970x250

“Cijepanje državne zastave je sramota za djecu, roditelje i crnogorsko društvo”

Snimak koji kruži društvenim mrežama na kojem učenici cijepaju crnogorsku zastavu u dvorištu jedne podgoričke osnovne škole, poraz je kako za društvo, tako i za djecu koja učestvuju u tome, ocjena je Ministarstva prosvjete.

300x250

Snimak je osudila i Demokratska partija socijalita, ali i brojni građani.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da će, u saradnji sa školama, insistirati na odgovornosti djece za svoje postupke.

Cijepanje državne zastave nije ponos, nego sramota za djecu, roditelje i crnogorsko društvo, ocijenjeno je iz Ministarstva prosvjete.

Na društvenim mrežama kruži snimak na kom se vidi kako djeca iz jedne podgoričke osnovne škole cijepaju zastavu Crne Gore.

-Cijepanje državne zastave od strane nekoliko učenika jedne podgoričke osnovne škole u školskom dvorištu nije, nažalost, slučaj kome su potrebne isključivo sankcije, a njih će svakako biti, koliko slučaj koji pokazuje potrebu da prije svih roditelji, a na kraju i škole, razumiju važnost vaspitne uloge. Destrukcija koja je pokazana, a još više činjenica da se bilo ko njome ponosi, je porazna kako za društvo, tako i za djecu koja u njoj učestvuju, navode iz Ministarstva prosvjete.

Sve to nas, kako su istakli, tjera na razmišljanje kako je moguće da su mladi, koji su puni stvaralačke energije i radoznalosti, usmjereni na takvo ponašanje.

-Čime se, dakle, otvara veliko pitanje: kakve sjutrašnje odrasle ljude mi vaspitavamo? Jer nasilje, agresija, uništavanje, nepoštovanje i usmjerenje na politiku, nikad ne mogu biti izvorna odlika djece, već nažalost, jasno ogledalo starijih i vaspitanja koje od njih dobijaju. Zato ćemo mi, u saradnji sa školama, insistirati na odgovornosti djece za svoje postupke, jer je to u konačnom u njihovom interesu, ali i usmjeriti dodatne napore na vaspitnu ulogu škole, koja djecu upoznaje sa temeljima civilizovanog svijeta: prihvatanjem različitosti i radu na svojim potencijalima, ali i poštovanju države i njenih osnovnih atributa. Pri čemu smo apsolutno svjesni da škola ne može da nadomjesti ono što kao roditelji propustimo, a ovaj primjer pokazuje da je toga dosta, navode iz Ministarstva prosvjete.

Obrazovne institucije će, kako su poručili, učiniti sve da najmlađima pomognu u kreiranju sistema vrijednosti koji počiva na odgovornosti za sopstvene postupke i obrazovanju.

-A onaj ko dijete, umjesto u svijet ocjena, sporta, druženja, daljeg školovanja, tolerancije, uvodi u svijet razlika među nacijama, vrijeđanja i agresije, treba da se zapita koje dobro u takvom svijetu može čekati bilo koga, kazali su iz Ministarstva prosvjete.

 

loading...
Tagovi
prikaži više

Slične Objave

1 komentar

  1. Sramota je ta zastava nametnuta od strane Mila i kompanije. Mis mo neviđeno primitivno društvo, još su nam država, zastava i te p.dnjave čuda nekakva. Viđite malo u Ameriku kako se postupa sa zastavom, kako ko oće, pa je li svih građana ili ne.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close