SUMNJA NA KORONA VIRUS U KCCG: Pacijent stigao iz Kine, zbog simptoma izlovan na Infektivnoj klinici - Volim Podgoricu

SUMNJA NA KORONA VIRUS U KCCG: Pacijent stigao iz Kine, zbog simptoma izlovan na Infektivnoj klinici

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da je danas započeto je epidemiološko istraživanje slučaja sumnje na infekciju novim koronavirusom.

Kako se navodi, radi se o crnogorskom državljaninu, putniku u međunarodnom saobraćaju, koji je doputovao iz Kine dan ranije i koji je tokom sprovođenja epidemiološkog nadzora nadležnom epidemiologu prijavio simptome respiratorne infekcije donjih respiratornih puteva – blagi kašaj, bez visoke tjelesne temperature uz radiološki nalaz koji može ukazivati na jednostranu upalu pluća.

Zbog navedenih tegoba pacijent je smješten i izolovan na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Crne Gore.

Putnik je u posljednjih godinu dana i sve do 5. februara boravio u kenskom gradu Šenženu, koji ima 12 miliona stanovnika i nalazi se u pokrajni Guandong, a u kojem je do sada registrovano 1.034 laboratorijski potvrđenih slučajeva i samo jedan umrli u cijeloj provinciji.

-Negira posjete zdravstvenim ustanovama kao i blio kakav kontakt sa oboljelima. Vodio je računa o prevenciji i zaštiti zdravlja uz redovno i strogo pridržavanje mjera preporučenih od zdravstvenih vlasti Kine, te je mala vjerovatnoća da je bio izložen virusu. Istovremeno i drugi elementi istorije putovanja i boravka ukazuju na mogućnost drugog razloga zdravstvenih tegoba, kazali su iz IJZ.

Ističu da je mala vjerovatnoća da se radi o infekciji novim koronavirusom, ali u skladu sa protokolima, epidemiološke službe su započele aktivno traganje za svim kontaktima kako bi isti bili pravovremeno identifikovani i dostupni za sprovođenje mjera suzbijanja infekcije.

-Kao i prethodnog puta ova situacija nije niti neuobičajena niti neočekivana imajući u vidu razvoj događaja u svijetu i širenje infekcije 2019-nCoV u državama izvan Kine. Situacija o stanju oboljelog kao i epidemiološka situacija u zemlji i svijetu će se intenzivno pratiti o čemu će javnost biti blagovremeno obavještavanad, zakljuuje se u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com