Jelena Vujičić spremna da brani boje Crne Gore na bijelim stazama - Volim Podgoricu

Jelena Vujičić spremna da brani boje Crne Gore na bijelim stazama

Na skije je stala sa svega tri godine i deset mjeseci i od oca Jugoslava počela učiti prve skijaške korake. Već posle dva mjeseca takmičila se, a sa sedamnaest godina – 2018. u Pjongčangu je, na otvaranju 23. Zimskih olimpijskih igara (ZOI), u defileu sportista, nosila zastavu Crne Gore.

Žabljačanka Jelena Vujičić, najbolja crnogorska skijašica za “Magazin” je pričala o skijanju, treninzima, uspjesima, nedavnoj povredi, oporavku i danima koje provodi u podnožju Durmitora…

Za sezonu koja je tek počela pripremala se na glečerima u Austriji, gdje je boravila sa Skijaškim savezom Crne Gore.

Godinu prije ove imala je tešku povredu koljena i operaciju, od koje se još oporavlja:
“Oporavak praktično još traje – i fizički i psihički. Fizička forma je na nivou i za sada je sve kako treba. Ova sezona za mene predstavlja povratak, jer sam imala tešku povredu i operaciju, a naredne dvije sezone su ključne”, kazala je ona.

Vujičić, koja je kraj januara provela u Hrvatskoj na takmičenjima, kaže da je ova sezona tek počela, ali da će dati sve od sebe da bude najbolja.

Na Kupresu je i obnovila povredu, ali se nada da će ovog puta oporavak biti lakši i kraći.
“Povrede su nešto što prati sportiste, ali nas i jača. To je žrtva koju sam naučila da podnosim. Sada sam na Kupresu, uprkos oporavku, imala povredu, ali već ide na bolje. Vraćam se brzo na stazu, jer sljedeće sezone imamo svjetsko prvenstvo u Italiji, a za dvije godine očekuju nas Olimpijiske igre u Pekingu. Predstoje mi takmičenja u Sloveniji, Bugarskoj, Srbiji, Crnoj Gori… Pokazaću najbolje što mogu i na svim takmičenjima dati sve od sebe da moji rezultati budu zapaženi i da dokažem sebi da prepreke postoje da bi se prevazilazile”, priča Vujičić.

Iz Bugarske došla sa peharom: Vujičić
Iz Bugarske došla sa peharom: Vujičić(Foto: Privatna arhiva)

Kada nije na skijama, planinari, šeta i uživa u ljepotama Durmitorskog kraja.
“Ljeta provodim u svom gradu – Žabljaku. Uživam u prirodi i ljepotama Durmitora kojima sam okružena, planianarim, vozim biciklo, imam ‘suve’ treninge i pripremam se za narednu sezonu. Tako je godinama, ali sve ove godine treninga i odricanja zbog njega isplate se svaki put kada stanem na skije. Ranije sam zauzela 27 mjesto na Olimpijiskim igrama za mlade održanim na Jahorini. Bila sam prvak u brzim disciplinama spust i super veleslalom, dva puta sam u Bugarskoj, u disciplini slalom zauzela drugo mjesto, dva puta u istoj disciplini osvojila sam prvo mjesto u Bosni i Hercegovini, i jednom drugo u veleslalomu…To su neki od značajnih rezultata koje sam postigla pretohodne sezone”, priča devetnaestogodišnja Jelena Vujičić.

Njen otac, Jugoslav, nekadašnji je prvak Crne Gore u skijanju i glavni “krivac” što je Jelena na Javorovači zavoljela skije i što godinama brani boje Crne Gore na bijelim stazama. Najčešće i treniraju skupa i pripremaju se za njen odlazak na međunarodna i regionalna takmičenja…

Mlada Žabljačanka nije samo na ZOI nosila crnogorsku zastavu, već i na otvaranju 14. zimskog Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) prošle godine, ali i još mnogo puta i uvijek, ponosno ističe da joj je čast da predstavlja boje svoje države.

Njen talenat, trud i upornost rezultirali su velikim brojem medalja i pehara koji godinama stižu u podnožje Durmitora.

Uprkos tome, najbolja skijašica Crne Gore i najbolja juniorka za “Magazin” skromno kaže da o njenim uspjesima “nema nešto previše da se priča”.

Ipak, pamti jedan od najljepših rođendanskih poklona – prije dvije godine, dan pred njen 17. rođendan, saznala je da će biti jedan od crnogorskih takmičara na tadašnjim ZOI u Pjongčangu.

Jelena Vujičić
Jelena Vujičić(Foto: Privatna arhiva)

Devetnaestogodišnja skijašića priprema se za naredne ZOI, a prethodne pamti kao veliko iskustvo i ostveranje svog sna.

U Pjongčangu je vidjela sve svjetske zvijezde zimskog sporta, gledala njihove nastupe i stekla veliko iskustvo…

Te godine sreća je nije poslužila – ispala je u slalomu i ostala bez plasmana, a u veleslomu je zauzela 58. poziciju.

Kaže da zna da uvijek može bolje i obećava da će na svim narednim tačmičenjima dati sve od sebe.

Mediji su tada objavili da je Vujičić 2018. godine bila najmlađa učesnica Igara, na kojima je te godine bilo više od 3.000 učesnika…

Osim Jelene, Crnu Goru su tada predstavljali i olimpijci Eldar Salihović i Marija Bulatović.
Vujičić, Eldar Salihović i Bojan Kosić, naši najbolji alpski skijaši i Marija Bulatović i Aleksandar Grbović iz nordijskog (cross country), kandidati su za učešće na ZOI u Pekingu 2022.

Krajem prošle godine Crnogorski olimpijski komitet sa njima je potpisao ugovor o stipendiranju, koji važi od 1. novembra 2019. do 28. februara 2022. godine.
Stipendije su obezbijeđenje uz saradnju i uvažavanje predloga Crnogorskog skijaškog saveza, preko Fonda Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog komiteta, a podrška su im za ostvarivanje normi za učešće na ZOI u Kini.

Prva medalja poslije dva mjeseca skijanja

U januaru 2005. godine, sa tek napunjene četiri godine, Jelena se prvi put takmičila na ski stazi i osvojila treće mjesto.

Samo dva mjeseca prije toga otac je prvi put odveo na stazu Javorovaču, nadomak njihove kuće.

“Od kad sam prvi put stala na skije, svakodnevno smo u decembru te 2004. godine odlazili na Javorovaču. Na toj stazi sam se prvi put i takmičila i osvojila treće mjesto. To je bilo samo par dana nakon što sam 24. januara napunila četiri godine. To takmičenje jedna je od mojih dražih uspomena”, priča mlada skijašica.

Osim skijaških staza širom regiona, od tada se gotovo ništa nije promjenilo, a njena ljubav prema skijanju samo je veća.

Kad god ima snijega, i ako nije na pripremama, sa ocem je na padinama Durmitora.

“Uvijek rađe biram da vrijeme provedem na skijanju, nego nekako drugačije. Jednostavno, to je moj način života”, kazala je ona.

Vijesti

1 komentar

  1. Can I just now say what a relief to uncover a person that actually knows what theyre referring to on the internet. You definitely have learned to bring a challenge to light and work out it crucial. Lots more people ought to read this and see why side of the story. I cant think youre not more popular simply because you absolutely hold the gift.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com