Mitropolija dobila SAGLASNOST da gradi crkvu i parohijski dom kod Ostrva cvijeća - Volim Podgoricu

Mitropolija dobila SAGLASNOST da gradi crkvu i parohijski dom kod Ostrva cvijeća

Glavni državni arhitekta Ministarstva održivog razvoja Dragan Vuković dao je saglasnost Mitropoliji crnogorsko-primorskoj na idejno rješenje za izgradnju Hrama Svetog Sergija i Vakha i parohijskog doma na lokalitetu Brda, u blizini Ostrva cvijeća, u Tivtu.

“Daje se saglasnost na idejno rješenje za izgradnju Hrama Svetog Sergija i Vakha na parceli u katastarskoj opštini Đuraševići u zahvatu Državne studije lokacije (DSL) ‘Kaladrovo – Ostrvo cvijeća – Brdišta“, navodi se u rješenju koje potpisuje Vuković.

U katastarskoj evidenicji Uprave za nekretnine, Mitropolija je na lokalitetu Brda vlasnik 1.584 kvadrata koje se vode kao šume 4. klase.

Ministarstvom nakon ostavke ministra Pavla Radulovića koordinira premijer Duško Marković.

Kako se pojašnjava, saglasnost se izdaje na osnovu Državnih smjernica razvoja arhitekture.

“Smjernicama za arhitektonsko oblikovanje i materijalizaciju objekata u okviru DSL, utvrđeno je da u oblikovnom smislu objekat treba da bude reprezentativan, uklopljen u ambijent i to sa kvalitetnim materijalima i savremenim arhitektonskim rješenjima. Likovno i oblikovno rješenje građevinskih struktura mora svojim izrazom da doprinese opštoj slici i doživljaju ekskluzivne turističke zone, reprezentativnošću i kvalitetom obrade i izrade. Na osnovu uvida u predmetnu tekstualnu i grafičku dokumentaciju, glavni državni arhitekta konstatuje da su arhitektonske karakteristike predloženog idejnog rješenja u skladu sa smjernicama DSL”, navodi se u rješenju koje je potpisano 17. januara, u jeku protestnih litija koje organizuje Mitropolija protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Idejnim rješenjem u koje su “Vijesti“ imale uvid, predviđena je gradnja crkve od oko 80 kvadrata i parohijskog doma od 109 metara kvadratnih.

“Lokacija ima kolski pristup sa lokalnog puta koji se nalazi na sjevernoj strani parcele i koji vodi do gradskog groblja Brdišta. Na parkiralištu pored gradskog groblja, koje se nalazi u blizini predmetne lokacije, na oko 50 metara, obezbijeđena su 44 parking mjesta. Na predmetnoj lokaciji je predviđeno osam parking mjesta uz parohijski dom. Na osnovu projektnog zadatka, na lokaciji su planirani crkva, parohijski dom, nadsrtešnica sa klupama kao mjesto za susret vjernika i kratki predah i prostor za paljenje svijeća”, piše u odobrenom idejnom rješenju.

Crkva je, kako se ističe, dizajnirana po uzoru na kamene primorske crkve, sa oltarskom apsidom na istočnoj strani i ulaznim pročeljem na zapadnoj, sa zvonikom “na preslicu“ za tri zvona.

 

Izvor Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com