URA: Srbija Crnoj Gori najveći spoljnotrgovinski partner, odmah prestati sa dizanjem tenzija

Dizanje tenzije izazvanih usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti i sve više zaoštravanje odnosa između zvanične Podgorice i zvaničnog Beograda ne pogoduje regionalnoj saradnji, evropskim integracijama dvije zemlje  a pogotovo ne pogoduje Crnoj Gori kojoj je Republika Srbija najveći partner u ekonomskom smislu, kazala je danas Marija Radulović, članica Glavnog odbora URA.

Ona ističe da je nedopustivo stvaranje animoziteta između građana dvije zemlje preko zvaničnih politika jer su ta dva naroda povezani i istorijski i teritorijalno i kulturno i u savremenom trenutku preko procesa evrospkih integracija.

“Činjenice i statistika govore da je najveći spoljnotrgovinski partner Crne Gore u uvozu Republika Srbija sa 289 miliona eura u prvih šest mjeseci 2019. godine”, ukazuje Radulović.

Ona napominje da je najveća privredna grana Crne Gore turizam u kojoj najviše turista dolazi iz Republike Srbije.

“Sve ove trzavice i zapaljivi govori na nivou zvaničnih adresa Crne Gore i Republike Srbije utiču i na to da odziv turista iz Srbije u Crnu Goru u toku turističke sezone može značajno pasti, što direktno znači i pad prihoda od turizma”, pojašnjava Radulović.

Ona kaže da DPS već 30 godina igra na kartu aktiviranja iracionalnog i emocionalnog, a zanemaruje racionalno i ono što za državu znači egzistenciju.

“Zbog toga je politika DPS-a najveća prijetnja za nezavisnost i održivost savremne Crne Gore i njenog prosperiteta i budućnosti”, zaključuje na kraju saopštenja Marija Radulović, članica Glavnog odbora URA.

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close