CRNOGORSKI VOJNICI U STRAHU ZA POSAO: “Prate nas na društvenim mrežama, pa zovu na raport ako idemo litije” - Volim Podgoricu

CRNOGORSKI VOJNICI U STRAHU ZA POSAO: “Prate nas na društvenim mrežama, pa zovu na raport ako idemo litije”

Vojnik po ugovoru Vojske Crne Gore Radosav Knežević saopštio je za „Dan” da mu poslodavac prekida odmor zbog odlazaka na litije. Navodi da je prošle sedmice pozvan na raport kada je njemu i kolegama saopšteno da ne mogu da idu na litije, ali je on nastavio da učestvuje u krsnim hodovima zbog čega su ga opet danas pozvali na razgovor.

– Pozivaju nas na raport, razgovore… i to samo zbog litija. Trenutno sam na odmoru i čim me pozivaju i moram da idem tamo, znači da mi se odmor prekida. Po zakonu se odmor prekida samo u slučaju vanrednog događaja, a koliko znam ovo nije vanredni događaj – ispričao je Knežević, koji je vojnik po ugovoru na tri godine, naglašavajući da će i po cijenu otkaza nastaviti da ide na litije.

– E neka mi vala daju otkaz, idem na litije – poručuje vojnik Knežević.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na situaciju gdje se vojnicima, ljudima koji treba da brane državu i njen narod, uskraćuje osnovno ljudsko pravo na slobodu kretanja i vjeroispovijesti, Knežević kaže da se nada da je Ustav iznad drugih propisa i nečije volje.

– Razočaran sam, svi smo razočarani, ali većina ćuti, čuvaju taj posao. I meni je to posao, ali ne mogu bez onako kako jeste. Nama ugovore produžavaju na tri godine. Većina kolega je u sličnoj situaciji i iako nijesam siguran mislim da većina misli kao i ja, ali ćute ljudi – smatra Knežević.

On ne zna šta ga danas čeka na raportu, ali pretpostavlja da će tema biti litije.

– Prošli put smo pričali o tome kako ne smijemo da idemo. Kako vojska ne može da bude na protestnim skupovima. Mislim da je Ustav jači od bilo kog kodeksa, a on nam ne brani da idemo gdje hoćemo. Po Ustavu mi smo slobodni – poručuje Knežević, koji ističe da je išao na litije i ranije, a ne samo sada kada je stiglo upozorenje da ne smiju da idu.

Na pitanje kako znaju da je bio na litijama, Knežević kaže da je nedavno objavio fotografiju i pjesmu o litijama.

– Prvi put sam u nedjelju nešto lajkovao na Fejsbuku i objavio fotografiju. Takođe, objavio sam i jednu pjesmu i ima tamo ekipa kod nas koja prati objave na društvenim mrežama, neko to radi od vojske. Postoji ekipa koja je zadužena da prati društvene mreže, to je posao kao što je tvoj poziv novinarski, moj da budem vojnik, njima je posao da prate društvene mreže – naveo je Knežević.

Dakić potvrdio zabranu ustavnog prava
Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić ranije je kazao da crnogorskom vojniku nije mjesto ispod tuđe zastave. Na litijama koje se organizuju uglavnom se mogu vidjeti crkvene i zastava Crne Gore iz doba kralja Nikole, kao i krstaš barjak, iako sveštena lica uvijek pozivaju da se ne nose nikakva obilježja.
Dakić je naveo da je svaki vojnik dužan da bude bezuslovno lojalan Crnoj Gori i štiti njen integritet i suverenitet.
– Niko vojnicima ne zabranjuje da praktikuju vjeru na način kako se to vrši, ali učestvovanje na protestima na kojima ima vidljivih primjesa politike, na kojima se mogu vidjeti samo zastave druge države je nedopustivo – istakao je Dakić.

dan.co.me

2 komentara

  1. Neka je tebi dragi Bog upomoc! Kako li ti prodje psihotestove, i kako se zakle na čast i odanost svojoj domovini kad si prvom prilikom pod drugom zastavom spreman da ” marširaš” Nadam se da su ti platili ti koji su te angazovali za ovakve izjave bar toliko koliko bi ti bila plata do isteka ugovora!

  2. Svaka cast vojnicino. A ovi sto kazu da nije tvoja zastava neka se malo bolje informisu. Predsjedjik i svi clanovi vlade koji su sluzili vojsku,a vecina jesu,zakleli su se trobojci. Kako se oni sad osjecaju ispod one crvene,to je pitanje?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com