Home / NOVOSTI / Društvo / AMFILOHIJE U NIKŠIĆU: Sve što se gradi mimo naših svetaca, propalo je i prije nego je počelo (VIDEO)

AMFILOHIJE U NIKŠIĆU: Sve što se gradi mimo naših svetaca, propalo je i prije nego je počelo (VIDEO)

U Nikšiću se i večeras održala litija povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Moleban je služio, a zatim i predvodio litiju mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Foto FB
Na čelu litije je bio i episkop Karakasa i Južne Amerike Ruske zagranične crkve Jovan.

Iz više pravaca u Nikšić su se slile rijeke ljudi. Najduža je bila kolona iz manastira Ostrog — oko 5.000 ljudi.

Mitropolit Amfilohije je govorio o Svetom Vailiju Ostriškom, koji je nadahnuo sve “da hode Božjim putem, kojim je i on hodio”.

“Sve što se gradi mimo naših svetaca i protiv njih, i njihovog svetog puta, sve je to propalo i prije nego je počelo da se gradi”, rekao je Amfilohije.

On je kazao da je glas naroda glas Božiji i da se upravo taj narod sabira ovih dana u Crnoj Gori.

“Oganj vjere, oganj ljubavi, oganj pravde, pravdoljublja se rasplamsao, pepeo se razmakao i evo oganj Božije vjere i narod Božiji je zablistao u Crnoj Gori. Prošao sam ovaj svijet, ovakvog naroda nećete naći ni na sjeveru, ni na jugu, ni na istoku. Ovaj narod koji ne da svetinje, čuva obraz, dušu i postaje istinski Božiji narod koji se temelji na stegi Svetog Petra Cetinjskog, na njegovom zakonu. Umjesto da se vratimo zakonima Svetog Petra, zakoniku knjaza Danila, Bogišićevom zakonu koji je pravio normalnu razliku između imovine crkvene i državne i kraljevske porodice, danas se donose zakoni koji su nastavak otimanja imovine.

Ovaj zakon koji je sad donijet je zakon koji se rodio iz bratoubilaštva i bogoubilaštva.Veliki je Božiji dar da se narod probudio koji nije izgubio dušu, obraz i osjećanje za svetinju. Narod Božiji kad progovori, to je riječ istine i pravde. Bilo bi mnogo značajno da zakoni koji su donese na duhu bratoubilaštva i bogoubilaštva da što prije budu uklonjeni”, rekao je Amfilohije.

Mnogi koji su glasali za one koji donose zakone, kako je rekao, da su znali da će donositi ovakve, ne bi glasali za njih.

“Oni bi trebali da vide ovaj narod. Ako su narodna vlast, morala bi vlast da čuje glas naroda. Nadamo se da će i ovi koji su donosili bezakoni zakon, da će taj zakon ukloniti da spasu obraz Crne Gore, Vlade Crne Gore, obraz predsjednika Crne Gore, obraz ove države. Obraz Crne Gore je najbitniji od svega”, zaključio je Amfilohije.

Prema nekim procenama, okupilo se čak 50.000 ljudi.

Sputnjik

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com