U igri za Aerodrome i vlasnici Porto Montenegra - Volim Podgoricu

U igri za Aerodrome i vlasnici Porto Montenegra

Firma Investment korporejšn of Dubai (ICD), koja je 2016. godine preuzela projekat Porto Montenegro, jedan je od akcionara i glavnih partnera firme Corporasion America Airports (CAA) iz Luksemburga, koja je prošla prettenderski postupak za koncesiju za aerodrome u Podgorici i Tivtu.

Naime, ICD je od polovine 2017. godine vlasnik 25 odsto akcija firme Corporasion America Italia (CAI), koja upravlja i drži koncesije nad aerodromima u Firenci i Pizi. ICD je akcije kupio preko firme Mataar holding, koju indirektno kontroliše. Polovinom 2017. ICD je sa firmom iz Luksemburga potpisao i memorandum o razumijevanju kako bi zajednički iskoristili nove mogućnosti u sektoru aerodroma u Italiji, istočnoj Evropi i na Bliskom Istoku. Memorandum je imao za cilj da nadogradi upravljačke sposobnosti CAA i dobro poznavanje aerodromske industrije, kao i jedinstven pristup ICD-a finansiranju i kapitalnim tržištima, prenijeli su tada strani mediji.

„Dan“ je u vezi sa postupkom davanja koncesija nad aerodromima u Podgorici i Tivtu pitanja poslao i vlasnicima Porto Montenegra i firmi Korporasion Amerika Airports, još prije petnaestak dana, ali nam nijesu odgovorili. Vlasnike Porto Montenegra, odnosno Adrijatik marinasa, firme koja gazduje tivatskom marinom, pitali smo u kakvim su poslovnim vezama sa firmom iz Luksemburga, da li lobiraju kod Vlade za dobijanje koncesije, te da li će ukoliko dobiju koncesiju prioritet biti razvijanje aerodroma Tivat i povezivanje sa Bliskim Istokom. Luksemburžane smo pitali koja će njihova firma voditi projekat, te da li će to biti Corporasion America Italija.

Prema pouzdanim informacijama „Dana“, najveće šanse za dobijanje koncesije ima francusko-turski konzorcijum koji čine TAV i Aeroport de Pari (AdP), dok su Luksemburžani takozvani „favoriti iz sjenke“. „Dan“ je ranije pisao da su TAV i AdP angažovali advokatsku kancelariju Ane Đukanović za pripremu tenderske dokumentacije u pretkvalifikacionom postupku. Te dvije firme su zajedno sa južnokorejskom kompanijom Incheon International Airport Corporation i indijskom GMR Airports Limited prošle pretkvalifikacioni tender za aerodrome, na koji se javilo sedam ponuđača.

Ministar saobraćaja Osman Nurković je prošlog mjeseca najavio da će tender za aerodrome biti u prvoj sedmici februara, ali se to nije desilo. Poslednje dvije godine je više puta najavljivao usvajanje koncesionog akta za davanje aerodroma pod koncesiju, ali su svaki put te najave bile pogrešne, tačnije nije dolazilo do usvajanja akta kada je on rekao. Sve do 25. jula prošle godine, kada je akt konačno i usvojen.

Nurković je prošlog mjeseca kazao da će kompanije imati 60 dana da dostave ponude, te da će taj rok produžiti za 30 dana ako bude zahtjeva od ponuđača.

Nurković je kazao da očekuje od svih kompanija koje su prošle pretkvalifikacioni tender da dostave ponude za aerodrome.

– Očekujem odlične ponude, jer se radi o renomiranim kompanijama – izjavio je tada Nurković.

Protokol o primopredaji Porto Montenegra 2016. godine potpisao je izvršni direktor te firme šeik Muhamed al Šaibani. Potpisivanju je prisustvovao tadašnji premijer a sadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Sadašnji premijer Duško Marković se sa vlasnicima Porta zvanično sastao u aprilu prošle godine, prilikom obilaska lokacije u Bijeloj, gdje će Arapi sa firmom Damen da prave remontno brodogradilište za jahte i megajahte.

(Dan)

1 komentar

  1. A person essentially assist to make significantly posts I’d state. That is the first time I frequented your website page and to this point? I amazed with the analysis you made to make this particular post incredible. Magnificent process!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com