NIŠTA OD DOGOVORA: I Amfilohije i Marković ostali pri svojim stavovima! Crkva zahtjeva da se ZAKON MENJA! - Volim Podgoricu

NIŠTA OD DOGOVORA: I Amfilohije i Marković ostali pri svojim stavovima! Crkva zahtjeva da se ZAKON MENJA!

Predstavnici Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske, predvođeni pemijerom i mtropolitom, Duškom Markovićem i Amfilohijem, su na današnjem sastanku ostali pri ranije iskazanim stavovima: Vlada traži primjenu a Crkva izmjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

To je bio prvi susret predstavnika vlade i Crkve nakon usvojenog spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i protestnih litija i molebana koji se duže od mjesec dana održavaju u svim gradovima širom Crne Gore.

S obzirom na suprotstavljene stavove o pomenutom zakonu, dvije strane su dogovorile da razgovor bude nastavljen na nivou eksperata.

FOTO: BETA / VLADA CRNE GORE / SASA MATIĆ

U zajedničkom saopštenju vlade i Mitropolije se navodi da je tokom razgovora Crkva ostala pri stavu da razgovor treba da bude fokusiran na izmjenu Zakona, a ne o njegovoj primjeni, jer po mišljenju Crkve Zakon nije u skladu sa Ustavom ni međunarodnim standardima. Vlada, pak, smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog povjerenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija ovaj Zakon može primjenjivati kao moderan i usaglašen sa Ustavom i evropskim standardima.

FOTO: BETA / VLADA CRNE GORE / SASA MATIĆ

Navodi se da su predstavnici Episkopskog saveta SPC, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem predali vladi predlog izmjena odredaba koje Crkva vidi kao sporne.

Vlada je, navodi se, primila k znanju ovu inicijativu ocenivši da je za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje ne samo ovog Zakona nego i drugih mogućnosti koje nudi pravni sistem.

FOTO: BETA / VLADA CRNE GORE / SASA MATIĆ

Tekao je u, kako se navodi, duhu međusobnog uvažvanja, konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi.

(Tanjug)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com