Oštetili budžet Crne Gore za 1.500.000 eura - Volim Podgoricu

Oštetili budžet Crne Gore za 1.500.000 eura

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su u nastavku predmeta „Klap” podnijeli Specijalnom državnom tužilaštvu dva izvještaja dopune krivične prijave protiv 27 pravnih i 26 fizičkih lica. Oni su, kako se sumnja, oštetili budžet Crne Gore za oko 1.500.000 eura.
– SDT-u je 19. februara podnesen poseban izvještaj, dopuna krivične prijave protiv 22 pravna i 22 fizička lica zbog sumnje da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije u produženom trajanju i utaja poreza i doprinosa. Prijave su podnijete protiv M.V.(42), N.P.(37), R.P.(46), E.R.(40), T.S.(29), I.B.(52), S.B.(61), P.R.(42), I.M.(42), P.J.(51), I.P.(46), G.R.(47), N.V.(35), M.R.(47), N.M.(40), D.M.(51), S.M.(49), R.K.(41), Č.P.(64), B.D.(42), V.M.(36) i V.T.(38) – saopšteno je iz policije.

U prijavi se navodi da su preduzeća koja su osnovali ranije osumnjičeni I.V. i D.L sa njima povezanim licima omogućila firmama, čiji su izvršni direktori navedena osumnjičena lica, izvlačenje dobiti stečene poslovanjem preduzeća, koja se kasnije vraćala u gotovini uplatiocima, čime je pričinjena šteta državnom budžetu za iznos utajenog poreza na osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa i prikazanih troškova.

– Preduzeća čiji su vlasnici I.V. i D.L i sa njima povezana lica su u poslednjih pet godina omogućila vlasnicima ova 22 pravna lica da steknu protivpravnu imovinsku korist, jer su „izvukli” oko 4.000.000 eura u gotovini po osnovu fiktivno prikazanih poslovnih odnosa, čime su pričinili štetu državi za iznos neplaćenog poreza od oko 1.000.000 eura – rečeno je iz policije.

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja su 17. februara SDT-u podnijeli izvještaj, dopunu krivične prijave protiv pet pravnih i četiri fizička lica za koja se sumnja da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja putem pomaganja u produženom trajanju, falsifikovanje isprave u vezi krivičnim djelom stvaranje kriminalne organizacije.

Krivične prijave su podnijete protiv M.J.(60), M.V. (51), N.P.(36) i A.M.(38).

– Djelovanjem ovih lica u okviru kriminalne organizacije nastupila je šteta po budžet za oko 500.000 eura, a navedena lica su kao članovi kriminalne organizacije pribavila sebi protivpravnu imovinsku korist u istom iznosu kroz nezakonito povraćeni PDV i neplaćeni porez na dobit. Došlo se do podataka da su 2017. godine prijavljena fizička i pravna lica postali članovi kriminalne organizacije M.S., koji su koristeći neistinite račune i potvrde o gotovinskom plaćanju za robu koja stvarno nije isporučena niti plaćena kao i neistinite fakture, zahtijevali nazakonit povraćaj PDV kredita koji im je odobren, čime je pričinjena šteta po budžet od oko 500.000 eura – saopšteno je iz policije.

U prvom dijelu akcije privedeno osam osoba
U Specijalnom državnom tužilaštvu 23. januara je saslušano osam osoba koje su tada privedene u okviru istrage koju tužilaštvo vodi zbog utaje poreza i doprinosa.
Kako je saopšetno iz policije, osumnjičeni su u periodu od novembra 2011. godine do kraja 2019. godine budžetu Crne Gore pričinili štetu u iznosu većem od 3,5 miliona eura.
Iz Poreske uprave su saopštili da kao i u svim drugim predmetima i u ovome predmetu treba poštovati prezumpciju nevinosti.
– Naglašavamo da je osnovno opredjeljenje Poreske uprave neselektivan i zakonit tretman svih poreskih obveznika, te da poštovanje poreskih propisa i Etičkog kodeksa predstavljaju osnovni princip u radu ove institucije, za čiju primjenu su zaduženi svi službenici pojedinačno – naveli su iz Poreske uprave.
dan.co.me

1 komentar

  1. Thanks a bunch for sharing this with all of us you actually know what you are talking about! Bookmarked. Please also visit my web site =). We could have a link exchange contract between us!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com