U ovoj državi BIVŠE JUGE prosječna plata je 1,750 eura, i stalno RASTE - Volim Podgoricu

U ovoj državi BIVŠE JUGE prosječna plata je 1,750 eura, i stalno RASTE

Prosječna plata u Sloveniji u prošloj godini iznosila je 1.753,84 evra bruto i 1.133,50 evra u neto iznosu, objavio je slovenački statistički zavod, ističući da su plate rasle i u javnom i privatnom sektoru.

Prosječna bruto plata prošle godine povećana je za 4,3 odsto nominalno i 2,7 odsto realno u odnosu na 2018, dok je porast neto plata iznosio nominalno 3,7, a realno za 2,1 odsto, prenosi STA.

Prosječna bruto plata u privatnom sektoru povećana je za 3,9 odsto, u javnom sektoru za 5,4 odsto, a u državnoj upravi za 6,5 odsto.

Nadprosječni porast plata u državnom sektoru direktna je posledica realizacije dogovora o povećanju plata i priznatih troškova rada u javnom sektoru, koji su prošle godine postigli sindikati javne uprave i vlade, objavio je statistički zavod.

Najveće mjesečne bruto plate za 2019. godinu isplaćene su u sektoru snabdijevanja električnom energijom, gasom, klimatizacijom i one su iznosile u prosjeku 2.628 evra.

Najveće povećanje plata od 8,9 odsto zabilježeno je u javnoj upravi i odbrani i obaveznom socijalnom osiguranju.

Prosječna decembarska plata iznosila je 1.855,25 evra bruto, što je za 2,2 odsto, a realno za 2 odsto manje od novembarske plate, a kako se navodi, taj pad je posljedica performansi i božićnih bonusa isplaćenih u novembru.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com