U Kini NEMA Crnogoraca zaraženih koronavirusom - Volim Podgoricu

U Kini NEMA Crnogoraca zaraženih koronavirusom

Niko od crnogorskih državljana koji se nalaze u Kini nije zaražen koronavirusom, saopštio je ambasador Kine u Crnoj Gori Liu Jin. Istakao je i da se Kina intezivno bavi prevencijom i kontrolom epidemije. Ambasador Kine poručuje i da je Crna Gora preduzela efikasne mjere kako bi se zaštitila od eventualne epidemije.

Svi crnogorski državljani koji se nalaze u Kini su na sigurnom, potvrdio je za Novu M ambsador Kine u Crnoj Gori Liu Jin. Tvrdi i da niko od kineskih državljana koji su trenutno u Crnoj Gori nemaju virus.

Trenutno nema zaraženih slučajeva kod crnogorskih državljana koji su u Kini. Oni su na sigurnom i dobili su podršku i pomoć od lokalnih vlasti i drugih organa.

Kina osim što brine o svom narodu brine i o strancima koji borave u Kini.

“Ja sam primijetio da je Crna Gora preduzela efikasne mjere. Sanitarna i zdravstvena inspekcija je na granicama. Nijedan kineski državljanin koji se nalazi u Crnoj Gori nije zaražen koronavirusom”, naveo je on.

Ambasador Kine kaže i da je njegova zemlja lekciju naučila još 2003. kada su se suočili sa virusom SARS. Državne i lokalne vlasti najmnogoljudnije zemlje Svijeta uključene su u prevenciju i kontrolu epidemije.

“Mi smo potpuno posvećeni liječenju pacijenata. Trenutna stopa izlječenja već je premašila stopu smrtnosti. Takođe, stopa rasta sumnjivih slučajeva je usporila.”

Kina je, kaže Jin, preuzela mjere da blokira širenje epidemije u inostranstvu. Ta zemlja je zaustavila odlaske kineskih turističkih grupa van zemlje.

“Mi razumijemo zabrinutost drugih zemalja povodom epidemije ali ne treba pretjerivati i paničiti. Trebalo bi da imamo povjerenje, a ne paniku. Treba da imamo dobru saradnju, a ne optužbe”.

Jin poručuje i da odnosi Crne Gore i Kine ne mogu biti narušeni.

“Neki se brinu da li će novi koronavirus uticati na saradnju dviju zemalja. Moj odgovor je jasan to sigurno neće i ne smije da utiče. Epidemija je kratka, a saradnja između dvije države je dugoročna. Nakon izbijanja koronavirusa imao sam razgovore sa ministrom zdravlja i direktorom Instituta za javno zdravlje. Mi smo se saglasili da epidemija predstavlja samo mali rizik za Crnu Goru pa nema potrebe za panikom. Mislim da su odgovarajuće mjere koje crnogorska strana preuzima. Očekujem da ćemo u kratkom periodu pobijediti u borbi protiv koronavirusa,” naveo je on.

Od koronavirusa do sada je preminulo više od 1.100 ljudi, a zarašeno više od 40.000.

(Nova M)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com