MITROPOLIT: Sramno je i stidno, da danas ovdje nije ministar odbrane Crne Gore. Sramota! - Volim Podgoricu

MITROPOLIT: Sramno je i stidno, da danas ovdje nije ministar odbrane Crne Gore. Sramota!

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je danas, 11. februara, Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Kostrikovača u Mrtvom Dubokom, a nakon toga u Gornjim Rovcima dvadesetogodišnji pomen Pavlu Bulatoviću, bivšem ministru unutrašnjih poslova Crne Gore i ministru odbrane Savezne Republike Jugoslavije.

U arhipastirskoj besjedi Visokopreosvećeni Mitropolit Amfilohije je kazao da je ovaj drevni hram posvećen Presvetoj Bogorodici zapustio iako predstavlja srce Rovaca, ali ne samo njih. Podsjećajući da je ova velika svetinja po predanju starija i od manastira Morača, koji je podignut 1252. godine, vladika je kazao da kad zapusti ljudsko srce onda i svetinje zapuste i zanemare se:

„Ali hvala Bogu, i u to vrijeme kad je zapustjela, ipak je bila škola“, besjedio je vladika i pomolio se da Bog upokoji ktitore, osnivače, priložnike i dobrotvore ove svetinje, kao i učitelje i đake, koji su se u njoj učili znanju i nauci.

Pored njih, istakao je, danas posebno pominjemo trojicu značajnih ljudi našega vremena: prije dvadeset godina ubijenog Pavla Bulatovića, nedavno upokojenog Svetozara Ćirakovića i Ranka Jovovića, znamenitog pjesnika koji se juče upokojio i danas je sahrana u njegovom rodnom Kosiću kod Danilovgrada.

Vladika je kazao da je Pavle Bulatović časan i čestiti Rovčanin koji je nevino postradao, da se ni danas ne zna od čije ruke, ali Bog znade i stradalnike i zločince, a Pavle će ostati zapisan u pamćenju ovoga naroda kao nevina žrtva.

Svetozar Ćiraković, jedan je od onih dvadeset pet profesora koji su izbačeni iz škole, zbog toga, kako je kazao Mitropolit, što nijesu htjeli da predaju crnogorski jezik, jer su predavali srpski, njemu su se učili i na njega ih je vaspitala majka.

„Svetozara Ćirakovića smo poslali u Skadar, tamo je 800 đaka učio srpskom jeziku, pošto nije mogao u Crnoj Gori. Jedan izuzetan čovjek, i kao čovjek i kao roditelj i kao pedagog“, prisjetio se Mitropolit upokojenog Svetozara koji je svoju službu jeziku i rodu nastavio u Albaniji 2008. gdje je, sa Njegovim blagosloslovom, srpskom jeziku učio narod pri Udruženju „Rozafa-Morača“.

Govoreći o Ranku Jovoviću, Visokopreosvećeni Arhiepiskop cetinjski je naglasio da je on jedan od najznačajnijih pjesnika na srpskom jeziku našega vremena koji je opjevao svoje muke i jade, i svoje nevolje, posebno nadahnut mučenićkom smrću svoga oca profesora Miloša, koji nije htio da pristupi bratoubilaštvu u Crnoj Gori 1941. godine, zbog čega je ubijen od bratske ruke. Ta rana je ostala tako duboka u srcu njegovog sina Ranka, što je opjevao u divnim i čudesnim pjesmama, rekao je vladika i dodao:

„Njima trojici Bog da podari blagoslov Božiji i Carstvo nebesko, a potomstvu njihovom i ovim Rovcima i ovoj svetinji obnovu! “

Primjetio je da je ova crkva bila zapostavljena, kao i preko šesto crkava u Crnoj Gori koje su bile maltene pustoline, ali su hvala Bogu danas obnovljene.

„Neki naši ministri tzv. kulture tvrde kako je njihovim obnavljanjem kultura Crne Gore oskrnavljena. Bilo kako bilo, ja sam Bogu blagodaran i vama ovdje Rovčanima i Bulatovićima, Minićima i svima ostalima, koji sada poslije toliko vremena obnavljate ovu svetinju, ugrađujući se u nju. Nadamo se, ako Bog da, da će ova divna svetinja da procveta i da će uskoro biti obnovljena.“

Govoreći o svom nedavnom boravku u Svetoj Gori, u manastiru Vatopedu i u manastiru Hilandaru, vladika je kazao da mu je iguman vatopedski o. Jefrem darivao, dao mu na raspolaganje 10 000 $, što je on protumačio da je upravo iguman predvidio da se taj novac ugradi u ovu svetinju:

„Tako da imate u vidu pored vaših priloga da će biti i prilozi svete lavre vatopedske i manastira Hilandara“, istakao je Mitropolit i podsjetio na značaj manastira Vatopeda, koji je kolijevka ne samo onima koji su se kroz vijekove tamo podvizavali, nego čitavog srpskoga naroda, blagodareći Svetom Simeonu i Svetom Savi.

Nakon Svete službe Božije, Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je na grob Pavla Bulatovića u Gornjim Rovcima služio parastos kome je prisustvovao i Aleksandar Vulin, ministar odbrane Republike Srbije, i Vladimir Božović, ambasador Srbije u Crnoj Gori.

„Očekivao bih da bude i ministar odbrane Crne Gore, jer čini mi se da je Pavle Bulatović bio ministar ondašnje savezne države. Dobro, ovi naši sad montenegrini, kako ih ja zovem, imaju neku drugu filosofiju, neka im Bog bude na pameti i na razumu. Ali sramno je i stidno, da danas ovdje nije ministar odbrane Crne Gore. Sramota! Njegova sramota i sramota ove Crne Gore, ali još veća čast Rovčaninu Pavlu Bulatoviću, velikom i divnom i časnom Rovčaninu i Srbinu i ministru. Bog da ga upokoji“, istakao je Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Zajedničarenje u Hristu raspetome i vaskrslome, nastavljeno je uz trpezu ljubavi u manastiru Morača.

 

iZVOR: Mitropolija

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com