Inicijativa: Da Gorica dobije status zaštićenog prirodnog dobra - Volim Podgoricu

 Inicijativa: Da Gorica dobije status zaštićenog prirodnog dobra

Podgorička URA predala je Skupštini Glavnog grada Inicijativu za očuvanje brda Gorica i izradu Studije zaštite, kojom bi dobilo status zaštićenog prirodnog područja, saopšteno je iz ove partije.

Usvajanje te Inicijative bi, prema riječima predlagača Luke Rakčevića, predstavljao “veliki iskorak ka suštinskoj zaštiti brda Gorica i zaustavljanju dalje devastacije“.

Gorica
Gorica(Foto: URA)

URA je sa Inicijativom upoznala i porodicu Evropskih Zelenih i njihove poslanike u Evropskom parlamentu (EP), pa će dalje postupanje Glavnog grada biti pod budnim okom Brisela.

“Gorica je decenijama žrtva devastacije, divljačkog urbanizma i betoniranja njenih zelenih površina, zbog čega takvoj katastrofalnoj praksi moramo stati na kraj. Ukoliko Gorica dobije status – zaštićenog prirodnog dobra, to će biti prvi veliki korak u pravcu njene suštinske zaštite i početak radikalno drugačijeg i odgovornijeg odnosa prema plućima našeg grada“,ukazao je predsjednik odborničkog kluba “Podgorička URA – Pravo na grad!“, poručio je Rakčević.

On je kazao da očekuje da će “koliko je sjutra, gradska uprava izaći sa nedorečenim i suštinski praznim rješenjem formiranja Agencije, koja bi se bavila zaštitom Gorice i Ljubovića, šta je miljama daleko od dovoljnog“.

“Formiranje takve Agencije, koja će raditi ono šta su trebala da rade gradska preduzeća “Zelenilo“ i “Čistoća“, neće promijeniti plansku dokumentaciju, niti će izbrisati sve nove zgrade koje su ucrtane u srcu Gorice. Ono ne može škoditi, ali to ni izbliza ne može i ne smije biti dovoljno, kako bi se naša Gorica zaista zaštitila“, ukazao je Rakčević.

Podsjeća da je Demokratska partija socijalista (DPS) naslijedila zelenu i očuvanu Goricu, ali i “jedno od najboljih planskih rješenja u istoriji grada, koje je radio čuveni arhitekta Vukota Tupa Vukotić“.

“Po tom DUP-u, Goricu je trebalo sačuvati i “spustiti“ u grad, čime bi se prevazišla postojeća distanca između brda i Grada. Revidirani plan je predviđao veliki ulaz na prostoru iza KIC-a “Budo Tomović“, sa otvaranjem vizurne tačke od KIC-a do Mauzoleja na vrhu Gorice. Planirana je i rekonstrukcija Vezirovog mosta, kao i kaskadno spuštanje zapadnog dijela Gorice ka Morači, sa velikom ljetnjom pozornicom – amfiteatrom pored rijeke, kapaciteta do 4.000 mjesta. Manji trg je planiran i na prostoru iza KIC-a, dok je veliki svečani trg, površine 4,4 hiljade kvadrata, planiran iza Mauzoleja na vrhu Gorice. Sve je to moglo biti realizovano, da Demokratska partija socijalista (DPS) taj plan nije odbacila i poništila, kako bi krenula sa rasparčavanjem Gorice i njenim rasprodavanjem“, kazao je Rakčević.

On ističe da “Gorica i dalje ima svoju šansu, zbog čega svi moramo djelovati odmah“.

“Borba za zelenu Goricu i Njegošev park, je borba za dušu našeg Grada. Ukoliko dozvolimo da nam i to oduzmu, unište i betoniraju, svaka dalja priča jednostavno gubi svrhu. Naš Grad je mnogo stariji, veći i značajniji od DPS-a i njegovih smiješnih šićarskih interesa, pa svi moramo stati u njegovu odbranu. Za naš Grad i našu Goricu“, ukazao je Rakčević.

1 komentar

  1. It really is perfect time to make several plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to recommend you few useful points or advice. Maybe you can publish next articles referring to this post. I want to read more things about it!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com