PODGORICA SVA U SJAJU: Možete nam uzeti sve, ali vjeru i SVETINJE NE DAMO (FOTO) - Volim Podgoricu

PODGORICA SVA U SJAJU: Možete nam uzeti sve, ali vjeru i SVETINJE NE DAMO (FOTO)

Više desetina hiljada Podgoričana sabralo se večeras na Molebnu Presvetoj Bogorodici za spas pravoslavnih svetinja, koji je služen u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, i litiji koja je prošla ulicama glavnog grada Crne Gore. Litiju je predvodio jeromonah Makarije, iguman manastira Savina, a njeni učesnici su i večeras imali blagoslov da na čelu krsnog hoda bude omofor i krst Svetog Vasilija Ostroškog.

Naš grad <3

Gepostet von Dnevna doza am Donnerstag, 13. Februar 2020

Po povratku litije, koja je išla Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, pored stare zgrade Vlade i Pravnog fakulteta, vjernicima se ispred hrama obratio savinski iguman Makarije prenijevši blagoslov Bogorodice Savinske i krsta Svetoga Save. On je rekao da ovo čudo Božije ne može da razumije onaj ko nema vjere:

„A vas ovih dana vjera dovodi u litije. Neki kažu malo nas je… a nas je 200.000. Pitao sam se zašto sam ovdje?! Zašto me je bratija pozvala da budem ovdje!? Ništa ne biva bez Božijeg promisla. Shvatio sam, došao sam nešto da naučim.“

Objasnio je otac Makarije da je na njega poseban utisak ostavilo kada je vidio da očevi nose svoje sinove na ramenima i majke voze u kolicima svoju djecu da vide krst, i uče ih da ne daju svetinje nikome.

„Dok god majke budu vozile svoja čeda u kolicima u ovim litijama, dok očevi budu podizali svoje sinove da vide krst Svetog Vasilija Ostroškog i Svetoga Save nema brige za nas, jer smo mi sa Bogom i Bog je sa nama“, poručio je otac Makarije.

Sveti Sava nam je ostavio zavještanje da nismo ni Istok ni Zapad, kako je Sveti Nikolaj poslije napisao, mi smo iznad Istoka i Zapada, besjedio je savinski iguman i zaključio da moramo i da ostanemo iznad i Istoka i Zapada, noseći krst Svetoga Save:

„Onda ćemo imati za pomoćnike čitavo nebo, Gospoda Isusa Hrista i Presvetu Bogorodicu. I Njih ne damo nikome, kao ni naše svetinje.“

Otac Makarije je odgovorio i onima koji se pitaju dokle će da traju ove litije:

„Litije će da traju i kada mi umremo. One nikada nisu ni prestajale, samo se nisu vidjele. Poledajte ovaj narod, koji ovih dana hoda po Crnoj Gori, čijim podvigom je zadivljen cio pravoslavni svijet. Vi nosite ovu istinitu vjeru koju smo primili od Svetog Save i naših otaca i ne date je nikome i to dokazujete svakog četvrtka i svake nedjelje. Možda naša vjera ponekad malo utihne, ali kada neko dotakne najdublje u nama, razgori se ovakav plamen kakav sada gori. I svakome ćemo odgovoriti: Možete nam uzeti sve, ali vjeru ne možete i ne damo naše svetinje“, poručio je na kraju svog obraćanja jeromonah Makarije, iguman manastira Savina.

Protojerej Predrag Šćepanović, paroh tološki je kazao da su dostojanstvo, mir i tolerancija koje učesnici litija pokazuju ovih dana zadivili Evropu i svijet. Istakao je da su Spartanke i Atinjanke djecu učile da je Sunce veće od Peloponeza, a majke Crnogorke da je samo Bog iznad svega.

„Čovjek prije svega, a Bog i Sveta crkva iznad svega. Zato je Crna Gora, i Crnogorci, vođena Svetim Petrom Cetinjskim, u mnogim bitkama sačuvala pravoslavnu vjeru. Zato neka je slava njoj, našoj majci i neka je slava svima onima koji su pali za krst časni i slobodu zlatnu u 15, 16 ,17, 18, 19. i 20. vijeku.“

Ponovio je otac Predrag Šćepanović još jednom da je u hram dobrodošao i Srbin, i Crnogorac, i Musliman i Hrvat…, svi ljudi dobre volje.

Ispred hrama, na zadovoljstvo sabranih, izveden je bogat kulturno-umjetnički program.

 

1 komentar

  1. Sta je DEMOKRACIJA? Za divljenjevje je gledati Narod kako izrazava svoju demokraciju, kulturu,ljubav prema Svetinjsma i svojoj Drzavi Crnoj Gori. Srana je demokracija da precednik drzave Crne Gore izrice takve gjusne rijeci,da policija prebija Vladiku,hapsi oporbu u skupstini Crne Gore bez opoziva i donosi kriminalni zakon.Sta je pravda da roboti njih pedesetak pokori i oduzme ponos i vjeru Svetog Petra Cetinjskog.Nece moci, Milo, Misko i ostala Bratio.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com