Predstava „U vezi sa pukovnikom kojem nema ko da piše“ - Volim Podgoricu

Predstava „U vezi sa pukovnikom kojem nema ko da piše“

 

Predstava “U vezi sa pukovnikom kojem nema ko da piše“ koja je nastala po motivima novele Gabrijela Garsije Markesa i u režiji Petra Pejakovića biće premijerno u Podgorici izvedena u utorak, 11.februara, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 20 sati.

Producenti predstave su Alternativna teatarska aktivna kompanija (ATAK) i Dom Kulture JU Centar za kulturu Plav. U predstavi igraju Kristina Obradović, Aleksandar Gavranić i Slaviša Grubiša.

„Da li se svrha umjetnosti ostvaruje (svršava li se) u postojanju sebe, ili se otvara ka onima koji u njoj uživaju i kroz njih zadire u svijet? Koji je domet njenog zadiranja? Šta je proces rada na predstavi, kojim putem ide i dokle vodi? Odgovore na ova pitanja zajednički smo tražili u procesu stvaranja predstave bazirane na noveli „Pukovniku nema ko da piše“. Pukovnik čeka, nada se, uzda se u lažna obećanja, lomi se, na kraju prelama i uzima, figurativno govoreći, svoj život u svoje ruke. Sama predstava, kao i proces njenog nastajanja, nose u sebi obrazac čitanja, i to ne čitanja koja nalazimo u sintagmama „rediteljsko čitanje“, ili „dramaturško čitanje, već, kako ga je definisao Umberto Eko, čitanje „prvog nivoa, u kojem se ne pitamo kojim je umjetničkim sredstvima neki efekat proizveden kod nas, već ono u kojem se „uživljavamo“. Ono u našem umu osvjetljava situacije i odnose iz naših života istovrsne onima u djelu. Upravo te situacije osvijetljene u umu čitalaca (u ovom slučaju troje glumaca), sada imamo oscenjene, osvijetljene svjetlima pozornice, ponuđene kao reflektori za um gledalaca predstave. Da li je krajnji domet umjetničkog djela taj niz unutrašnjih i pozorišnih predstava baziranih na istim temama i sličnim iskustvima, ili ono ipak probija ograničenost lobanje i „ozidanost“ scene? Prekida li životarenje i dovodi li do življenja? U trenutku pisanja ovih redova ne mogu dati tačan odgovor, proces još nije završen. Moramo zajedno sačekati kraj predstave. Ali, optimista sam“, zapisao je o predstavi dramaturg Nikola Tomić

Predstava „U vezi sa Pukovnikom kojem nema ko da piše“ dio je projekta „Sjeverne scene – razvoj publike i podsticanje pozorišne produkcije u Centrima za kulturu na sjeveru Crne Gore“, putem konkursa Ministarstva kulture, u svrhu afirmacije kulturne nezavisne scene u Crnoj Gori.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com