NAŠE PARE: Ministri samo za avio karte troše MILION EURA, skoro trećinu Ministarstvo odbrane - Volim Podgoricu

NAŠE PARE: Ministri samo za avio karte troše MILION EURA, skoro trećinu Ministarstvo odbrane

Planom javnih nabavki ministarstava u Vladi Crne Gore samo za kupovinu avio-karata opredijeljeno je milion eura. Prema podacima iz planova javnih nabavki, pojedini resori imaju odvojenu stavku samo za avio-karte gdje su troškovi i po nekoliko stotina eura, dok pojedini imaju samo odrednicu usluge putničkih agencija.
Najviše novca za usluge avionskog prevoza planom javnih nabavki opredijelilo je Ministarstvo odbrane, na čijem je čelu Predrag Bošković, a u pitanju je iznos od 300.000 eura. Ministarstvo vanjskih poslova, kojim rukovodi ministar Srđan Darmanović, planom javnih nabavki za avio-prevoz opredijelilo je 170.000 eura. U resoru unutrašnjih poslova gdje je ministar Mevludin Nuhodžić plan je da se za avio-prevoz potroši 93.900 eura, a Ministarstvo ekonomije, na čijem je čelu Dragica Sekulić, opredijelilo je 42.000 eura. Ministarstvo održivog razvoja i turizma projektovalao je na 50.000 eura trošak za avio-karte, dok su u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, gdje je čelnik Mehmed Zenka, za te namjene su isplanirali trošak od 25.000 eura.
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u planu javnih nebavki nema stavku za avio-karte, ali navode da će za službena putovanja potrošiti do 20.000 eura. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, gdje je rukovodilac Osman Nurković, za avio- prevoz je opredijelilo 30.000 eura. Manje troškove za avio-karte isplanirali su ministarstva javne uprave ministarke Suzane Pribilović 25.500, zdravlja, gdje je čelnik Kenan Hrapović,17.000 i sporta i mladih 12.000, gdje resorom upravlja Nikola Janović.

Za pojedina ministarstva kao što su pravde, finansija, prosvjetenauke, kulture i rada i socijalnog staranja nema izdvojene stavke za avio-prevoz, već se pominje plaćanje usluga turističkih agencija, u šta se obično ubroje i troškovi za avionske karte. Za sve te resore troškovi putničkih agencija ne prelaze 200.000 eura. Generalni sekretarijat Vlade, koji brine i o nabavkama za potrebe premijera Duška Markovića, za službena putovanja opredijelio je 145.000 eura.

Imali opciju i za biznis klasu
Prema prošlogodišnjim podacima, ministarstva i Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore na avio-karte i hotelski smještaj trošili su oko 1,2 miliona eura. „Dan” je ranije pisao da, osim ekonomskih karata, građani za prevoz državnih funkcionera i službenika plaćaju i biznis klasu. Prema prošlogodišnjoj tenderskoj dokumentaciji, koja je bila dostupna na sajtu portala javnih nabavki pokazuju da su stavku za nabavku biznis karata imali u čak osam ministarstava i Generalni sekretarijat Vlade. U pojedinim ministarstvima, kao što su pravde i odbrane, pojasnili su ranije da ih nijesu kupovali. Avionske karte u biznis klasi koštaju duplo ili više u odnosu na one za ekonomsku, što pokazuje da državni funkcioneri ne pokazuju dovoljno razumijevanja prema građanima koji žive više nego skromno, pa za razliku od kolega iz bogatih država koji koriste javni prevoz, naši uživaju u luksuzu na tuđ račun.

dan.co.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com