970x250

Prikupljena građa o Paštrovićima, Budvanima i Grbljanima

Uspješno je završen novi projekat Društva za kulturni razvoj Bauo – Etno lab 3, multidisciplinarno terensko istraživanje običaja, muzičke i plesne tradicije Paštrovića, Budve i Grblja.

300x250

U pitanju je projekat čija je realizacija počela u ovog mjeseca.

Projekat, treću godinu zaredom, organizuje Društvo za kulturni razvoj Bauo iz Petrovca, a sufinansira Opština Budva putem Konkursa za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama.

U toku ovogodišnjeg projekta sprovedena su terenska istraživanja i prikupljena je vrijedna građa o nematerijalnoj baštini ovog kraja, s fokusom na muziku, ples i običaje i to putem razgovora sa više Paštrovića, Budvana i Grbljana.

Takođe, rađeni su popisi i obrada audio i video snimaka prikupljenih tokom prethodna dva “Etno laba” (2017. i 2018), a realizovana je u Petrovcu i radionica o paštrovskim plesovima na kojoj je demonstrirano nekoliko plesova rekonstruisanih prema snimljenim kazivanjima, koju je vodio Davor Sedlarević.

“Za posljednje tri godine, koliko se, uz podršku Opštine Budva, održava međunarodni multidisciplinarni projekat Etno lab, Društvo za kulturni razvoj Bauo angažovalo je oko 15 referentnih stručnjaka, naučnika, istraživača i stvaralaca iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, koji s profrdionalnog aspekta potiču iz više različitih oblasti kultune baštine i svaralaštva (etnomuzikologija, etnokoreologije, etnologija, antropologija, arheologija, muzikologija, menadžment kulturne baštine), a koji su putem direktnog susreta i razgovora s oko 50 kazivača starije i srednje životne dobi – mještana Paštrovića, Budve, a od ove godine i Grblja”, saopštila je Mila Medin, izvršna direktorica Društva za kulturni razvoj “Bauo”.

Na ovaj način, kao i zahvaljujući prethodnim višegodišnjim terenskim enomuzikološkim istraživanjima dr Zlate Marjanović, prikupljena je izuzetno obimna građa audio, video, foto, narativnog i drugog materijala, kao i više starih zapisa i fotografija, koji se obrađuju, analiziraju, predstavljaju na konferencijama u zemlji i inostranstvu, publikujju u stručnoj, naučnoj i popularnoj štampi, prezentuju na internetu i na druge načine čini dostupnim najširoj zainteresovanoj javnosti.

“Ono što je još značajnije – zahvaljujuči terenskim snimcima, stare prakse, znanja i vještine kojima obiluju navedeni primorski krajevi – time se bolje spoznaje, čuva i „prenosi“ novim generacijama, kako bi nastavila da „traje“ i postoji, kao što je i vjekovima do sada. To je upravo jedna od misija Društva za kulturni razvoj ‘Bauo’, što je u skladu i s nazivom Društva – buao (škrinja, sanduk, kofer – koji čuva i kojim se nešto dalje prenosi)”, navodi Medin.

loading...
prikaži više

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close