ZAVRŠIO U URGENTNOM: Policajci bez osnova brutalno prebili, maltretirali i vrijeđali Podgoričanina - Volim Podgoricu

ZAVRŠIO U URGENTNOM: Policajci bez osnova brutalno prebili, maltretirali i vrijeđali Podgoričanina

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je da su službenici policije Centra bezbjednosti Podgorica neopravdano, preko mjere i bez zakonskog osnova koristili silu kada su krajem juna ispred jednog podgoričkog kafića priveli građanina X.Y., i tom prilikom mu nanijeli lakše tjelesne povrede. Upravi policije preporučeno je da u tom slučaju preispita postupanje i utvrdi odgovornost službenika.

U pritužbi ombudsmanu, X.Y. je naveo da su ga u noći između 28. i 29. juna 2019. godine, ispred ugostiteljskog objekta “X” u Podgorici, službenici policije brutalno prebili, maltretirali, vrijeđali i udarali rukama u predjelu glave, da je, usljed zadobijenih povreda više puta gubio svijest, te da su mu ljekari Urgentnog u Kliničkom centru konstatovali povrede.

Zaštitnik je, navodi se u mišljenju, utvrdio da su policijski službenici CB-a Podgorica prilikom lišenja slobode X.Y. primijenili prekomjernu fizičku silu, koja je imala za posljedicu nanošenje lake tjelesne povrede.

U preporukama koje potpisuje zamjenica Zaštitnika Zdenka Popović, navodi se da je u toku noći 28. i 29. juna prošle godine dežurna služba CB-a Podgorica, na osnovu operativnih saznanja, zbog remećenja javnog reda i mira ispred ugostiteljskih objekata “X” i “Y” uputila dva policajca. Dodaje se da su policijski službenici zatekli podnosioca pritužbe i NN lica, i procijenili da je X.Y. bio u vidno alkoholisanom stanju, kao i da mu nije potrebna njihova pomoć. Policajci su se, kako se navodi, potom udaljili sa lica mjesta, ali su se brzo i vratili, pošto su od dežurne službe dobili obavještenje o potrebi za intervencijom na istoj lokaciji. Po povratku, dolazi do verbalne rasprave policajaca i podnosioca pritužbe. Zaštitnik je utvrdio da su policajci, zbog nedoličnog ponašanja građanina, a u cilju privođenja, upotrijebili sredstva prinude prema X.Y, a da je ljekarskim nalazom konstatovano da je on zadobio povrede na glavi, otok desne polovine lica, ogrebotinu na bradi, oguljotinu na lijevom laktu i otok desne ušne školjke. Utvrđeno je i da je jedan od policajaca tokom verbalne rasprave sa X.Y. “upotrijebio silu nesrazmjernu otporu lica koje se privodi”.

“Odnosno većeg intenziteta od one koja je neophodna za okončanje legitimno započete akcije privođenja (udarci lijevom i desnom rukom u predjelu lica), koja je za posljedicu imala nanošenje povreda podnosiocu pritužbe”, piše u mišljenju ombudsmana.

Uvidom u snimak nadzorne kamere sa ugostiteljskog objekta gdje se sve događalo, dodaje zaštitnik, “jasno se vidi kako policijski službenik X, tokom trajanja verbalne rasprave sa X.Y. zadaje dva udarca rukama u predjelu glave X.Y., i to jedan udarac lijevom rukom, a zatim drugi udarac desnom rukom”. Ombudsman je mišljenja da je upotreba sredstava prinude “bila neopravdana i prekomjerna”, kao i da “za nju nije postojao zakonski osnov”, jer podnosilac pritužbe “nije napao policijskog službenika niti je u momentu upotrebe fizičke snage pružao otpor ili pokušao da se udalji sa mjesta događaja”.

Ocjena zaštitnika je da je X.Y. bio žrtva “lošeg postupanja policijskih službenika i da su policijski službenici prekomjerno primijenili fizičku silu prema njemu, prilikom lišenja slobode – zlostavljajući ga nečovječnim i ponižavajućim postupanjem”.

“X.Y. je bio u alkoholisanom stanju, fizički pod kontrolom od strane jednog policijskog službenika, a drugi službenik mu je zadao udarce lijevom i desnom rukom, u predjelu glave sa namjerom kažnjavanja za verbalni napad”, navodi zaštitnik, ocjenjujući postupanje policije nečovječnim i ponižavajućim.

Policiji je sugerisano i da bi njihovi službenici trebalo da budu u stanju da podnesu i zanemare lični osjećaj uvrijeđenosti uvredama i grubošću građanina pod dejstvom alkohola.

“Jer u takvom stanju on u njima ne vidi ličnosti nego samo uniforme i službenike. Treba da postupaju sa dužnom pažnjom i krajnje profesionalno, primjenjujući zahvate i isključivo neophodnu silu za realizaciju legitimnih mjera i radnji”, piše u mišljenju ombudsmana.

Zbog svega, iz institucije Zaštitnika Upravi policije, odnosno CB Podgorica, preporučeno je da preispita svoj stav o zakonitosti primijenjene sile od strane policijskih službenika prilikom privođenja X.Y., te da pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti policijskog službenika koji je podnosiocu pritužbe X.Y., prilikom privođenja, nanio tjelesne povrede.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com