CRNA GORA I VEČERAS NA NOGAMA: Pogledajte kako je bilo od Berana pa do mora (FOTO/VIDEO) - Volim Podgoricu

CRNA GORA I VEČERAS NA NOGAMA: Pogledajte kako je bilo od Berana pa do mora (FOTO/VIDEO)

I ovoga četvrtka širom Crne Gore su odražni molebani i litije u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

PODGORICA: U odbranu svetinja sa krstom Svetog Vasilija Ostroškog (UŽIVO VIDEO)

Hiljade Podgoričana i večeras se sabralo oko sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja, na moleban Presvetoj Bogoriodici za spas pravoslavnih svetinja. Litiju podgoričkim ulicama, koja će krenuti po završetku molebana predvodiće iguman manastira Savina Makarije.

Nakon molebana, litija je krenula Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog do mosta Blaža Jovanovića, prema Pravnom fakultetu i nazad prema hramu.tovog Rožedestva u Mojkovcu, gdje će biti služen moleban u 17 časova.

Berane:

U Beranama četvrtkom, već po tradiciji, svi putevi vode ka manastiru Đurđevi Stupovi – sjedištu Eparhije budimljansko-nikšićke. Veliki broj Beranaca se i večeras okupio u ovoj svetinji kako bi pokazao svoje negodovanje zbog diskriminatorskog zakona o slobodi vjeroispovesti. Okupljenima se, nakon molebana Preosvetoj Bogorodici, ispred manastira obratio NJegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, koji je rekao da litije prerastaju u svenarodnu pobjedu ,,koja ne podrazumijeva prolivanje bratske krvi, već moralnu pobjedu nad onima koji su donijeli ovaj sramni zakon“.

Vladika Joanikije je, još jednom, svim učesnicima litija uputio apel da čuvaju mir i da, kako je kazao, ne naseijdaju na mogucće iscenirane incidente.

Osim povika ,,Ne damo svetinje“, litija i moleban u porti manastira Đurđevi stupovi protekli su u miru i tišini. Policija je regulisala saobraćaj na svim raskrsnicama, a organizatori litije su dužinom čitave trase imali svoje redare u cilju sprečavanja neželjenih ispada. Tokom litije i molebana nije se čula nijedna ružna riječ na bilo čiji račun.

Herceg Novi:

Nikšić:

Hiljade vjernika i večeras su prisustvovale molebanu i litiji u gradu Svetog Vasilija Ostroškog – Nikšiću. Litiju je predvodio i njenim učesnicima se na centralnom gradskom trgu obratio protojerej Mirčeta Šljivančanin, paroh podgorički.

Bijelo Polje:

U Bijelom Polju i ovoga četvrtka  kao što je to uobičajeno, oko 15-ak hiljada vjernika učestvovalo je u molitvenom vhodu od crkve Svetih apostola Petra i Pavla, gdje je služen moleban Presvetoj Bogorodici, do hrama Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Nikoljcu, kazao je Radio-Svetigori protojerej-stavrofor Darko Pejić, arhijerejski namjesnik bjelopoljski.

On je kazao da se na litiji besjedom sabranima obratio jeromonah Nikolaj iz manastira Zlateš u Vranješkoj dolini.

 

Foto Sputnjik

Bar:

 

Pljevljaci su i večeras masovni izišli na litiju.

 

 

Tivat:

Mojkovac:

Mojkovčani su i danas složno i dostojanstveno sa ikonama i crkvenim barjacima, krenuli  na litiju kao znak protesta zbog usvojenog nakaradnog i antidržavnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Litija je ovog puta krenula od crkve Svetog arhanđela Mihaila u Štitarici, pa sve do hrama Hristovog Rožedestva u Mojkovcu, gdje je služen moleban u 17 časova.

Žabljak:

Andrijevica:

Murino – Velika: 

Plužine:

1 komentar

  1. Crnogorci jeste li vi normalni? Rušite vlastitu državu, a za koga? Hoćete biti sluge umjesto gazde u svojoj domovini. Šta bi vam rekli vaši časni preci ? Stidili bi se sigurno.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com