Usvojen Strateški plan razvoja Podgorice - Volim Podgoricu

Usvojen Strateški plan razvoja Podgorice

Strateški plan razvoja Podgorice, za period od 2020. do 2025. usvojen je na današnjoj sjednici Skupštine Glavnog grada.

Modernizacija gradskog prevoza jedno od strateških opredjeljenja Glavnog grada (foto: podgorica.me) Modernizacija gradskog prevoza jedno od strateških opredjeljenja Glavnog grada (foto: podgorica.me)
Menadžer grada Marjan Junčaj, kako je saopštio PG biro, istakao je da se radi o kvalitetnom krovnom dokumentu koji je apsolutno usklađen sa Strategijom regionalnog razvoja Crne Gore i Zakonom o regionalnom razvoju, kao i Pravilnikom o metodologiji za izradu strateškog plana razvoja jedinice lokalne samouprave.

“Strateški plan razvoja je pripremljen kroz participativni proces uz učešće ključnih predstavnika zainteresovanih strana i usklađen sa Strategijom regionalnog razvoja i ostalim nacionalnim i regionalnim politikama, strategijama i planovima. Svjesni naše obaveze da građanima Podgorice i svima onima koji Podgoricu vide kao grad u koji žele da ulože svoj kapital, ponudimo viziju kako će Glavni grad Crne Gore izgledati za 5 godina, temeljno i odgovorno smo pristupili izradi dokumenta koji je danas pred vama”, naglasio je Junčaj.

On je odbornicima poručio da se glasanjem za ovaj dokument glasa za kontinuitet politike razvoja, stabilnosti, bezbjednosti i njegovanja dobrih odnosa među građanima.

“Istovremeno, glasate za stvaranje povoljne klime za privlačenje domaćih i stranih investicija i time otvaranje novih radnih mjesta za naše sugrađane. Glasanjem za Strateški plan razvoja Podgorice glasate za nastavak stabilnosti budžeta, za nastavak realizacije višegodišnjih kapitalnih projekata. Glasate za biznis zone, održive i obnovljive izvore energije, efikasnu zaštitu životne sredine i kvalitetno upravljanje otpadom, razvijenu i efikasnu saobraćajnu infrastrukturu, modernizaciju u svim oblastima života i djelovanja, razvijenu kulturu i sport, efikasnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu, jednake mogućnosti za sve naše građane”, zaključio je Junčaj.

Kako je saopšteno, o projektima koji su sastavni dio Strateškog plana razvoja Podgorice govorili su i sekretarka za saobraćaj Lazarela Kalezić, budući da je modernizacija gradskog prevoza jedno od strateških opredjeljenja Glavnog grada, kao i direktor gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija Filip Makrid, budući da je Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kako po značaju, tako i po vrijednosti, ocjenjen kao projekat vijeka za Podgoricu.

Na putu ka rješavanju problema saobraćaja

Odbornici u Skupštini Glavnog grada usvojili su i Prijedlog Plana održive urbane mobilnosti (SUMP), čime je Podgorica danas dobila i formalno-pravni okvir za rješavanje pitanja problema saobraćaja.

Sekretarka za saobraćaj, Lazarela Kalezić, istakla je da se se već duže vrijeme radi na ovom dokumentu, da rad na njemu nije bio lak ako se ima u vidu povezanost sektora saobraćaja sa svim ostalim sektorima, te da je uključivao veliki broj subjekata.

“Kroz ovaj dokument ne bavimo se samo javnim, odnosno gradskim linijskim prevozom, već i pitanjima planiranja, bezbijednosti, pješačenja i biciklizma, htjeli smo sa adekvatan način, a u skladu sa onim što su trendovi u gradovima u svijetu i EU, da profilišemo Podgoricu kao grad sa efikasnom i sigurnim javnim prevozom”, istakla je Kalezić.

Prof dr Radoje Vujadinvić, koji je radio na izradi ovog dokumenta istakao je da je on zapravo rezultat destomjesečnog rada fianansiranog od starne njemačkog Ministarstva za ekonomske sisteme i razvoj, a implementiranog preko GIZovog otvioenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com