ČIČA NOVAK IMA 99 GODINA A “PRELETI” PO 30 KILOMETARA! Kad nije na litiji, on čuva 30 ovaca i dvije krave - Volim Podgoricu

ČIČA NOVAK IMA 99 GODINA A “PRELETI” PO 30 KILOMETARA! Kad nije na litiji, on čuva 30 ovaca i dvije krave

Starina Novak Marković iz Brezojevice, opština Plav, ima 99 godina. Osim toga što i dalje radi – čuva oko 30 ovaca i dvije krave, zvonar je manastira Svete Trojice, ali i predvodnik litija za odbranu svetinja u Crnoj Gori.

Kada smo telefonom pozvali dom Markovića, Novak nije bio kod kuće – imao je posla. Slušalicu je podigao sin Dragomir koji ide na svaku litiju koja se organizuje u opštini Plav.

Njegov otac ne posjećuje baš svaku, ali uglavnom ide na one duže – u poslednjoj je prepješačio oko 30 kilometara. To je bilo 23. Februara, kada je zajedno sa barjaktarom Gojkom Jokićem (72), predvodio je litiju iz Murina prema Andrijevici.
Kako Dragomir kaže, mještani Brezojevice zabrinuti su zbog novog zakona, jer u tom mjestu postoji manastir Svete Trojice koji potiče iz 13. vijeka.

„Ugroženi smo. Zakon čuva imovinu drugih vjera, jedino nama pravoslavcima bi da uzmu. To znači da Zakon nije isti za sve vjere. Muslimani i katolici imaju ugovor s državom, a nama mogu da oduzimaju“, kaže Marković.

Kako nam svjedoči, mještani nemaju povjerenje u vlast i vjeruju da će prodati crkvenu imovinu.

Sve što su radili, radili su protiv naroda. Protiv pravoslavnog, odnosno srpskog naroda. Kod nas Vasojevića Srbin i Crnogorac – to je isto, ali sada su se pojavili neki novi Crnogorci“, smatra Marković.

Dragomir tvrdi da će njegov otac, familija, on i svi pravoslavni mještani Plava, koji čine oko 30 odsto tamošnjeg stanovništva, nastaviti da redovno idu na litije. Okupi ih se oko 3.000.

Za oca nije siguran, ali, kako kaže, on će sigurno ići na podgoričku litiju u subotu 29. februara, koja će se održati na praznik Svetog Simeona Mirotočivog.

Novak Marković je cio život proveo u Brezojevici. Bio je poljoprivrednik, radio je u šumskom preduzeću. Ima osmoro djece – sedam sinova i ćerku, unuke i praunuke. Njegova porodica pripada plemenu Vasojevića. Svake nedjelje i svakog praznika odlazi u manastir Svete Trojice odakle se zbog njegove ruke zvono nadaleko oglašava.

 

 

Sputnjik

1 komentar

  1. It is in point of fact a great and useful piece of information. I’m happy that you shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com