih novčanih pomoći, objavljivanje odluka za upotrebu mehanizacije i opreme privrednih društava čiji je osnivač ili većinski vlasnik država ili opština, kao i u cijeloj izbornoj godini zabranu dodjele socijalnih davanja iz tekuće budžetske rezerve, upozorila je Agencija za sprečavanje korupcije, piše Pobjeda.

ASK je na svom sajtu ukazala na zabrane i ograničenja propisana Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

“Državnim i lokalnim budžetskim potrošačkim jedinicama (osim DIK i OIK), kao i pravnim licima koja vrše javna ovlašćenja, odnosno djelatnost od javnog interesa na osnovu ugovora sa nadležnim organom i privrednim društvima koja su u vlasništvu države ili jedinica lokalne samouprave, zabranjena je mjesečna potrošnja veća od prosječne u prethodnih šest mjeseci od raspisivanja do održavanja izbora. Izuzetno, ukoliko se izbori održavaju u prvoj polovini godine zabranjena je mjesečna potrošnja veća od iznosa određenih mjesečnim planom potrošnje koji utvrdi Ministarstvo ili organ lokalne uprave na početku fiskalne godine. Državnim ustanovama za obavljanje poslova socijalne i dječje zaštite i državnim i lokalnim organima nadležnim za poslove poljoprivrede, zabranjena je mjesečna potrošnja veća od prosječne mjesečne potrošnje u posljednjih šest mjeseci prethodne godine”, ukazala je ASK.

Navodi se da se šest mjeseci prije roka predviđenogza održavanje izbora, računajući kao rok datum na koji su izbori bili održani u tekućem mandatu, zabranjuje privrednim društvima čiji je osnivač ili većinski vlasnik država ili jedinica lokalne samouprave, da svoju mehanizaciju i opremu ustupaju trećim licima bez posebne odluke i ugovora sa naknadom, izuzev u slučajevima sanacije štete nastale usljed elementarnih nepogoda, požara ili sprječavanja širenja epidemije zaraznih bolesti.

Državnim i lokalnim budžetskim potrošačkim jedinicama zabranjena je isplata jednokratne novčane pomoći, osim u slučaju smrti člana porodice, teškog oboljenja koje prouzrokuje trajni invaliditet u procentu većem od 50 odsto ili štete na stambenom objektu ili imovini usljed požara ili prirodne nepogode.

“Lokalnim budžetskim potrošačkim jedinicama, zabranjena je mjesečna potrošnja u pogledu materijalnih davanja iz socijalne zaštite u nadležnosti jedinice lokalne samouprave, u skladu sa zakonom kojim se uređuju prava i obavljanje djelatnosti socijalne i dječije zaštite, veća od 20 odsto prosječne mjesečne potrošnje za ova davanja u trećem kvartalu prethodne budžetske godine. Zabranjena je iz tekuće budžetske rezerve sa državnog i lokalnog nivoa dodjela socijalnih davanja u godini u kojoj se održavaju izbori. Za slučaj vanrednih izbora zabrana važi šest mjeseci od raspisivanja izbora”, navodi se na sajtu Agencije.

Ukazuje se da je zabranjeno pravnim licima čiji je osnivač, djelimični ili većinski vlasnik država ili jedinica lokalne samouprave da, od raspisivanja do njihovog održavanja, kao i mjesec nakon izbora, vrše otpis dugova građanima, uključujući račune za električnu energiju, vodu i sve vrste javnih usluga.

Od raspisivanja izbora do dva mjeseca nakon utvrđivanja konačnih rezultata, navodi ASK, nadležnim državnim i lokalnim organima, zabranjen je otpis obaveza po osnovu oprosta poreza na dodatu vrijednost, ostalih poreza i parafiskalnih dažbina.

“Zabranjeno je javnim funkcionerimakorišćenje, službenih automobila u periodu izborne kampanje, osim u slučajevima službene potrebe”, navodi ASK.

U državnim i organima državne uprave, lokalne samouprave, javnim ustanovama i državnim fondovima, od raspisivanja do održavanja izbora, mogu se izuzetno zaposliti lica na određeno vrijeme, kako navodi ASK, odnosno zaključiti ugovor za obavlj anje privremenih i povremenih poslova, radi obezbjeđivanja neometanog i redovnog odvijanja i funkcionisanja procesa rada tih organa, na osnovu odluke nadležnog organa ovih subjekata, samo ako je to predviđeno aktom o sistematizaciji radnih mjesta.

Zabranjeno je angažovanje, u toku radnog vremena, na aktivnostima izborne kampanje javnim funkcionerima, (izuzev poslanicima i odbornicima), i zaposlenima u državnim i organima državne uprave, lokalne samouprave, lokalne uprave, javnim preduzećima, javnim ustanovama i državnim fondovima.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com