“Nova lična karta moći će da se koristi i u elektronskoj trgovini…” - Volim Podgoricu

“Nova lična karta moći će da se koristi i u elektronskoj trgovini…”

 Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici donijela Uredbu o određivanju identifikacionog broja fizičkog lica.

Generalna direktorica za građanska stanja i lične isprave u MUP-u Milanka Baković je na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade, istakla da se donošenjem ove Uredbe zaokružuje  proces koji je od značaja za izdavanje lične karte u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti, čijim uvođenjem Crna Gora implementira evropske i međunarodne standarde iz ove oblasti.

Imajući u vidu da sve razvijene demokratske zemlje koriste neku od varijanti identifikacionog broja, Crna Gora će, kako je navela generalna direktorica Baković,  uvođenjem istog  smanjiti administrativna opterećenja za građane, sa obzirom na to da će isti omogućiti elektronsku identifikaciju za korišćenje elektronskih usluga, te samim tim sigurnije postupke u oblastima elektronskog poslovanja, elektronske trgovine, platnih sistema, trgovine i slično.

Prema njenim riječima, na ovaj način će istovremeno biti zaštićen jedinstveni matični broj lica, sa obzirom na to da identifikacioni broj, za razliku od jedinstvenog matičnog broja, ne sadrži lične podatke vlasnika certifikata za kvalifikovani elektronski potpis, odnosno sam po sebi ne otkriva nijedan podatak o njemu.

 

1 komentar

  1. Nice post. I learn something tougher on different blogs everyday. Most commonly it is stimulating to learn to read content using their company writers and exercise a specific thing there. I’d would rather use some with all the content on my own blog regardless of whether you don’t mind. Natually I’ll provide a link in your web weblog. Thank you for sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com