ĐUKANOVIĆ: Nema nijednog pravnog argumenta protiv Zakona, njime branimo građanski koncept - Volim Podgoricu

ĐUKANOVIĆ: Nema nijednog pravnog argumenta protiv Zakona, njime branimo građanski koncept

Država Crna Gora usvajanjem i primjenom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica brani svoj građanski koncept, kazao je predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, na sjednici Glavnog odbora partije.

“Nijesam čuo nijedan pravni argument protiv Zakona, osim onog koji SPC ponavlja „narod je na ulicama“. To neće ni na koji način spriječiti državu da obavlja svoj posao, da usvaja i sprovodi zakone koji su u potpunosti usaglašeni i sa Ustavom i sa međunarodnim normama“, kazao je Đukanović.

Zakon je, kako je rekao u svom ekpozeu, dugo i temeljno pripreman, te ne postoji nijedan objektivan razlog ni za njegovu izmjenu ni za njegovo povlačenje, a vlast, kako je istakao, svakako i dalje ostaje otvorena za dijalog.

Đukanović je takođe istakao da je protivljenje Zakonu zapravo posljednja politička bitka koju “protivnici crnogorske države vode kako bi je vratili u mračni srednji vijek, suprotno od evropskih vrijednosti i životnog standarda”.

“Najveći posao i odgovornost svakako jeste na Vladi i njenim ministrima, ali i svako od nas ima svoj dio posla, bilo da je riječ o partiji, državnim institucijama ili lokalnim upravama”, kazao je Đukanović.

“Zakon o slobodi vjeroispovijesti treba Crnoj Gori da bi na savremen način uredio najvažnija pitanja odnosa Države i vjerskih zajednica. On ne pretenduje da u maniru revolucionarnih propisa nasilno mijenja vlasničke odnose. Ali, svaka država, pa i naša, ima pravo i obavezu da provjeri da li su ti odnosi u vremenima društvenih meteža s početka i s kraja XX vijeka, pretrpjeli nelegalne promjene koje nemaju pokriće u vjerodostojnoj arhivskoj dokumentaciji”, istakao je predsjednik DPS-a i dodao: “Takođe, Demokratska partija socijalista vođena dosljednim opredjeljenjem za zaštitu i afirmaciju prava i sloboda svakog građanina, dakle i vjerskih sloboda, ima razumijevanje za očekivanja jednog dijela naše javnosti da u procedurama utemeljenim u građanskim i kanonskim propisima i pravilima obnovi istorijski neupitnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu”, rekao je Đukanović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com