Ubica Roganovića kačketom SAKRIO LICE, a evo kako su se krili drugi plaćenici i KADA OTKRIVAJU LICE - Volim Podgoricu

Ubica Roganovića kačketom SAKRIO LICE, a evo kako su se krili drugi plaćenici i KADA OTKRIVAJU LICE

Ubica škaljarca Šćepana Roganovića, koji je likvidiran pre četiri dana na stepeništu kod Kanil kule u Herceg Novom, u trenutku pucnjave na glavi je imao kačket, najvjerovatnije kako bi sakrio lice od sigurnosnih kamera sa okolnih zgrada. Skrivanje lika šeširima, kapama, silikonskim maskama, postalo je prepoznatljiv potpis likvidatora crnogorskih klanova, a postoje i oni koji u krvave pohode idu otkrivenog lica.

Kačket na glavi ubice Šćepana Roganovića novi je trag do kog su crnogorski istražitelji došli češljajući prikupljene dokaze nakon pucnjave u Herceg Novom. Izvor “Vijesti” rekao je da ubica “džogirao stepeništem sa kačketom na glavi” i čekao Roganovića.

Ubistvo Šćepana Roganovića
FOTO: RTCG.ME / RAS SRBIJA Ubistvo Šćepana Roganovića

Kačketi, kape, šeširi…

Svjedoci a i snimci sigurnosnih kamera zabilježili su muškarca koji je na glavi imao kačket, tako da je to bio jedan od malobrojnih konkretnih tragova koje su istražitelji imali.

O ubici sa kačketom govorilo se i nakon ubistva Mila Ilića u Podgorici, pošto se na snimcima nadzornih kamera mogao uočiti mlađi muškarac odjeven u prsluk koji užurbanim hodom odlazi sa mjesta na kom je ubijen Ilić.

Ubica Mila Ilića
FOTO: MUP CG/SCREENSHOT Ubica Mila Ilića

Kako bi bili sigurni da neće biti uhvaćeni objektivima sigurnosnih kamera, ubice su, znajući da stambeni kompleks u kom je živio Roganović ima veliki broj kamera, zaustavili su ga 500 metara niže u ulici i otvorili vatru.

Silikonske maske

Silikonske maske za lice postale su prepoznatljiv potpis likivdatora crnogorskih klanova zbog niza likivdacija u kojima su korišćeni. Ovaj uslovno rečeno, trend koji su postavili crnogorski kriminalci umnogome otežava posao istražiteljima čiji je zadatak da identifikuju osumnjičenog. Iako je identifikacija u teoriji moguća i na druge načine, kao što su to pokreti tijela, greške pri kretanju ili specifična gestikulacija, u praksi je to daleko komplikovanije.

Silikonska maska
FOTO: MUP CRNE GORE / PROMO

To je znao i Mario Milošević kada je maja 2018. usred bijela dana prišao stolu za kojim je sjedio vlasnik podgoričke diskoteke “Bigl” Miodrag Migi Kruščić i upucao ga iz “gloka”. Na snimku koji su mediji objavili, vidi se kako napadač od glave do pete obučen u crno, prilazi i hladnokrvno puca u Kruščića, a zatim bježi sa lica mjesta.

SIlikonske maske spominjane su i početkom ove godine nakon brutalne egzekucije škaljaraca Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u restoranu u Atini. Pojedini mediji su prenijeli da su četvorica muškaraca koja su upala u restoran lice sakrili upravo na ovaj način.

Kako su kriminolozi ranije objasnili, silikonske maske su danas ono što su nekada bile ženske čarape na glavi, koje su se navlačile u pljačkaškim pohodima zbog velikog broja svjedoka. Kako su likvidacije na javnim mjestima danas postale izuzetno rasprostranjene, ubice su evoluirale sa novim trendovima, pa umjesto ženskih najlonki ili kapa sa prorezima za oči (tzv. fantomke) danas navlače “nova lica” koja nabavljaju onlajn, po relativno povoljnoj cijeni.

Zaplenjene fantomke
Zaplenjene fantomke

Upravo naručivanje tih maski preko interneta predstsavlja svojevrsni trag istražiteljima putem kojeg mogu doći do naručioca, a zbog obilja bioloških tragova koji se mogu uzeti sa maski, ubice gotovo uvijek nastoje da je sačuvaju kod sebe.

Brade, brkovi, perike…

Treći način na koji se profesionalne ubice danas štite od očiju javnosti svakako su dodaci na licu, poput brkova i brada na lijepljenje, naočara, ali i perika koje stavljaju na glavu.

Čaba je kod sebe imao i opremu za maskiranje
Čaba je kod sebe imao i opremu za maskiranje

Možda najbolji primjer za takav stil prerušivanja jeste Der Čaba iz Čantavira, višestruki “nasmijani ubica” koji je široj javnosti u Srbiji postao poznat nakon ubistva Nebojše Markovića na Banovom Brdu. Kod njega je prilikom hapšenja u češkom hotelu pronađena smeđa perika i jedne naočare za vid.

Ubice koje ne skrivaju lice

Možda i najzastrašujuća sorta ubica jeste ona kojoj pripadaju pucači koji u izvršenje svojih brutalnih zadataka idu potpuno otkrivenih lica, ne prezajući da će njihov lik neko zapaziti i zapamtiti. Takav slučaj najčešći je kod plaćenika koji dolaze iz drugih zemalja i koji odmah nakon obavljenog posla odlaza nazad u svoje države gdje žive praktično u ilegali.

Riječ je mahom o profesionalnim ubicama koji su za taj posao dobili pozamašne svote novca, čemu u prilog govori i slučaj Čabe Dera koji je ubistvo Nebojše Markovića u Beogradu izvršio baš na taj način – za novac i bez maske.

Osim plaćenika, svojevremeno su u ubilačke pohode nemaskirani odlazili pripadnici kriminalnog miljea koji su šurovali sa službom DB.

 

Blic

1 komentar

  1. We still cannot quite believe that It was not respectable come to be the type staring at the important points located on yuor web blog. Our family and i also are sincerely thankful for use on your generosity too as for giving me possibility pursue our chosen profession path. I appreciate you important information I had on your web-site.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com